ORTA ÇAĞDA ENTELLEKTÜELLER’DEN ALINTILAR

ORTA ÇAĞDA ENTELLEKTÜELLER’DEN ALINTILAR






Elimde bir kitap var: Ortaçağda Entellektüeller Yazarı, Jacques Le Goff.





Kitapta entelektüel kavramı, ortaçağın entellektüelleri, Ortaçağ entellektüelleri ile üniversite ilişkisi, ortaçağda üniversite sistemi, sistemin olgunlaşması, yerleşmesi, gerçek entellektüellerin üniversitelerde sistemlerin yerleşmesine katkısı vs. anlatılıyor.





Amacım kitabı tanıtmak, ya da özetlemek değil. Sadece önsözünden bazı cümleleri aynen alıp, sizlerle paylaşmak. İşte bir demet:





  • İnsanların çoğu, basmakalıp, içeriği olgularla örtüşmeyen, tekrarlandığı için doğru sayılan sözleri, ikide bir ileri sürmeyi düşünmek sayıyor.




  • İnsanların her şeyi bildikleri toplumlarda, gerçeklerin ortaya çıkması nadirenmümkün olabilmektedir. Gene bu tür toplumlarda, bilimin temel karakteri olan doğruların zaman içinde değişimi, adeta hiç kimseyi ilgilendirmemekte ve “doğru” bir kerede ebediyete kadar geçerli olmak üzere bulunan bir şey olarak kavranmaktadır.




  • Dünyanın hemen her yerinde, cehalet ve kolaycılıktan beslenen demagoji, bilimsel düşünceyi kovmaktadır. Başka bir ifadeyle, doğruyu kendi terimleriyle ifade eden  “kapalı ideoloji”yanlışlanması dışsal olarak mümkün olan “açık ideolojiyi”  yani bilimsel düşünceyi devre dışı bırakmaktadır.




  • İnsanları yaşamadıkları bir çağın değer yargılarıyla mahkum etmenin tutarsızlığı, 19.yüzyıl ve 20.yüzyılın ilk yarısının tarihçiliğinin de tutarsızlığının belkemiğini oluşturmaktadır.




  • Ortaçağ savaşlarını, kitle imha silahlarının büyük bir rahatlıkla kullanıldığı “çağdaş' savaşlara nazaran daha gaddar bulmak nasıl mümkün olur?  Napalm ile kargı arasında yalnızca teknik bir düzey farkı mı görmek gerekir, yoksa zihinsel bir iklim farklığı mı?  Ortaçağda hiçbir savaşçı kendi hayatını tehlikeye atmadan, hasmını yok etme imkanına sahip değildi, bugün buna sportmenlik diyoruz.




  • İyice bilindiği gibi, her toplum belli bir ahlak üzerine temellenir. Ortaçağın ahlakı şövalye ahlakı idi ve hiçbir şövalye kendini, hayatını kurtarma gibi küçük bir çıkar uğruna küçültemezdi.




  • Yargılayan, yargılanandan daha temiz olmalıdır.




  • Entellektüelin ortaya çıkabilmesi için, bazı insanların bilgilerini aktarmalarının (yazarak, öğreterek, konuşarak, oynayarak, çalarak) karşılığında geçimlerini sağlayabilmeleri ve resmen görevli olmadıkları halde, düşüncelerinin bedelini ödemeye razı olmaları gerekir.




  • Toplumsallaşmadan, entelektüel olmak mümkün değildir.




  • Bu kitap, bir şeyin adına sahip olunmasıyla, kendine de sahip olunacağını sananların çoğunlukta oldukları ülkeler açısından ufuk açıcıdır.




NE DERSİNİZ… ANLATILAN SADECE ORTAÇAĞI MIDIR; YOKSA...?



İfral TURGUT

7.07.2020 00:49:40

YAZARLAR


“ÜLKEMİZİN YERALTI VE YERÜSTÜ KAYNAKLARI HALKIMIZINDIR!”

YANLIŞ DİYETLER ZAYIFLATMIYOR TAM AKSİ KİLO ALDIRIYOR!

TÜRK TENİSİNDE ÇÜ-ATDSK İŞBİRLİĞİ

“AĞIR VE ORTA HASARLI BİNALAR KADERİNE TERK EDİLDİ”

ÇGC BAŞKAN ADAYI ÇAKIN, ÜYELERLE BULUŞACAK

BUĞDAY TABAN FİYATI EN AZ 15 LİRA OLMALI

ESENDEMİR: GAZETECİLER İŞSİZSE ÖZGÜR DEĞİLDİR

TGC’DEN “GAZETECİYİ VE HABERİ ÖZGÜR BIRAKIN” ÇAĞRISI!

DEMİRÇALI BORÇ LİSTESİNİ BELEDİYEYE ASTI

TÜRKİYE’DE HALA TEŞHİS ALAMAYAN 1 MİLYON ÇÖLYAK HASTASI VAR

EMNİYET MÜDÜRÜ ARİKAN'A ZİYARET

ANAVARZA BAL’A PARİS’TEN BÜYÜK ÖDÜL

112 ACİL ÇAĞRI ÇALIŞANLARININ SORUNLARI ÇÖZÜLMELİ

DEMİRÇALI’DAN BASIN TOPLANTISI

“ADANA, TÜRKİYE’NİN LİDER ŞEHİRLERİNDEN BİRİ OLMAK ZORUNDA”

ÇUKUROVA GİAD’DAN EMNİYET MÜDÜRÜ ZİYARETİ

Ç.Ü ENDÜSTRİ MEZUNLARI BURSA’DA BULUŞTU