REİCHSTAG YANGINI

REİCHSTAG YANGINI






( Darbe, marbe dedikoduları çıkınca tekrar hatırladım.)





Tarih: 5 Mart 1933… Reichstag: 1882’de  bir  proje yarışması sonucunda  Alman İmparatorluğu’nun  ihtişamını yansıtmak için inşa edilen parlamento binası. 





Almanya’da parlamento seçimleri var.





Kampanyaların tam ortasında Reichstag’da yangın çıktı. Tam Nazilerin istediği fırsat. Yandaş gazeteler hemen yangının iç savaş çıkarmak isteyen komünistlerin işi olduğunu yazmaya başladı. Hermann Göring, yangın gecesinde, Prusya İçişleri Komiseri sıfatıyla komünist basını yasakladı. Parti büroları kapatıldı ve onlarca partili gözaltına alındı. Sadece Berlin'de, Komünist Partisi'nin 1.500 üyesi tutuklandı. İlerleyen günlerde çok sayıda muhalif, yangın çıkarmaya yardımcı olmaktan tutuklandı.






Olay yerinde yakalanan Marinusvan der Lubbe'nin Almanya Sosyal Demokrat Partisi ile bağlantılı olduğu iddiası, bu partiyi de saldırıların hedefi yaptı. Sosyal demokrat basın, ayrıca seçim bildirileri, afişleri vs. 14 gün için yasaklandı.






Lubbe, Hollandalı bir işçiydi. Geçirdiği bir iş kazası sonrasında malulen emekli edilmiş, ancak aldığı maaşla geçinemediği için tekrar geçici işlerde çalışmaya başlamıştı. Bu arada bulunduğu yerlerde işçi örgütlerine ve eylemlerine katılıyordu.1927 yılında Almanya'ya gelerek,  komünist harekelerde faaliyet sürdürmeye başlamıştı.






Ertesi gün, Hitler, Hindenburg'a anayasanın kişi hak ve özgürlükleriyle ilgili maddelerini ortadan kaldıran bir kararname imzalattı. İzleyen günlerde NSDAP dışındaki tüm partilerin yayınları ve seçim çalışmaları durduruldu;  181 milletvekili ve parti ileri geleni tutuklandı.






21 Eylül 1933 tarihinde Reichstag yangını davası başladı. Lubbe ağır işkence ve baskılara dayanamayarak yangını kendisinin çıkardığını kabul etti, suçlu bulundu  10 Ocak 1934'te Leipzig hapishanesinin bahçesinde giyotinle idam edildi.





Daha sonra, Reichstag Yangını Kararı çıktı ve Almanya’da düşünce özgürlüğü, basın özgürlüğü, telefonların ve mektupların gizliliği gibi birçok özgürlük kaldırıldı. “Nazi dostu olmayan” yayınlar yasaklandı  





Seçimde Nazilerin oyları %33’ten, %44’e çıktı. Naziler, Alman Ulusal Halk Partisi ile birlikte çoğunluğu sağladı ama tek başlarına istedikleri oyu alamadılar  Bu sırada Sosyal Demokrat Parti’den seçilen bazı parlamenterler tutuklandı  23 Mart 1933’te pek çok alandaki yetkiyi parlamentodan alarak başbakana veren Yetkili Kılma Kanunu kabul edildi. 





VE…HİTLER BAŞKAN OLDU.SORU ŞU:





  • YANGINI KİM ÇIKARDI ?




  • VE NEDEN?


İfral TURGUT

8.05.2020 15:46:52

YAZARLAR


KIVANÇ : ADANA’NIN İHRACATI 1 MİLYAR DOLARA ULAŞTI

57 ÜNİVERSİTEDEN 144 PROJE KATILDI

KIZILAY’DAN “KAN DOSTLARINA” TEŞEKKÜR

"NASIL BİR DEMOKRASİ NASIL BİR CUMHURİYET" PANELİ

DEMİRPOR DEPLASMANDAN 3 PUANLA DÖNÜYOR

KENDİSİNİN VE EŞİNİN MALVARLIĞINI BELEDİYE BİNASINA ASTI

ARICILARDAN NARENCİYE BALI HASADI

KARATAŞ BELEDİYE HİZMET BİNASINA SALDIRI

CELAL BAŞLANGIÇ VEFAT ETTİ.

HÜSEYİN SÖZLÜ’NÜN MHP İLE İLİŞKİSİ KESİLDİ

CHP’DE DANIŞMA KURULLARI TOPLANIYOR

“EKONOMİDE BAŞARI, DAHA İYİ BİR YARGI İLE MÜMKÜNDÜR”

“ÜLKEMİZİN YERALTI VE YERÜSTÜ KAYNAKLARI HALKIMIZINDIR!”

YANLIŞ DİYETLER ZAYIFLATMIYOR TAM AKSİ KİLO ALDIRIYOR!

TÜRK TENİSİNDE ÇÜ-ATDSK İŞBİRLİĞİ

“AĞIR VE ORTA HASARLI BİNALAR KADERİNE TERK EDİLDİ”

ÇGC BAŞKAN ADAYI ÇAKIN, ÜYELERLE BULUŞACAK