SERGEY YESENİN

SERGEY YESENİN


Rus şiirinin en popüler isimlerinden biriydi. Henüz otuz yaşındaydı. 28 Aralık 1925 sabahı bir otel odasında kendini asmış olarak bulundu. Bileği kesik, yüzünde yaralar vardı. Kayıtlara intihar diye geçti. .
Ertesi gün çıkan bütün gazeteler. Yesenin’in intihar ettiğini Sovyet halkına ilan ediliyordu. Herkes şok olmuştu.Ardından adına Yesenincilik denilen bir intihar dalgası başladı.Yesenin’e özenerek intihar edenlerin sayısı artınca, Sovyet yönetimi Yesenin’in eserlerini yasakladı.Yesenin’in şiirlerini bulunduran öğrenciler komsomoldan(Sovyet gençliğine komünizmi benimsetmek için çalışan gençlik örgütü.)atıldı.
Cenaze töreninde naaşı halka gösterildi ama yüzündeki yaralar özel bir maskeyle kapatılmıştı.
Yıllar sonra ortaya çıkan belgeler, fotoğraflar, anlatılan hikayeler konuyu yeniden tartışmaya açtı.Resmi tezler, Yesenin’in yüzündeki yaraların, asılı olduğu ısıtma borusunun sıcaklığından dolayı meydana geldiği söylese de, uzmanlara göre bu mümkün değildi.O gün,Yesenin’i asılı olduğu borudan indiren dönemin önemli şairlerinden LeopoldovichNicholasanılarında,Yesenin’in sorgulanırken öldürüldüğünü yazıyordu.
Ayrıca, ViktorKuznetsov, daYesenin’in Gizemli Ölümüisimli kitabında, şahitlerin yalan söylediğini iddia ediyordu.
AjanYakovBlumkin 1918 yılında Moskova’daki Alman Büyükelçisi Kont Mirbah’ı öldüren iki kişiden biriydi. Olaydan sonra yakalanan Blumkin’in cesareti Troçki’nin ilgisini çekmiş ve kendisiyle çalışması şartıyla Blumkin’iaffetmişti. Artık, Blumkin, Sovyet teşkilatının en önemli adamlarından biriydi.Troçi’nin Büyükada’da yaşadığı günlerde Sultan Zade adıyla ve İran pasaportu ile İstanbul’a gelecek kadar Troçki’ye bağlıydı.
Kuznetsov’a göre,Yesenin tutuklandıktan sonra, kendisini işkenceyle sorguya çeken, Blumkin, emri veren ise Troçki’dir. Blumkin şairi iple boğmaya çalışmış, amaşair direnmiş, başına aldığı bir darbeyle yere düşünce, yanlarında bulunan Leontiev,Yesenin’in yüzüne yakın mesafeden ateş etmiştir.Yesenin’in öldüğünü Troçki’ye bildirdikten sonra, cesedini otel odasına çıkarıp. olaya intihar süsü vermek için, cesedi ısıtma borularına asmışlardır
Son yıllarında, Yesenin’in hayatı ciddi bir politik baskılar altında geçmiş, hakkında sayısız davalar açılmış, olayın siyasi bir cinayet olduğu iddia edilmiştir. Ayrıca, Stalin’in Troçki ile Yesenin arasındaki çatışmadan faydalanarak Troçki’yi zor durumda bırakmak için Yesenin’in ölüm emrini kendisinin verdiği de iddialar arasındadır.
HER NEYSE. BELKİ TARİH İLERİDE YAZAR. AMA..
• İKTİDAR OLMAK ZOR
• İKTİDARDA KALMAK ZOR.
• İKTİDARI ELEŞTİRMEK ZOR.
VELHASILI…
• DÜŞÜNMEK VE DÜŞÜNDÜĞÜNÜ YAZMAK DA ZOR.
• AMA ZOR DA OLSA ELEŞTİRİ HAKKIMIZDAN VAZGEÇMEYİZ.


İfral TURGUT

17.07.2019 12:02:35

YAZARLAR


“GELECEĞİ KERPİÇLE İNŞA ETMEK” KONULU SEMPOZYUM

ATO MOBİL UYGULAMA YAYINDA

KIVANÇ : ADANA’NIN İHRACATI 1 MİLYAR DOLARA ULAŞTI

57 ÜNİVERSİTEDEN 144 PROJE KATILDI

KIZILAY’DAN “KAN DOSTLARINA” TEŞEKKÜR

"NASIL BİR DEMOKRASİ NASIL BİR CUMHURİYET" PANELİ

DEMİRPOR DEPLASMANDAN 3 PUANLA DÖNÜYOR

KENDİSİNİN VE EŞİNİN MALVARLIĞINI BELEDİYE BİNASINA ASTI

ARICILARDAN NARENCİYE BALI HASADI

KARATAŞ BELEDİYE HİZMET BİNASINA SALDIRI

CELAL BAŞLANGIÇ VEFAT ETTİ.

HÜSEYİN SÖZLÜ’NÜN MHP İLE İLİŞKİSİ KESİLDİ

CHP’DE DANIŞMA KURULLARI TOPLANIYOR

“EKONOMİDE BAŞARI, DAHA İYİ BİR YARGI İLE MÜMKÜNDÜR”

“ÜLKEMİZİN YERALTI VE YERÜSTÜ KAYNAKLARI HALKIMIZINDIR!”

YANLIŞ DİYETLER ZAYIFLATMIYOR TAM AKSİ KİLO ALDIRIYOR!

TÜRK TENİSİNDE ÇÜ-ATDSK İŞBİRLİĞİ