SOBET ETMEYİ BİLMEK GEREK

Herkesin aynı anda konuşup kimsenin kimseyi dinlemediği hatta karşısındakiyle konuşurken yan tarafta konuşanları da dinleyip laf yetiştirenler de var ki o konuya hiç girmeyelim.

 

İkili sohbetlerde genellikle dinlemeyi tercih ederim. Özellikle de karşımdaki insan her bakımdan dolu biriyse ya da belli bir konunun uzmanıysa ondan alacağım bilgi benim için çok değerlidir ve bıkıp usanmadan pürdikkat dinlerim.

Bazen soru yöneltir bazen de kendi fikrimi söylerim. Ancak dinlemek beni daha fazla mutlu eder.

Havadan sudan günlük olaylardan konuştuğumuz anlarda ise kendi düşünce ve fikirlerimi mümkün olduğunca karşı tarafa aktarır, konuştuğum kişi her kimse sıkmamaya çalışırım.

Bu arada söylediğim şeylerin gerçek anlamda ilgi çekip çekmediğini, sohbet ettiğim kişinin beni dinleyip dinlemediğini de takip ederim.

Çünkü en hoşlanmadığım şey ben konuşurken karşımdaki kişinin başka bir şeyle ilgilenmesi, sağına soluna bakarak söylenenlerin onun için önemli olmadığı gibi bir hava yaratmasıdır. Zaten o sohbeti devam ettirmenin de bir anlamı yoktur.

Şahsen kendimi iyi bir dinleyici olarak görüyorum. Bunun yararını öğrencilik yıllarında çok gördüm.

Gazeteciliğin muhabirlik döneminde de yaptığım röportajlar sırasında karşımdaki kişiyi dikkatle dinlediğim için söylenenleri yazıya dökerken ses kayıt cihazını açmadan önce kafamdakileri yazar ardından teyit için kayıtları dinlerdim.

Bu arada sohbet ortamlarında sürekli kendisi konuşsun başkaları hep dinlesin isteyenler de var. Hatta bazıları lafı insanın ağzına tıkıyor, konuşma isteğini yok ediyor.

Böylelerini ben de dinlemiyorum. Hatta bazen dinlermiş gibi yapıp başımı sallıyorum ki konuşmaya devam etsin. Belki yorulur da bana da söz hakkı verir diye ama nafile...

Kısacası konuşmak kadar dinlemesini de bilenlerle sohbet etmek güzel şey. Ancak her yerde aynı şeyleri söyleyen, bir anlattığını defalarca tekrar eden ve bunun da farkında olmayanları dinlemek zorunda kalmak insanı tüketiyor.

Bu arada herkesin aynı anda konuşup kimsenin kimseyi dinlemediği hatta karşısındakiyle konuşurken yan tarafta konuşanları da dinleyip laf yetiştirenler de var ki o konuya hiç girmeyelim. (T.D.)


Tuncay DAĞLI

26.09.2025 21:23:00

YAZARLAR


YEŞİLAY’DAN “BIRAK ŞİMDİ” KAMPANYASI

Şahin ESENDEMİR Yazdı/ KRALLAR NEDEN KAYBEDER?

VALİ YAVUZ’U ZİYARET ETTİ, PARTİSİNİN KONGRESİNE KATILDI

YOLLAR ULAŞIMA AÇILDI

Nurettin ÇELMEOĞLU Yazdı/ SOKAK HAMBALLARI

SEYHAN’DA PARKLAR YENİLENİYOR

“ADANA’DA 4 YENİ YATIRIM TEŞVİK KAPSAMINA ALINDI”

184 BİN KİŞİYE SOSYAL EKONOMİK DESTEK

ADANA’DA “RADYOTERAPİ VE BESLENME” HASTA OKULU

HAYAL PARK’TA AĞAÇ KATLİAMI!

ÇGC BAŞKANLIĞINA KURTUL ÇAKIN SEÇİLDİ

ŞEHİR HASTANELERİNDEN SAĞLIK ÇALIŞANLARININ KAÇIŞI

İLİŞKİLERİ BİTİREN 10 BÜYÜK HATA!

Oktay EROL Yadı/ KARALAR CUMHURBAŞKANI ADAYI MI?

Aydın SİHAY Yazdı/ KENTİN ÖBÜR YÜZÜ

Ergül HALİSÇELİK Yazdı / ADANA–TEKİRDAĞ ARASINDA TÜRKİYE'NİN EŞİTSİZLİK HARİTASI

“BALCALI HASTANESİ”Nİ GÜNDEMİLERİNE ALDILAR!