İfral TURGUT

Tarih: 08.04.2023 14:48

<strong>SİYASETTE MUTA NİKAHI</strong>

Facebook Twitter Linked-in






Kimse bana dini veya siyaseti küçük düşürmeye çalıştığımı söylemesin. Aşağıdakilerin hiç biri benim kişisel fikrim değil, değişik kaynaklardan yaptığım alıntılardır. Ben fikrimi en sonunda söyleyeceğim.





Muta nedir? Önce Tanımı:





Müt'a veya Muta nikâhı (Arapça: زواج المتعة Zawāj al-Mut'ah veya نكاح المتعة Nikāh al-Mut'ah), ilk Müslüman toplumunda ve günümüzde bazı Şii mezheplerinde uygulanan kadın ve erkeğin belirli bir süre ve ücret karşılığında anlaşarak başlattıkları bir evlilik çeşididir.





Şimdi Uygulanması. Kaynak: Wikipedia





Müt'a nikâhı için erkek ve kadın belirli bir süre ve ücret karşılığında anlaşırlar. Muta evliliğinde belirli bir asgari ya da azami süre yoktur. Erkek, rızası olan kadına, 'Beni (...) (aylık) bir zaman için müt'alandır' veya ' (...) kadar para karşılığında seninle müt'alandım' der. Müt'a nikâhı ile evlenen kadın, nikâhın süresi ne kadar olursa olsun mirastan hak iddia edemez





Muta nikâhında şahit aranmaz. Kişi Allah'ı şahit göstererek Mut'a yapabilir, buna ilaveten Mut'anın günü dolmadan süresi uzatılamaz ve Mut'a nikâhının belirli bir müddeti yoktur. Her ne kadar iddetin bu nikâhta da olduğu söylense de bu nikâhı tercih edenler arasında pek riayet edildiği de görülmez.





Açıklama: Kaynak: Diyanet





Diyanet İşleri Başkanlığı'nda konuyla ilgili yer alan bilgilere göre, Mü'minûn sûresinin 6 ve 7. âyetlerinin nazil olması üzerine, mut'a nikahı haram kılınmış. İbn Abbas, şöyle anlatıyor:
'İslâm'ın evvelinde mut'a vardı. Kişi, tanımadığı bir beldeye gelince, oradan yerli bir kadınla, kalacağını tahmin ettiği müddet miktarınca nikah yapardı. Kadın, böylece onun eşyasını muhafaza eder, gerekli işlerini görürdü. Bu hal, 'Onlar namuslarını korurlar. Ancak hanımlarına ve câriyelerine karşı müstesna, bunlarla olan yakınlıklarından dolayı kınanmazlar.'





Hz. Muhammed döneminde yasaklandığı gerekçesiyle bugüne kadar hiçbir Sünni din adamı mutaya cevaz vermedi. Ancak 2008 yılında basında yer alan araştırmalara göre Türkiye’nin en yetkili dini otoritesi Diyanet İşleri Başkanlığı’nın (DİB) bir grup ilahiyatçıya hazırlattığı “Kur’an Yolu Türkçe Meal ve Tefsir” adlı çalışmada, Muta'ya yer verildi.





Kitapta, “Ehl-i Sünnet’e mensup âlimlerden ve özellikle sahabeden bazılarına göre müt’a nikâhı caizdir, onu Hz. Peygamber değil, ikinci halife yasaklamıştır” (İlk baskının ikinci cildi, 32 ile 34’üncü sayfalar) denmesi mutaya izin verildiği yorumlarına yol açtı. Vs.





SONUÇ





İnsani veya değil. Ahlaki veya değil. Yasal veya değil. Alan razı, veren razı mantığına göre bedelini ödeyen, kitabına uyduran bal gibi uyguluyor. Çok yakın tarihimizde uygulandığına hep beraber şahit olduk.





En son muta nikahı da siyaseten kıyıldı. İlke, inanç, namus sözü, dünya görüşü, tarihe saygı, vatan ve millete karşı sorumluluk bir kenara bırakılınca, önerilen bedeli kabul eden DSP muta nikahına, “Evet” dedi. “Hayırlı olsun, ” değil, “Yazıklar olsun,” diyorum.





Öncelikle, nikahın hemen ardından istifa eden üç genel başkan yardımcısına ve takipçilerine teşekkür ediyorum. Hala onurlu ve omurgalı insanların varlığını ispatladınız.





SONRA DA “GELİN HANIMLARA” DİYORUM Kİ…











Orjinal Köşe Yazısına Git
— KÖŞE YAZISI SONU —