SEYHAN NEHRİ VE ADANA’NIN BİTMEYEN SORUNLARI!

Adana’da oturup da Seyhan Nehri üzerinden geçmeyen yoktur. Çünkü, Seyhan Nehri üzerinde kentin iki yakasını birbirine bağlayan köprüler vardır. Taşköprü, Girne Köprüsü, Mustafa Kemalpaşa Bulvarına giden köprü ve Sinanpaşa ile Yavuzlar ve Gençlik köprüleri de vardır.

Adana’da oturup da Seyhan Nehri üzerinden geçmeyen yoktur. Çünkü, Seyhan Nehri üzerinde kentin iki yakasını birbirine bağlayan köprüler vardır. Taşköprü, Girne Köprüsü, Mustafa Kemalpaşa Bulvarına giden köprü ve Sinanpaşa ile Yavuzlar ve Gençlik köprüleri de vardır. Sinanpaşa, Yavuzlar ve Gençlik Köprüleri sadece yayalara açıktır. Sinanpaşa ve Yavuzlar Köprüleri yılda iki kez kapatılır. Nedeni de Portakal Çiçeği Festivali ile Lezzet Festivallerinin Merkez Park’ta yapılırken güvenlik açısından köprülerin kapatıldığı söylenir.

 

***

 

Aslında bu köprüler kapatılarak Yüreğir’de yaşayan insanlara kötülük yapılıyor. Yetmiyor Yüreğir’de yaşayan insanlar üvey evlat muamelesi görüyor. Yazdım, tekrar yazayım.

Lezzet Festivali ve Portakal Çiçeği Festivalleri yapıldığında Yavuzlar ve Sinanpaşa Köprüleri insanları taşıyamayacağı gerekçesiyle kapatılıyor. Dolayısıyla Yüreğir’de oturan vatandaşlar Merkez Park içerisinde kurulan festival standlarına gitmek için Girne Köprüsü’nden yürüyüp Merkez Cami önünden geçerek Merkez Park içerisine giriş yapıyorlar.

Ya da Mustafa Kemalpaşa Köprüsü’nden yürüyüp Merkez Park içerisine giriş yapılabilecek.

 

***

 

Burada Yüreğir’e Festivallerden düşen pay araçların bu ilçeye park edilişidir.

Halbuki Adana’yı yönetenler vatandaşa en iyi hizmeti vermek için yola çıktılar. Festival alanına en kısa yoldan gidişi kapatmak vatandaşa eziyettir.

Seyhan Nehri’nde (Fotoğrafta görüldüğü üzere) aylarca su bırakılmıyor. Sebebi de Demirköprü’nün yanına yeni bir köprü yapılmasıdır. Aylardır Seyhan Nehri’nin suyu kesikken Yavuzlar ve Sinanpaşa Köprüleri güçlendirilemez miydi?

İstenilse yapılırdı.

 

***

 

Hiç kimse kalkıp da şöyleydi, böyleydi deyip mazeret üretmesin, inandırıcı olmazlar.

Şimdi Seyhan Nehri’ni tanıyalım, ne zaman yapılmış, nasıl yapılmış.

 

***

 

1956 yılında Seyhan Nehri önü toprak bir setle kapatılarak oluşturulmuş bir barajdır.

Doğal olarak da Seyhan Nehri ve Seyhan Baraj Gölü, Adana'nın eşine ender rastlanabilecek güzellikte bir kent olmasına büyük katkısı olmuştur. Özellikle Adana'nın yeni yerleşim yeri olan kuzey Adana'da nehir ve göl yerleşim açısından ayrı bir çekim merkezi haline gelmiştir. Seyhan Nehri'nin uzunluğu 560 kilometre.

 

***

 

Seyhan Nehri üzerinde 8 adet baraj ve/veya HES bulunmakta. Toplam 742 MW kurulu güce sahip bu hidroelektrik santraller ile Türkiye'deki HES'lerden üretilen elektriğin yüzde 2,515 oranı, toplam elektrik tüketiminin ise yüzde 0,738 oranı karşılanır.

Adana'da köprü çalışmaları nedeniyle suyu kesilen Seyhan Nehri devasa boyutlarda yosunlarla kaplandı. Kanalizasyon suları ve çöplerin de birikmesiyle nehir bataklığa döndü.

Seyhan Nehri'nin önünde bu fotoğrafı çektirirken, Adana'yı yönetenler adına utandım. 

 

***

 

Adana'yı yönetenlerde sanıyorum vizyon eksikliği olduğu için Seyhan Nehri bir türlü güzel bir görüntüye kavuşmadı. Halbuki belediye başkanları, belediye meclis üyeleri görgülerini artırmak, şehircilik adına bilgi sahibi olmak için Avrupa’ya gitmemişler miydi? Seyhan Nehri bu haliyle balçık şekline dönüşmüş haliyle çevreye de kötü kokular salarken, Adana'yı yönetenler gözlerini kapatmaktan, kulaklarının tıkamaktan geri kalmıyor.

Seyhan Nehri'ni güzelleştirecek vizyon sahibi yöneticilerin gelmesini büyük bir sabırsızlıkla bekliyoruz.

 

***

 

Adana Büyükşehir ve ilçe belediye başkan adaylarının lansman toplantılarına katılarak projelerine bakıyoruz, ve sanki kentimiz bir Avrupa şehri haline gelecekmiş hissine kapılıyoruz.

Adaylardan hangisi seçilir, seçilince projelerini hayata geçirebilirler mi zaman gösterecek.

Ancak, şu bir gerçek ki Adana’nın kaybedecek bir saniyesi bile yok. Adana’nın her tarafı sorunlarla dolu. Şimdi sorunları burada sıralamama gerek yok. Sadece Seyhan Nehri’ni gündeme getirdim. Belediye başkan adayları zaten Adana’nın her yerini karış karış geziyorlar. Dolayısıyla kentin sorunlarını kendi gözleri ile görmüş oluyorlar.

Adana’nın yığınla sorunu seçilecek başkanları bekliyor.

Kent içi trafik, Yeni Adana Stadı’na maç günlerinde giderken yaşanan trafik sorunu, kentteki düzensiz yapılaşma, toplu taşıma araçlarının düzensizliği gibi bir sürü sorun var.

Umarım Adana bu sorunlardan en kısa sürede kurtulur.

 


Hüseyin SUNGUR

13.03.2024 16:10:00

YAZARLAR


CHP’NİN DANIŞMA KURULU TOPLANTILARI BAŞLIYOR

YÜREĞİR BELEDİYESİ UYARDI

ENERJİSA’DAN KARATAŞ’TA SÜRDÜRÜLEBİLİR BALIKÇILIĞA TAM DESTEK

M1 ADANA AVM’DEKİ “İYİLİK” TEMALI KERMES ZİYARETÇİLERDEN BÜYÜK İLGİ GÖRDÜ.

DİKKAT! FAZLA D VİTAMİNİ ZEHİRLEYEBİLİR!

“ÖNCELİKLİ HEDEFİMİZ KORUYUCU SAĞLIK HİZMETLERİ”

APARTMANDA İKLİMLENDİRME SİSTEMİY ÜRETMİŞLER!

“ÇUKUROVA’YI PARLAYAN BİR KENT HALİNE GETİRECEĞİZ”        

GÜRER: BORÇLU YAŞAMIN SONUNDA CEZAEVİ VAR

“YÜREĞİR’E YATIRIM YAPAN KAZANIR”

“MAVİ SULARDA ENGELSİZ MUTLULUK” PROJESİ

SEYHAN BELEDİYESİ’NİN ÖZEL KALEM MÜDÜRÜ OLDU

203 MİLYAR BATIK KREDİ VAR

KOZAY: DENİZLER’İN MÜCADELESİ BİTMEDİ

“KARATAŞ SAHİPSİZ DEĞİLDİR”

TANBUROĞLU: KAZANAN ADANA OLDU

KOCAİSPİR’DEN DEMİRÇALI’NIN İDDİALARINA YANIT VAR