OKUYUN, OKUYUN. KİTAPTAN ÇOK KORKUYORLAR

Demokrasiye son verip, Almanya’yı tek parti diktatörlüğüne dönüştürmeyi başaran Naziler, Almanların sadakatini ve işbirliğini kazanmak için geniş çaplı bir propaganda harekâtı başlattı.

Demokrasiye son verip, Almanya’yı tek parti diktatörlüğüne dönüştürmeyi başaran Naziler, Almanların sadakatini ve işbirliğini kazanmak için geniş çaplı bir propaganda harekâtı başlattı.

Dr. Joseph Goebbels’in liderliğindeki Nazi Propaganda Bakanlığı, gazete, dergi, kitap, halk mitingi ve toplantısı, sanat, müzik, sinema ve radyo gibi Almanya’daki her türlü iletişim aracının kontrolünü ele geçirdi. Herhangi bir şekilde, Nazi inançlarına ya da rejime karşı tehdit oluşturan görüşler sansüre uğradı, ve tümüyle yasaklandı.

1933 baharı boyunca, Nazi öğrenci örgütleri, öğretim üyeleri ve kütüphaneciler Almanlar tarafından okunmaması gerektiğini düşündükleri kitapları içeren uzun listeler hazırladı.    10 Mayıs 1933 gecesi Naziler tüm Almanya’daki kütüphaneleri ve kitapçıları bastı. Gece meşalelerle geçit törenlerinde yürüdüler, şarkılar söylediler ve kitapları açık havada yaktıkları büyük ateşlere attılar.

O gece 25.000’den fazla kitap yakıldı. Bunlardan bazıları Albert Einstein ve Sigmund Freud gibi Yahudi yazarların eserleriydi. Ama fikirleri Nazilerce kendilerininkinden farklı görülen ve bundan dolayı okunmaması gerektiği düşünülen, Jack London, Ernest Hemingway ve Sinclair Lewis gibi ünlü Amerikalılar da kitapları yakılan yazarlardı. 

Nazi sansürcüleri, sağırlığının ve körlüğünün üstesinden gelen ve saygın bir yazar olan Helen Keller’in kitaplarını da yakmıştı. Kitap yakma olayları kendisine anlatıldığında Keller şöyle demişti: 

-"Tiranlık, fikirlerin gücünü bozguna uğratamaz.".

Amerika Birleşik Devletleri’ndeki yüz binlerce kişi, ifade özgürlüğünü açıkça ihlal eden kitap yakma eylemlerini New York’ta, Philadelphia’da, Chicago’da ve St. Louis’de halk mitinglerinde protesto etti. 

Nazi fikirlerinin yayılmasında okullar da önemli bir rol oynadı. Bazı kitaplar sansürcüler tarafından sınıflardan kaldırılırken, öğrencilere partiye kör bir şekilde itaati, Hitler sevgisini ve Yahudi karşıtlığını aşılamak için yeni yazılmış diğer kitaplar getirildi. Gençler hem okulda hem de okul sonrasında Adolf Hitler'in doğum günü, iktidara gelişinin yıldönümü gibi günleri kutluyordu. 

DEĞİŞEN BİR ŞEY YOK…BÜTÜN DİKTATÖRLER,

  • KİTAPTAN, GAZETEDEN KORKUYOR.
  • OKUYANDAN, DÜŞÜNENDEN KORKUYOR.
  • SANATTAN, SANATÇIDAN KORKUYOR.

DÜŞÜNÜYORUM DA, HAKLILAR GALİBA.

 

 

 

 


İfral TURGUT

4.04.2024 20:18:00

YAZARLAR


450 PERSONEL VE 100 ARAÇ İLE HAŞEREYLE MÜCADELE

DÜZGÜN COŞKUN-GEÇMİŞ ZAMAN OLUR Kİ/ PES EDEN HESAP ÖDER, AST, ÜST YOK GAZETECİYİZ

VOLKAN BÖKE BARO BAŞKANLIĞINA ADAY OLDU

GENİTAL ESTETİK SANILANIN AKSİNE BİR İHTİYAÇ OLABİLİR!

YEDİGÖZE İÇME SUYU ARITMA TESİSİNİN YAPIMI

EMRAH KOZAY’DAN İLK NİKAH

MEVSİMSEL DEPRESYONUN GÜNEŞ IŞIĞIYLA İLGİSİ VAR!

GÜRER: “İTHAL HAYVAN VE ET İLE KİMLER KAZANIYOR?”

TMMOB ADANA İKK: GEZİ DAVASI TUTUKLULARI SERBEST BIRAKILSIN

DAİMFED’TEN YÜREĞİR’E YATIRIM ATAĞI

YUMURTALIK’TA CHP İLÇE BAŞKANINA SALDIRIYA KINAMA

ZEYDAN KARALAR YÖRÜK OTAĞINDA

HİSARCIKLIOĞLU: BİZE İŞ YAPMAYI ADANA ÖĞRETTİ

YUMURTALIK SERBEST BÖLGESİ, YATIRIMCILARLA BULUŞACAK

AKŞENET GİTTİ, DERVİŞOĞLU SEÇİLDİ

SEYHAN İMAR A.Ş’DE YENİ YÖNETİM

“2024 YILI 1 KİLOGRAM BUĞDAY ÜRETİM MALİYETİ 10 LİRA 87 KURUŞ”