Başbakan Recep Tayyip Erdoğan'ın
'9 yıllık hayalimdi. Ne yazık ki hala bunu gerçekleştiremedik. Danıştay’da bazı engellemeler oldu' dediği dev şehir hastanelerinin önünde engel kalmadı. TBMM Genel Kurulu'nda, sağlıkta kamu özel ortaklığını öngören tasarı kabul edilerek yasalaştı. Cumhurbaşkanı Abdullah Gül de yasayı imzaladı.
Buraya kadar her şey normal gibi görünse de kamu özel işbirliği modeli ile tesis yaptırılabilmesi, yenilenmesi ve hizmet alınması ile yüklenicinin sözleşme çerçevesinde hazine arazisinden bedelsiz yararlanabileceği gerçeği bir takım sakıncaları beraberinde getiriyor. Olayı
'birtakım' diyerek yumuşatmaya çalıştığıma bakmayın.
PEKİ NELER OLACAK?Adana Tabip Odası Başkanı Dr. Ali İhsan Ökten, bu sistemle fakirin artık hastaneye gitmesinin neredeyse imkansız hale gelebileceği uyarısında bulunuyor. Sadece bu söylemi bulunmakla kalmıyor. Aşağıda madde madde sıralanan konulara dikkat kesilmeniz gerekiyor.
Bakın ne diyor sayın Ökten:
'1- Devlet Hastaneleri “Kamu-Özel” adı altında özelleştirilip şirketlere devredilecek. Eski Devlet Hastaneleri ortadan kaldırılıp, yerleri yeni bir rant kapısı oluşturacaktır.2- “Beş yıldızlı otel konforu”, söylemiyle, altından kalkılamayacak kiraların, sağlık hizmet bedellerinin, katkı, katılım paylarının kapısı ardına kadar açılacak.
3- Bütün sağlık çalışanlarının bugüne kadar olan iş güvencesi ortadan kalkacak, sağlık çalışanları şirket taşeronlarının işçisi haline gelecek.4- Bütün sağlık çalışanlarının döner sermaye gelirlerinden yapılan ek ödemelerine el konulacak veya çok azalacak. Ekonomik veya özlük haklarında bir iyileştirme yapılmayacağı gibi aksine sahip oldukları haklar azalacak.
5-İhale alan şirketlerin alacakları kredilere ve bunların her türlü ek masrafına doğrudan Hazine garantisi verilecek, her türlü Damga Vergisi ve Harçtan vareste, KDV’den muaf tutulacak, yani Maliye Bakanımızın deyişiyle torunlarımız bile borçlandırılacak.6- Tasarının içine kanun teklifi ile ekledikleri üç madde ile sağlık çalışanlarının zaten düşük, güvencesiz ücretlerine el konularak, 209 Sayılı Yasa’nın 5. maddesinde yapılan değişikliklerle sağlık çalışanlarına döner sermaye gelirlerinden yapılacak ek ödemelerini düşürüyorlar. Bunu nasıl yapıyorlar? Kanundan “Personelin katkısıyla elde edilen döner sermaye gelirlerinden” ibarelerini çıkarıp, “bu birimlerde görevli personele yapılacak ek ödeme toplamı, ilgili birimin cari yıldaki hizmet bedelinden ayrı olarak faturalandırılan ilaç ve her türlü tıbbi sarf malzemesi gelirlerinin yüzde 45'ini, diğer döner sermaye gelirlerinin ise yüzde 50'sini aşamaz” şeklindeki zor anlaşılır cümleleri ekleyerek…
7- Şehir hastanesi ihalelerini alan şirketlere sanki otoyol işleteceklermiş gibi toplumu hasta etmek üzerinden yüzde 70 doluluk oranı vaat ediliyor.8- Bu yöntemle yalnızca adında “kamu” kalan hastaneler “işletilmeye” başlanınca, hastaların hastalıkları “gelir getiriyorsa” ve maliyeti ucuzsa tedavi hizmeti verilmesi söz konusu oluyor, “karlı” olmayan yani yaşlı, yoksul ve ağır hastaların gerçek tedaviye ulaşmasına engeller bir yasa getiriliyor.
Kamu Özel Ortaklığı, sağlık hizmetini, sağlık çalışanlarının haklarını, yani sağlığı bir bütün olarak değiştirecek ve özelleştirmenin önünü tümüyle açacak bir yeni bir yapılanma olacak. Üstelik bütün bunlar Türkiye’de hali hazırda kullanımda 122.399 hasta yatağı olmasına, yapımı süren 27 binden fazla yatak olmasına ve ulaşılmak istenen yatak sayısı olan 147 bin hedefine kısa sürede borçlanmadan ulaşılacak olmasına rağmen yapılacak.Bu kanun tasarısındaki yöntem başta Kanada ve İngiltere olmak üzere Avrupa’da ve dünyada bazı ülkelerde uygulanmış, sağlık alanında, felaketlere yol açması nedeniyle giderek terkedilmiştir. Ancak sağlık alanındaki yıkımı fazla olmuştur. Bugün İngiltere ve Almanya gibi Avrupa’nın birçok ülkesinden sağlık hizmeti almak için ülkemize gelmelerinin nedeni kendi ülkelerinde uygulanmakta olan bu sağlık sistemidir. Bir süre sonra bizde aynı durumla karşılaşacağız. Ancak bu hizmeti sadece parası olanlar alabilecektir. Cebinizden para vermeden, “5 Yıldızlı Otel Konforu”nda olacağı söylenen bu hastanelerden sağlık hizmeti almak mümkün olmayacaktır.'
***
Önümüzdeki dönemlerde bu kaygılar bir bir ortaya çıkarsa hiç şaşırmayın.O zaman başka ne hayaller peşinde koşacağız doğrusu merak ederim.İyi haftalar dilerim...SATIR ARASIM.ÖMER ÜNEYo.uney@yeniadana.net