ONUR ANITI

Kim mi bunlar? 1.400 yıl önce, çamurdan insancıklar yapıp, sonra kendi yaptığı heykelciğin karşısında el-pençe divan, ekmek ve merhamet dilenenlerin torunları;  beyinsiz meczuplar.

Samsun, İlk adım ilçesinde, Mustafa Kemal’in Samsun’a ilk ayak bastığı noktadaki anıt. Kurtuluşa doğru yola çıkışın ilk anıtı. Hala hangi hınç, hangi düşmanlık, hangi içgüdüyle ise bu anıta taşla, çekiçle saldıran yobazlar var. O yobazlara göre sebebi sebebi onun bir “put” olmasıymış. İnsanın içini en çok acıtan ise bu saldırıların Samsun’da olması 

Kim mi bunlar? 1.400 yıl önce, çamurdan insancıklar yapıp, sonra kendi yaptığı heykelciğin karşısında el-pençe divan, ekmek ve merhamet dilenenlerin torunları;   beyinsiz meczuplar. 

Bilmezler ki, o put değil, anıdır, anıttır, tarihtir, geçmişe saygı, minnet ve vefa duygularının simgesidir. Ona dua edilmez, mum yakılmaz, çaput bağlanmaz, beceremediklerimiz, çaresizliklerimiz için yardım istenmez. Geçmiş hatırlanır, tarih anılır, o anıtın verdiği mesaj tazelenir, gelecek nesillere aktarılır ve gelecek nesillerin de tarihten ders alması sağlanır.

Bak yobaz o ne anlatıyor

  • O, Mustafa Kemal'in Kurtuluş Savaşını başlatmak için, Bandırma Vapurundan inip, Samsun'a ilk adımını attığı yerin simgesidir. 

 

  • Heykelde Mustafa Kemal mareşal üniformasıyla şaha kalkmış bir at üzerinde, savaşa komuta ediyor.

 

  • Yönü Anadolu’ya, Anayurda dönük. Anadolu ise bütün Türkiye’dir.

 

  • Vücudu sol tarafa, yüzü sağ tarafa bakan Mustafa Kemal, sol eliyle atın dizginlerini tutarken, sağ eliyle de kılıcının kabzasını kavramış, kılıcı çekmek üzere, savaşa hazır. Dostların o kılıçtan korkmasına gerek yoktur.

 

  • Kılıcın boyu dönem subaylarının kullandığı kılıçtan uzundur. Düşmana korku salar. 

 

  • Yüzü gençlik yıllarını hatırlatıyor. Mücadele için gereken enerjisini simgeliyor. 

 

  • Heykel kaideye atın iki arka ayağı ve kuyruğu ile dayanmakta. At bu dengeli duruşu ve şaha kalkmış haliyle, ileri atılma hırsını, meydan okumayı ve kahramanlığı yansıtıyor. 

 

  • Mustafa Kemal'in atın dizginlerini tutmaya çalışması, bağımsızlık için sabırsızlanan halkı soğukkanlılığa çağırmasını, dizginlere hakim oluşu da gücünü ve becerisini simgeliyor. 

Eseri yaratan Henrich Krippel, heykelin açılış töreninde bu simgeselliği kısaca şöyle özetlemişti: "Gururlu bir şekilde batıya ve çok uzaklara dikilen bakışları, azim dolu gözleriyle, şahlanan atın üzerinde Gazi Mustafa Kemal dimdik bir şekilde oturuyor. Bu oturuşta korkusuzluk, kolun kılıca uzanışında ise Türklüğün gücü vardır."

Duydunuz mu yobazlar? Yıkamazsınız siz onu. Yıktırmazlar, gördünüz işte. Yıksanız da farz-ı muhal, bin kere de olsa tekrar yaparız onu. Çekin pis ellerinizi ve unutun o ham hayallerinizi.

Bakın ne diyor Mithat Cemal Kuntay;

“Deryaları kan, taşları bitmez kemik olsa,

Bir son nefesin aynı olup, bitse nesîmi.

Ölmez bu vatan, farz-ı muhal ölse de hatta,

Çekmez kürenin sırtı, o tabût-ı cesîmi.”

 Ama yine de dikkatli olalım, itidalli olalım, kurtuluş için biraz daha sabırlı olalım. Bizi tahrik  edenler, sokağa dökmek isteyenler var. Bu hain oyuna gelmeyelim.

HEPİMİZ ÖZGÜRLÜK VE BAĞIMSIZLIK İÇİN SABIRSIZLANIYORUZ AMA

  • DİZGİNLERİMİZE BİRAZ DAHA SIKI SARILALIM. NASIL OLSA ER-GEÇ ŞAHLANACAĞIZ.

İfral TURGUT

8.02.2025 11:27:00

YAZARLAR


BAZI HAYATLAR VARDIR; BİR PERDEYE SIĞMAZ…

Düzgün COŞKUN Yazdı/ SEYHAN'IN SORUNLARI SEYHAN'I AŞIYOR AMA!

YÜREĞİR’DE ENGELSİZ KUTLAMA

Aydın SİHAY Yazdı/ KIRMIZI VELESPİT

ORHAN APAYDIN'DAN ALİ ÖZGENTÜRK’E DUYGULANDIRAN VEDA

HİPERTANSİYON YAŞINI ÖNE ÇEKEN  8 ÖNEMLİ NEDEN!

VALİ KÖŞGER BAŞKANLARLA , ŞAKİRPAŞA SEMT PAZARI’NDA

TÜRK SİNEMASI DÜNYA SAHNESİNDE

DÜNYADA BİR İLK

ADANA’NIN İLK DUVAR GAZETESİ

HANİFE KUŞ’UN "SÖZ" ADLI İLK KİTABI

ADANA’DA "SANATLA BÜTÜNLEŞEN KALPLER" SERGİSİ

ADANA'DA ANTRENÖRLERE KURS

TGC: ADLİ KONTROLLÜ, TUTUKLU, RTÜK CEZALI GAZETECİLİK OLMAZ!

ADANALI YÖNETMEN ALİ ÖZGENTÜRK HAYATINI KAYBETTİ

CUMHURBAŞKANI YARDIMCISI CEVDET YILMAZ’A ZİYARET

ÇUKUROVA SEMT KREŞLERİNDE SAĞLIKLI BESLENME EĞİTİMİ