Oksitosin'den Şiddete

Oksitosin'den Şiddete

Oksitosin hormonu primer olarak beyinde nöromodülatör görevi olan bir memeli hormonudur. Beyinde hipotalamusta sentez edilir ve arka hipofizden salınır. Oksitosin hormonu en fazla üremedeki rolü ile bilinir. Özellikle doğum esnasındaki ve doğum sonrasındaki rolü önemlidir. Doğum esnasında serviks ve uterusun gerilmesi ile çok miktarlarda salınır, rahim kaslarının kasılmasını uyarır ve doğumu kolaylaştırır. Doğumdan sonra ise meme başı uyarısı ile sütün salınımını sağlayarak emzirmeye yardımcı olur.

Son zamanlardaki çalışmalar oksitosin hormonunun davranışlar üzerine etkisini de ortaya koymaktadır. Örneğin; orgazm, sosyal tanıma, eşler arasındaki bağ, anksiyete ve anne davranışları bu davranışlar arasında sayılabilir. Bu nedenle bu hormona 'aşk hormonu' da denmektedir. Sevginin olduğu her yerde oksitosin vardır. Arkadaşlarınızla, ailenizle ya da sevdiklerinizle geçirdiğiniz güzel bir akşamdadır oksitosin. O anların hiç bitmesini istemediğiniz anlarda salgıladığınız hormondur. Kadın bedenin en mucize anında doğum eyleminin tüm sürecindedir oksitosin. Onun sayesinde kadınlar sakin, nazik ve sevgiyle doğurur. Aşkla alır bebeğini kucağına. Anne bebek arasında ki aşkın hormonudur oksitosin…

Bu kadar güzel bir hormonu ne oldu da biz yaşamımızdan uzaklaştırdık…

Neden bu kadar sevgisiz ve tahammülsüz olduk her şeye.

Gün geçmiyor ki ülkemin her bir köşesinden gelen çocuk tecavüzleri, kadın cinayetleri, şiddet haberleri ile yüreğimiz acıyor. Artık yürek acımız tarifsiz duygulara dönüyor.

Madem bedenimizde salgılanan böylesine güzel bir hormon, sevgi var neden biz bunu kullanamıyoruz. Kim unutturdu bize bunu salgılamayı…

Ve yine yapılan çalışmalar, oksitosin salgılanmasındaki yetersizliğin sosyopati, psikopati, narsisizm ve genel manipülasyon eğilimi ile ilişkili olduğunu göstermiştir.

Dünya birincisi olduk sezaryen oranımızla. Sağlık profesyonellerine sorsan ne var ki gayet normal, diyorlar. Kadın bağırıp, çağırıp acı çekeceğine mis gibi sezaryen olsun.

Peki niye bunun yerine kadının doğal sürecine, hormonlarının salgılanmasına müsaade edilmiyor. Neden bağırarak, çağırarak şiddetle doğum yapmamız normal görüyor da, neden aşkla, sevgiyle doğuracağımıza inanılmıyor? Neden doğar doğmaz bebek annenin göğsüne bırakılmaktan o güvenli bağlanma duygusunu, ten tene temas hakkı yaşamasından itinayla kaçınılıyor.

Bunun için mi; şiddetle, öfkeyle doğurun, güvenli bağlanma yaşamayın, büyütün sorunlar içerisinde çocuklarınızı, onlara sevgiyi, saygıyı öğretmeyin…

Şiddet iyidir mi diyorsunuz yani…

Filiz Yarıcı Atış

Uzm. Ebe

Türk Ebeler Derneği

Adana İl Temsilcisi

 

adanaulus

5.04.2016 19:48:02

YAZARLAR


“ÜLKEMİZİN YERALTI VE YERÜSTÜ KAYNAKLARI HALKIMIZINDIR!”

YANLIŞ DİYETLER ZAYIFLATMIYOR TAM AKSİ KİLO ALDIRIYOR!

TÜRK TENİSİNDE ÇÜ-ATDSK İŞBİRLİĞİ

“AĞIR VE ORTA HASARLI BİNALAR KADERİNE TERK EDİLDİ”

ÇGC BAŞKAN ADAYI ÇAKIN, ÜYELERLE BULUŞACAK

BUĞDAY TABAN FİYATI EN AZ 15 LİRA OLMALI

ESENDEMİR: GAZETECİLER İŞSİZSE ÖZGÜR DEĞİLDİR

TGC’DEN “GAZETECİYİ VE HABERİ ÖZGÜR BIRAKIN” ÇAĞRISI!

DEMİRÇALI BORÇ LİSTESİNİ BELEDİYEYE ASTI

TÜRKİYE’DE HALA TEŞHİS ALAMAYAN 1 MİLYON ÇÖLYAK HASTASI VAR

EMNİYET MÜDÜRÜ ARİKAN'A ZİYARET

ANAVARZA BAL’A PARİS’TEN BÜYÜK ÖDÜL

112 ACİL ÇAĞRI ÇALIŞANLARININ SORUNLARI ÇÖZÜLMELİ

DEMİRÇALI’DAN BASIN TOPLANTISI

“ADANA, TÜRKİYE’NİN LİDER ŞEHİRLERİNDEN BİRİ OLMAK ZORUNDA”

ÇUKUROVA GİAD’DAN EMNİYET MÜDÜRÜ ZİYARETİ

Ç.Ü ENDÜSTRİ MEZUNLARI BURSA’DA BULUŞTU