SEÇİM SÜRECİ “ADİL” Mİ?

Dört gün sonra Yerel Seçim için parti adayları yarışacak! Bu güne değin ortaya koyulan söylemler, “beş yılda yapacaklarım” sözleri seçmence değerlendirilecek! Seçim öncesinde gerçekleşen çalışmaların “adil” olup/ olmadığıyla ilgilene var mı bilmiyorum!

Dört gün sonra Yerel Seçim için parti adayları yarışacak! Bu güne değin ortaya koyulan söylemler, “beş yılda yapacaklarım” sözleri seçmence değerlendirilecek! Seçim öncesinde gerçekleşen çalışmaların “adil” olup/ olmadığıyla ilgilene var mı bilmiyorum! Kent içi billboardlardan tutun, “verilen sözler” biçiminde oluşan gelişmeler hiç de “adil” bir seçim olmadığını ortaya koyuyor! “Kime yararı oluyor” oluyor derseniz, başta “seçmene” hiçbir katkı sağlamadığını söylemek olası!

İşbaşındaki belediyeler “belediye” olanaklarını, “iktidar” elinde bulundurduğu “hükümet” gücünü kullanmaktan geri durmuyor! Geri kalan adaylar da kendi varlıklarını ortaya koyarak seçim çalışmalarını sürdürüyor!

Bakıyorsunuz, beş yıldır yapılmayan yollara asfalt dökülüyor, parklar açılıyor, “yardım paketleri” daha gösterişli biçimde sürdürülüyor, yeni sözler veriliyor, “yaptık, yine yaparız” deniyor! Hele “iktidar”… Hükümet olmanın avantajıyla, adayların yanına bakanları gönderiyor, bakanlar “aday adına” sözler veriyor, “adayımızı seçin daha iyini yapalım” deniyor! Bunları “adil” olmayla bağdaştırın!

Bunlar “eski Türkiye’de” alışık olmadığımız şeyler… Bazı bakanlıklar vardı ki, seçim zamanı “siyaset yapmaktan” uzak tutulurdu! Şimdi öyle bir şey yok! Yollar, tokiler, betondan yapıların arkası kesilmiyor! Dört gün sonra gerçekleşecek seçimin “adil” olduğunu söyleyin söyleyebilirseniz haydi!

Karalar’ı anlamaya çalışıyorum!

Adana Anakent Belediye Başkanı Zeydan Karalar’ı anlamaya çalışıyorum! Bir dönem Seyhan, ardından Anakent Belediye Başkanlığını “iyi oylarla” alırken, toplumun her katmanından destek görmüştü. Zoru başarmıştı! Birçok seçmen Karalar’a Chp adayı olarak değil, Adana’yı çok iyi bilen/ Adanalıyı sahiplenecek/ haklarını koruyabilecek/ Adana’nın yaşanılırlığını artıracak diye destek olmuştu!

Dört gün sonra yapılacak yerel seçim öncesinde; gerek Adana’da, gerekse partide yaşanan “aday belirleme” süreci sancılı geçmesine karşın, Karalar geçtiğimiz yıllarda yarıştığı seçimler gibi başarı çizgisini yukarılarda tutmayı sürdürdü! Yine “o” seçmenlerden oy alabileceğini, yine “o” partilerin desteğinin yineleneceğini beklemeyi savsaklamadı! Öyle de, geçmişte oy verip de “bundan sonraki seçimde oy vermezsin olur/ biter” dediği seçmenin kırgınlığını tartısına koymayı unuttu!

Geçtiğimiz yıl yapılan Genel Seçim’de birlikte hareket ettiği “millet ittifakı” içindeki partilerin “her birinin” ayrı adayları var şimdi! Buna karşın “biz tabanda ittifak yaptık” deme gereği duydu! Peki, “taban ittifakı” denilen hangi partiler… Dem mi, İyip mi, diğerleri mi? Dem Parti “kimseyle ittifak için değiliz, bunun da nedeni Karalar’dır” dedi. İyip’in adayı Türkeş, “Karalar’ın asfalttan ibaret 1960 model belediyeciliği” diyerek tavrını koydu!

Daha dün, Karataş’ta yaptığı bir konuşmasında “taş medreselerde yetişenler bizim kardeşimiz olamaz” dedi. Tümcesini bitirirken de, “burayı çıkarın, yayınlamayın” direktifinde bulundu! Hani “taban ittifakı” demişti!

Kimin kiminle “kardeş olmak” gibi bir isteği var bilemem de, yurttaş “herkesle eşit hakları” olsun istiyor! Üstelik “tabanda ittifak” denilmesine karşın, böyle bir tümcenin kullanılıyor olmasındaki “amacı” gerçekten bilmek isteyenlerdenim, anlamaya çalışıyorum! 

“Dimyat'a pirince giderken evdeki bulgurdan olmak” sözünü anımsadım birden; neden acba? 


Oktay EROL

27.03.2024 10:39:00

YAZARLAR


“ SEYHAN BİZİM VAZGEÇİLMEZİMİZ”

CHP ADANA ÖRGÜTÜ GENEL SEÇİMLERE HAZIRLANIYOR

DEMİRÇALI’YI ZİYARET ETTİ

VALİ KÖŞGER’DEN GÜVENLİ VE DÜZENLİ TRAFİK VURGUSU

NAZIM ALPMAN YAZDI/ DEVLET 1 MAYIS’A SAYGI GÖSTERSİN!

KUŞ GRİBİ YUMURTA FİYATLARINI ARTIRDI

KARNAVAL KOMİTESİNDEN MEKTUP VAR

ZEYDAN KARALAR’DAN MHP İL BAŞKANINA “SİNEK” CEVABI

YERLİ SUSAM İÇİN  YERLİ ÜRETİM HAMLESİ

ÇUKUROVA BELEDİYESİ TENİS TURNUVASI BAŞLADI

FATİH GÜLER GÜVEN TAZELEDİ

18 İLDEN 400 SATRANÇ SPORCUSU ADANA’DA YARIŞTI

CHP’Lİ BULUT: TASARRUFU SARAYDAN BAŞLATIN

SEYHAN NEHRİNDE GONDOLLA GEZDİLER

"YALANA VE ŞANTAJA ASLA BOYUN EĞMEYECEĞİZ"

CHP GERÇEĞİ YAYINLADI

ADANA’DA 23 NİSAN ULUSAL EGEMENLİK VE ÇOCUK BAYRAMI KUTLAMASI