ŞERİFE BACI

ŞERİFE BACI






İnebolu’dan bahsettik dün. Madem söz açıldı, birkaç şey daha ekleyelim.





Milli mücadele yıllarında düşmanın en stratejik hamlelerinden birisi, Ankara ile İstanbul arasındaki karayolu ulaşımını kesmekti. Mustafa Kemal bu yüzden Anadolu’ya geçerken, denizyolunu kullandı. Bu güzergahın önemini çok iyi bilen Mustafa Kemal savaşı yönetirken,  “Gözüm cephede, kulağım İnebolu’da,” demişti





Yıl 1921…  İnebolu'dan alınan cephane, cepheye ulaştırılmalıydı. Kim ulaştıracaktı? Erkekler zaten cephede, hava buz gibi. Küre Dağlarını aşmak imkansız. Ama askerler cephane bekliyor. Düşünecek, hesap yapacak, mazeret uyduracak zaman değildir.





Kağnılar hazırlanır. Yaşlılar, kadınlar işe koyulur bütün yürekleriyle. Biri de Şerife Bacı’dır o koca yürekli kadınların. Geçer kağnılardan birinin önüne. Dokuz aylık bir çocuğu vardır Şerife Bacının. Oysa kendisi bile çocuk sayılır. Henüz yirmisinde. Bu topraklar için dokuz aylık yavru da yola koyulur anasıyla. Kimse yoktur ki bırakacak.





Buz gibidir Küre Dağları. Üşür çocuk, ağlar üşüdükçe. Şerife Bacı, o üşümesin diye kağnının içerisine silahlar arasına otlardan bir döşek yapar, üzerindeki kazağı da silahların ve çocuğunun üzerine örter. Yetmez kendisi de uzanır çocuğun üzerine. Bedeninin ısısı koruyacaktır yavrusunu. Korur da.





7-8 gün yol alırlar aç, susuz, sefil. Gık demezler.Ümitleri vardır dağ gibi, görevleri vardır dağdan yüce.Ve ulaşır kafileKastamonu Kışlasına. Sabaha karşı sayım yapılır. Bir kişi eksiktir. Askerler kayıp kişiyi bulmak için bir daha bakarlar kağnıların arasına alaca karanlıkta. Ve görürler Şerife Bacı’yı silahların üzerine yatmış ve donarak ölmüş olarak. Ama ölümü pahasına korumuştur küçük yavrusunu. Üşütmemiştir onu. Isıtmıştır kızınıana sıcaklığıyla. Kurtarırlar kızı.





Kısa kestim ama siz bildiniz ne diyeceğimi.





Kadir bilir İnebolulular muhteşem bir anıt dikerler Şerife Bacı için. İnebolu’nun Seydiler’inde.  Her yıl 21 Şubat'ta sevgi, saygı ve minnetle anıyorlar O’nu. Cephanenin taşındığı güzergahada çok anlamlı bir isim koyarlar: İSTİKLAL YOLU.





YİNE AYNI SÖZLERİ TEKRARLAYACAĞIM:





  • ÇOK ARIYORUM İSTİKLAL YOLUNDA CANI PAHASINI YÜRÜYEN ŞERİFE BACILARI.




  • HEM DE GÖZÜNÜ KIRPMADAN.




  • SONRA DA BAKIYORUM “KOMŞULARIN LİSTESİNİ YAPTIM,” DİYEN MECZUPLARA VE ….


İfral TURGUT

20.05.2020 17:43:13

YAZARLAR


KOCAİSPİR’DEN DEMİRÇALI’NIN İDDİALARINA YANIT VAR

KOCAİSPİR’DEN AK PARTİ VE MHP ZİYARETLERİ

VERGİ ÖDEMELERİNDE SON GÜN 31 MAYIS

“GELECEĞİ KERPİÇLE İNŞA ETMEK” KONULU SEMPOZYUM

ATO MOBİL UYGULAMA YAYINDA

KIVANÇ : ADANA’NIN İHRACATI 1 MİLYAR DOLARA ULAŞTI

57 ÜNİVERSİTEDEN 144 PROJE KATILDI

KIZILAY’DAN “KAN DOSTLARINA” TEŞEKKÜR

"NASIL BİR DEMOKRASİ NASIL BİR CUMHURİYET" PANELİ

DEMİRPOR DEPLASMANDAN 3 PUANLA DÖNÜYOR

KENDİSİNİN VE EŞİNİN MALVARLIĞINI BELEDİYE BİNASINA ASTI

ARICILARDAN NARENCİYE BALI HASADI

KARATAŞ BELEDİYE HİZMET BİNASINA SALDIRI

CELAL BAŞLANGIÇ VEFAT ETTİ.

HÜSEYİN SÖZLÜ’NÜN MHP İLE İLİŞKİSİ KESİLDİ

CHP’DE DANIŞMA KURULLARI TOPLANIYOR

“EKONOMİDE BAŞARI, DAHA İYİ BİR YARGI İLE MÜMKÜNDÜR”