SEVGİLİSİZ AŞK

SEVGİLİSİZ AŞK






Emily Dickinson, 1830 doğumlu. Babası ünlü bir avukat ve siyasetçi idi. Kitap okumayı, mektup yazmayı, piyano çalmayı, resim yapmayı seviyordu. Sanatçı ruhluydu yani.





11 yaşında hiç eğitim almadan, şiir yazmaya başlamıştı. Gençlik yıllarında yakın arkadaşlarının ve akrabalarının ölümü, onun kafasında ölüm ve ölümsüzlük hakkında sorular oluşmasına neden oldu. Şiirlerinde hep bu konuları işliyordu. Dinle pek ilişkisi olmasa da, İncil’i inceliyor, şiirlerinde dinsel konulara da yer veriyordu.





Yirmili yaşlarında, yazmak Emily’nin hayatında çok önemli bir yer tutmaya başladı. Genellikle mektuplar yazıyordu. Ağabeyi Austin ile birlikte isimsiz yazılar yayınladılar. Zaman geçtikçe, diğer insanlardan farklı olduğunu düşünmeye başladı. Şiirsel duyarlılıkları olgunlaşıyor, belirginleşiyordu.





35 yaşına geldiğinde, 1.100’den fazla şiiri vardı. Şiirlerinde, acı, keder, sevgi, neşe, doğa ve sanatı zekice işliyordu. Yazdıkları konusunda cimriydi galiba. 800 el yazması şiirini kimseyle paylaşmadı. Şiirlerini ailesi ve edebi zevkine güvendiği arkadaşlarıyla paylaşıyor, çeşitli gazetelerde isimsiz olarak yayınlanıyordu.





1864 yılından sonra bir göz rahatsızlığı ortaya çıktı. Bu tarihten sonra ailesinin yanında sakin bir hayat sürmeye başladı. Bu dönemde, İç Savaş da vardı. Savaşla ilgilenmedi ama pek bir şey de yazmadı.





Hiç evlenmedi, gelen evlenme tekliflerini her defasında reddetti. Şiir yazıyor ama nedense bunların kitaplaştırılmasını da istemiyordu. Dönemin ünlü eleştirmeni Thomas Higginson, şiirlerini geleneksel anlayışa yönelik olarak, serbest biçim kullanmadan yazmasını söyleyince, iyice içine kapandı ve bundan sonra sadece yedi şiir yazabildi.





1886’da felç oldu. Şiirlerinin 1.800 tanesi, ölümünden sonra, el yazması fasiküllerde bulundu. Tamamı basıldı ve Emily Amerika’nın en sevilen şairlerden biri oldu. Ünü ise yaşadığı zamanı aşarak bugünlere kadar geldi.





Şiirlerinde yaşadığı ve yaşayamadığı duyguları işliyordu. Ömrü boyunca, hiç evlenmediği, bütün evlilik tekliflerini reddettiği halde, hep kavuşamadığı sevgilisini ve yaşayamadığı aşkı anlatmak için çırpındı durdu.





Bir şiirinde muhatabı yüreğiydi. Şöyle konuşuyordu kendisiyle.





Yüreğim, unutacağız onu.





Sen ve ben, bu gece.





Sen verdiği sıcaklığı unut,





Işığı unutacağım ben de.





• İNSANIN KENDİSİ DE OLMASA, KONUŞACAK KİMSESİ OLMAYACAK.



İfral TURGUT

2.07.2023 10:31:40

YAZARLAR


Düzgün COŞKUN yazdı/SES'İN GÜÇLÜ SESİYDİN ÖLÜM SANA YAKIŞMADI

HEDEF 12 MİLYONUN ÜZERİNDE YAVRU SAZAN ÜRETMEK

ÇUKUROVA’DA SATRANÇ YARDIMCI ANTRENÖRLÜK KURSU

TÜRKİYE OLMASI GEREKENDEN İKİ KAT FAZLA TUZ TÜKETİYOR

SENDİKACI MUZAFFER YÜKSEL HAYATINI KAYBETTİ

ÜNİVERSİTE ÖĞRENCİLERİNDEN ANIZ YANGINLARINA BİLİMSEL ÇÖZÜM

DERVİŞOĞLU ADANA’YA GELİYOR

NEVZAT HIZ’DAN "ADANA SÖZLÜĞÜ" KİTABI

KAZALARIN YÜZDE 90.1’İ SÜRÜCÜ KUSURLARINDAN KAYNAKLANIYOR

"MAKAMIMIZ SOKAKLAR"

BİLGİÇ, Ç.Ü’DE TİCARET BORSASINI ANLATTI

ADANA’DA AVRUPA DİJİTAL İNOVASYON MERKEZLERİ PROJESİ TANITILDI

ÇÖLYAK HASTASI ÇOCUKLARDAN ANNELERİNE FİDAN

“YÜREĞİR’DE ASFALTSIZ YOL KALMAYACAK”

BAĞIMLILIKLA MÜCADELE TOPLUMSAL BİR SORUMLULUK

UZUN YAŞAMIN SIRRI!

MADRİD’DE DÜZENLENECEK FUARDA YENİLİKÇİ ÜRÜNLERİYLE YER ALACAK