Osmanlı İmparatorluğu Fransız Devrimi'nin etkisinde. III.Selim 'yenileşme' ve 'modernleşme' çabasında. Dejenere olmuş Yeniçeri Ocağı yerine, Nizamı Cedid, yani 'Yeni Düzen'i kurmaya çalışıyor.
Durumlarının değişmesini istemeyen Yeniçeriler, Kabakçı Mustafa liderliğinde isyan ederek, III. Selim'i devirdiler ve IV. Mustafa'yı tahta çıkardılar. Nizam-ı Cedid yanlılarını kılıçtan geçirdiler. Canını kurtaran bazıları Rusçuk Ayanı Alemdar Mustafa Paşa'ya sığındı.
Alemdar Mustafa Paşa okuma yazma bilmeyen bir askerdi, ama III. Selim'e bağlıydı ve yapmak istediği düzenlemeleri destekliyordu. Kendisine sığınanlar Alemdar’ı III. Selim'i yeniden tahta çıkartmaya ikna ettiler İstanbul'a yürüyen Alemdar, Kabakçı Mustafa'yı öldürterek, sarayın kapısına dayandı.
Bu arada, IV. Mustafa III. Selim'in ve şehzade Mahmud'un öldürülmelerini emretmişti. Saraya girdiğinde III. Selim'in cesediyle karşılaşan Alemdar Mustafa Paşa haremdeki kadınların kendisini saklamaları sayesinde kurtulan II. Mahmud'u tahta çıkardı. Kendisi de sadrazam oldu.
Merkezi otorite zayıfladıkça doğal olarak yerel otoriteler güçlenip çoğalıyor, aralarında belirlenmiş ve kabullenilmiş bir ilişki olmayınca da ortaya bir kaos çıkıyordu. Bulgaristan, Lübnan ve Arabistan zaten yerel derebeylerin yönetimindeydi. Sadrazam Alemdar Mustafa Paşa tüm ayanları İstanbul'da bir toplantıya çağırdı, ama bu toplantıya pek azı katıldı
Yerel otoritelerle merkezi otorite arasında bir tür konsensüs anlamına gelen yazılı bir sözleşme ortaya çıktı. Sened-i İttifak adı verilen bu sözleşmeye göre, padişahın ve onun temsilcisi olan sadrazamın otoritesi yeniden sağlamlaştırılıyor, ama ayanların meşruiyeti de tanınmış oluyordu.
Anlaşmaya göre, Padişaha karşı bir ayaklanma olduğunda, ayanlar emir beklemeden yardıma koşacak, vergi sistemini her yerde aynı şekilde uygulayacak, bölgelerinde adil bir yönetim sağlayacak ve birbirlerinin özerkliğine dokunmayacaklardı.
Sened-i İttifak'la konumunu güçlendirdiğine inanan Alemdar Mustafa Paşa, Nizam-ı Cedid yerine Sekban-ı Cedid'in kurulmasına karar verdi. Yeniçerileri çok rahatsız olmuştu. Çünkü aylık cüzdanları olan esamelerin alınıp satılması yasaklanıyor ve önemli bir gelir kaynağından mahrum kalıyorlardı.
Yeniçeriler Alemdar’ı ortadan kaldırmak için örgütlendiler. Bu arada Alemdar’ın Rumeli'den getirdiği askerler de İstanbul'da yozlaşmıştı. Sonunda Yeniçeriler ayaklandılar. Sened-i İttifak'la yetkilerinin sınırlanmasından hoşnut olmayan padişah da, bir ayaklanma durumunda İstanbul'a koşup gelmeye söz veren ayan da kılını kıpırdatmadı. Alemdar, konağını saran Yeniçerilerle baş edemeyeceğini anlayınca mahzenindeki barut fıçılarını ateşleyerek kendisiyle birlikte yüzlerce yeniçeriyi de havaya uçurdu.
İngiltere'de kral ile derebeyleri arasında yapılan Magna Carta Libertatum'a gönderme yapılarak 'Osmanlı Magna Cartası' diye de anılan Sened-i İttifak’ın ömrü ancak beş hafta sürmüştü.
İngiltere'de yerel otoriteler merkezi otoritenin yetkilerini sınırlamak üzere Magna Carta'yı Kral’a kabul ettirmişti. Bir anlamda demokratikleşmeydi.
BURASI İNGİLTERE Mİ KARDEŞİM?
• MADEMKİ, ADAM MERKEZDE OTURUYOR, MADEMKİ HERKESİN EFENDİSİ, HER ŞEYİ O BİLMELİ, HERŞEYE O KARAR VERMELİYDİ.
• NEYMİŞ; KOSKOCA PADİŞAH YETKİLERİNİ AYANLARLA PAYLAŞACAKMIŞ. YOK ÖYLE YAĞMA.