RAKAMLARLA ANITKABİR VE SAYILARIN DİLİ

RAKAMLARLA ANITKABİR VE SAYILARIN DİLİ






Anıtkabir sadece bir mezar, bir anıt, bir büyük insanın ebedi istirahatgahı değildir. O her köşesinde bir simge, her simgesinde bir mesaj gizli bir dünya tarihidir. O sadece bir ziyaretgah da değildir. Orada bilmemiz, öğrenmemiz gereken bilgiler, almamız gereken sayısız dersler vardır. Bir kısmını özetliyorum.






  • Anıtkabir'in   bulunduğu Rattepe'nin yükseltisi 907 metredir.   Atatürk'ün kabrinin olduğu nokta ise 905 metredir. Bu iki sayı bizi Atatürk'ün sonsuzluğa gözlerini yumduğu saat olan 9:05'i hatırlatır.






  • Anıtkabir'in bulunduğu alana yüksekliği 4 metre olan, 26 basamakla çıkılır. Bu merdiven 14 ve 12 basamaklı   bir sahanlıkla ikiye bölünmüştür. İlk girişteki 26 basamak   26 Ağustos'taki Büyük Taarruzu simgeler. Daha sonraki 5 basamak ise, 26 Ağustostan sonra savaşın  ‘5 gün' sürdüğünü simgeler.






  • Bundan sonraki merdivenlerin yüksekliği olan 4 metre ile basamakların sayısı olan 26'yı çarptığımızda 104 çıkar. 104 sayısı Maya takvimine göre 1 asır demektir. Maya Uygarlığı ise Atatürk'ün  özel ilgi duyduğu ve uzun yıllar  incelediği bir medeniyettir.    






  • Merdivenlerin bittiği yerde, Aslanlı Yol’da bulunan 24 adet aslan heykeli   24 Oğuz boyunu simgeler.






  • Aslanlı Yol’un bitiminde, TBMM ve Ankara Kalesi'nin kesiştiği noktada Tören Alanı bulunur.  TBMM yapısının mozoleye uzaklığı 1920 metredir. Bu da TBMM'nin kuruluş tarihi olan 1920'ye işaret eder.






  • Mozolenin büyük sütunlarının her biri 19,44 metredir   Bu da Anıtkabir'in temelinin atıldığı 1944 yılını gösterir.






  • Atatürk'ün boyu 1.73 metredir. 1.73 ile mozole sütunlarının yüksekliği olan 19,44'ü çarptığımızda 33,6 sayısı elde edilir. Bu sayı da Anıtkabir'deki 33 metrelik bayrak direğinin yüksekliğinin belirlenmesinde kullanılmıştır.






  • Tören alanından sütunlu mozoleye toplam 42 basamaklı bir merdivenle çıkılır. 42 sayısı Atatürk'ün Cumhuriyeti ilan ettiği tarihteki yaşıdır






  • “Şeref Salonu” olarak adlandırılan bölümde  zemin döşemlerinde, tavan alanında ve iç kolon süslemelerinde; yay, ok, yaba, koçbaşı, koç boynuzu, bereket ve kurt ağzı motifleri vardır. Bu motifler de Hun ve Göktürk kurganlarındaki motiflerin birebir aynısıdır.






  • Mozolenin uzun kenarı 72, kısa kenarı 52 metre, alanı  3744 m²'dir. Maya takviminde 365 gün vardır. 365 ile 3744 sayısını çarpıldığında takvimine göre Güneşin kendi etrafında dönüşü yılda 3744’tür.    






  • Şeref salonunun  bir kenarı 32, diğer kenarı 60 metre alanı   1920 m²dir. Bu da yine TBMM'nin kuruluş yılını gösterir.     






  • Anıtkabir’in projelendirilip inşa edilmeye başlandığı ve hemen hemen inşasının bitirildiği 1940 – 1950 yılları, Türk mimarlığı için II. Ulusal Mimarlık Dönemi olarak kabul edilmektedir.  





Yukarıda bahsettiğimizden çok daha fazla gizemi ve güzelliği içinde barındıran Anıtkabir'i, bir de bu bilgileri okuduktan sonra ziyaret etsek; hatta elimize bu yazılanları da alıp her şeyi yerinde görsek, ziyaretimiz daha anlamlı ve daha doyurucu olur mu acaba?





BİR GÜN HEP BERABER ANITKABİR’DE BULUŞMAK D,LEĞİ İLE.      



İfral TURGUT

31.10.2023 21:59:54

YAZARLAR


KELİME KAYBIYLA BAŞLAYAN SESSİZ TEHDİT: PRİMER PROGRESSİF AFAZİ

HER 2 KADINDAN 1’İNİN ORTAK SORUNU İDRAR KAÇIRMA

YARIŞMAYA 62 ÜNİVERSİTEDEN 182 PROJE KATILDI

ABB’DEN OVA VE UÇAK’A MAHALLE MERKEZİ

TÜRKİYE’DE 10 MİLYON TABUT KONUT VAR

"ŞEHİRLERE AĞAÇ DİKERKEN ARI DOSTU OLANLARI SEÇİN "

ADANA YILANKALE

Aydın SİHAY Yazdı/ YEMEK SOFRASI

HAREKETSİZLİĞİN VÜCUDUMUZDA YOL AÇTIĞI 7 HASAR!

CHP’Lİ GÜRER’DEM "ÇİN TUZU" UYARISI

ÖZKE, ÖĞRETMEN AKADEMİSİ’NDE YAŞAR KEMAL’İ ANLATTI

TEMA’DAN KURAKLIK USTALARI PROJESİ

KIZILAY İÇECEKLERİNE ŞALGAM VE SOĞUK ÇAY DA EKLENDİ

ANNE, SESİYLE HUZUR, BAKIŞIYLA UMUT VERENDİR

600 YILLIK KAPALI ÇARŞI RESTORE EDİLDİ

YÜREĞİR DOĞANKENT KIŞLA PARK AÇILIŞA HAZIRLANIYOR

TGC BASIN MÜZESİNDE “GAZETE SAYFALARINDA 19 MAYISLAR” SERGİSİ