OKULLAR AÇILSIN MI? BİR ÖNERİ.

OKULLAR AÇILSIN MI? BİR ÖNERİ.


Ağustos ayındayız ve günün sorusu, okullar açılsın mı, açılmasın mı? Bugünden yarını tahmin etmek imkansız ve hangi zamanın bugünden daha iyi olacağını hiç kimse söyleyemiyor. Devlet sürekli yalan söylüyor ve hiç bir konuda B,C,D planları yok. Bireysel olarak vatandaşlar, kurumsal olarak, kurumların tümü devlete karşı kendini savunma savaşı veriyor.





Okulların açılması konusunda başta sağlık, sosyolojik ve ekonomik konular olmak üzere birçok önemli konunun göz önünde bulundurulması gerekiyor. Bu konuların hepsi uzun uzun irdelenebilir ama sosyolojik ve ekonomik açıdan her ailenin “Sağlığa paha biçilmez, o halde benim çocuğum gerekirse, bir sene sonra mezun olsun,” deme lüksü yok.





Kasasında en az bir yıllık veya daha fazla işletme sermayesi ve kıdem tazminatı fonunda tüm personelin kıdem tazminatlarını ödeyecek hazır parası olmayan özel okulların tamamı, bir yıl açılmadığı takdirde batar.





Belli ki okullar açılacak. Olağanüstü hallerden, olağan uygulamalarla çıkamayız. Detayları hiç tartışmadan, önerimi satır başlarıyla sıralayacağım.





  • Okulların Haftalık Ders Dağıtım Çizelgelerinde iki türlü ders var: Zorunlu/Ortak Dersler ve Seçmeli Dersler. Ders Dağıtım Çizelgeleri yeniden düzenlenmeli, telafisi sonradan veya bireysel olarak mümkün olan dersler ayıklanmalı ve haftalık ders sayıları zorunlu/ortak derslerleliselerde 24, İlköğretim okullarında 20 saat olmalı, öğrenciler günde 4 saat eğitim görmeli, liseler Cumartesi günleri de açık olmalıdır.
  • Sınıflar ikiye bölünmeli, sınıf mevcutları % 50 düşürülmeli ve böylece her öğrenciye iki kat mekan sağlanmalıdır.
  • Dersler birinci grup için sabah 08:00’da başlamalı 11:10’da bitmeli,ikinci grup içinse 13:30’da başlamalı,16:40’da bitmelidir.
  • Aradaki sürede okul tüm hijyen kurallarıyla eğitime yeniden hazırlanmalıdır.
  • Kapalı mekanlarda her öğrencinin saatte 4 metreküp havaya ihtiyacı vardır. Bir saat sonra herkes birbirinin havasını ortak kullanmaya başlar. Bu yüzden Sağlık Bakanlığının kapalı mekanlar için yayınladığı hijyen kuralları kusursuz uygulanmalı, sınıfların havasının her an temiz olmasını sağlayacak önlemler alınmalıdır.
  • Ulaşım ailelerin kendi imkanlarıyla, ya da büyük araçlarla,mesafe hesabına uygun olarak yapılmalıdır.
  • Yakın teması zorunlu kılan, kantin ve yemek hizmeti kaldırılmalı, öğrencilerin sıvı ihtiyaçları için okullar kendi önlemlerini almalıdır.
  • Atıl kalacağı düşünülen branş öğretmenleri destek personeli gibi çalışmalıdır.
  • Okul doktoru ve sağlık personeli, 08:00-16:40 arasında okulda bulunmalı, revir acil müdahaleyi sağlayan gereçlerle donatılmalıdır.
  • Öğrencilere verilecek, ödev-proje vs. iyi bir planlama ve kusursuz açıklamalarla önceden hazırlanıp poşetlenmeli, proje tabanlı ödev sistemine ağırlık verilmeli, proje danışmanlığı,yazılı olarak yapılmalı, minimum düzeyde yüz yüze gelinmelidir.
  • Öğretmenler Kurulu toplantıları gündemi önceden öğretmenlere verilerek, öneri ve görüşler yazılı olarak alınmalı, yöneticiler tarafından görüşler özetlenerek proje haline getirilmeli ve yüz yüze yapılacak toplantılar bu görüşler esas alınarak yapılmalı ve mümkün olduğunca kısa tutulmalı, ortaya çıkan yeni görüşler de yönetime yazılı olarak bildirilmeli, nihai kararlar ondan sonra alınmalıdır.




  • Uzaktan eğitim veya EBA aldatmacalarıyla aileler ve öğrenciler oyalanmamalı, “Şırnak’taki öğrenciyle, İstanbul’dakiler eşit olacak,” maskaralığı terk edilmeli, öğrencilerin hayal kırıklığının önüne geçilmeli ve daha gerçekçi,ayakları yere basan projeler yapılmalıdır.




BUNLARA GELECEK ELEŞTİRİLERİ;  .





  • “Ama, o takdirde,” denilecek maddeleri,
  • Bunların uygulanmasının doğuracağı problemleri,
  • Bu önerilerin bir sürü eksiği olduğunu,
  • Çok daha iyi önerilerin yapılabileceğini biliyorum.




AMA BAŞTA SÖYLEDİĞİMİ TEKRAR EDEYİM:





  • SAVAŞ HALİNDEYİZ VE OLAĞANÜSTÜ HALLER, OLAĞAN UYGULAMALARLA AŞILMAZ.


İfral TURGUT

7.08.2020 08:26:15

YAZARLAR


ENERJİSA’DAN KARATAŞ’TA SÜRDÜRÜLEBİLİR BALIKÇILIĞA TAM DESTEK

M1 ADANA AVM’DEKİ “İYİLİK” TEMALI KERMES ZİYARETÇİLERDEN BÜYÜK İLGİ GÖRDÜ.

DİKKAT! FAZLA D VİTAMİNİ ZEHİRLEYEBİLİR!

“ÖNCELİKLİ HEDEFİMİZ KORUYUCU SAĞLIK HİZMETLERİ”

APARTMANDA İKLİMLENDİRME SİSTEMİY ÜRETMİŞLER!

“ÇUKUROVA’YI PARLAYAN BİR KENT HALİNE GETİRECEĞİZ”        

GÜRER: BORÇLU YAŞAMIN SONUNDA CEZAEVİ VAR

“YÜREĞİR’E YATIRIM YAPAN KAZANIR”

“MAVİ SULARDA ENGELSİZ MUTLULUK” PROJESİ

SEYHAN BELEDİYESİ’NİN ÖZEL KALEM MÜDÜRÜ OLDU

203 MİLYAR BATIK KREDİ VAR

KOZAY: DENİZLER’İN MÜCADELESİ BİTMEDİ

“KARATAŞ SAHİPSİZ DEĞİLDİR”

TANBUROĞLU: KAZANAN ADANA OLDU

KOCAİSPİR’DEN DEMİRÇALI’NIN İDDİALARINA YANIT VAR

KOCAİSPİR’DEN AK PARTİ VE MHP ZİYARETLERİ

VERGİ ÖDEMELERİNDE SON GÜN 31 MAYIS