İfral TURGUT

Tarih: 09.07.2020 19:42

NE ZAMAN ÖLECEĞİNİZİ BİLMEK İSTER MİSİNİZ?

Facebook Twitter Linked-in






Abraham De Moivre... 1667’de Fransa’da doğar. Babası Protestan bir cerrahtır.11 yaşında Yunanca öğrenmek için bir okula başlar ama okul dini gerekçelerle kapanır. O da mantık okumaya başlar, fizik ve matematikle devam eder.  





Protestan olduğu için tutuklanır. Sonra salıverilse deFransa’dan kaçmak, İngiltere’ye gitmek zorunda kalır.





İngiltere’de, özel dersler vererek hayatını kazanmaya çalışır. Sonra karlı bir iş bulur: Kumarbazlara olasılık hesapları yapar; satranç turnuvalarında iyi para kazanır





Hiç evlenmez.Çağdaşı Newton ve Peder Prestet ile ortak çalışmalar yapar. Ama





doğuştan İngiliz olmadığı için akademik bir unvan kazanamaz. 1697’deRoyalSociety (Kraliyet Bilimler Akademisi) üyeliğine seçilir. Artık Sir Isaac Newton veEdmond Halley yakın arkadaşlarıdır.  .





Son yıllarında görme yetisini kaybeder, yoksulluk başlamıştır. Yoksullukla mücadele ederken, hatta görme engeline rağmen, belki bir gün değerinin anlaşılacağının da hayalini kurarak, bilime hizmet etmeye devam eder. Ama dini baskılar ve sınıf ayrımını en ağır şekliyle yaşayanlardan biri olur.





İhtimal hesapları, oyun teorileri ve analitik geometrinin gelişimini sağlayan çalışmalar yapar.“Şans Doktrini” en büyük eseridir. Normal dağılımın eğrisini bulur, standart sapmanın, istatistiksel bağımsızlığın ne olduğunu anlatır.“Çan eğrisini”  ilk kullanan kişidir.





Ve daha bir sürü şey…Teknik buluşlarla sizi yormak istemiyorum. Çünkü söylemek istediğim şey başka.





Bütün buluşlarının yanında ölüm istatistikleri analizleri ve yıllık gelir teorisi üzerine kafa yorar. Yaşam tabloları hazırlar, bu tablolarla birlikte, yıllık gelir teorisine ait çalışmalarını yayınlar.Varsayılan ölüm yasaları ile sabit para-faiz oranlarına dayanan yıllık gelir formüllerini üretir.





Her gün bir önceki günden 15 dk. daha fazla uyuduğunu keşfeder ve bu süreleri kullanarak ölüm tarihini hesaplar. Hesap doğrudur. Dediği gün ölür.





SORMAK İSTİYORUM…



















Orjinal Köşe Yazısına Git
— KÖŞE YAZISI SONU —