SOKAK HAYVANLARI NASIL KURTULUR?

Bir artı ikinin toplamı üç yapıyor! Dün günlerden salıysa; bugün çarşamba, yarın da perşembe! Bunun tersini söylemek, matematiği bilmemektir!

Bir artı ikinin toplamı üç yapıyor! Dün günlerden salıysa; bugün çarşamba, yarın da perşembe! Bunun tersini söylemek, matematiği bilmemektir! Doğaya hayınlık yapar, ağaçları/ yağmur derelerini yok etmeye kalkıştığınızda “beklenmedik” sonuçlarla karşılaşmamak olanaksızlaşır! Ormanda yaşayan canlılar yaşamlarını sürdürmek için “istemedikleri/başka” yaşam alanları ararlar, ya da kendi doğalarında kalmayı sürdürürlerse yaşamlarının sonu olur!

Olması gereken, canlı yaşamının sürdüğü ortamların canlı tutulmasıdır! Ağaçsız bir alanda kuşların yaşamasını sağlayamazsınız! Bitkilerin çiçek açmadığı yerlerde arıları koruyamazsınız! 

***

Bugünlerde sıkça gündeme gelen sokak hayvanları, hayvanların uyutulması/ kısırlaştırılması gibi olgular; doğanın matematiğine uyulmadığının, yaşam alanlarını sanayiye dönüştüren kapitalizmin kirliliğinin/ acımazlığının kanıtıdır! Dağ hayvanlarının yaşam alanlarında kurulan taş ocakları, maden arama çalışmaları, sulak yerlerin kurutulmasının sonucu önce köylere, ardından kentlere inen hayvanların “çevreye” verdiği zararlar zaman zaman karşımıza çıkar!

Yine benzeri… Çocukluluk yıllarımızı yaşadığımız kentlerde “köpekler” bu denli sokaklarda gezmezlerdi! Köylerde, ağaçların bol olduğu/ toprağın ekildiği yerlerde yaşarlardı! Her evin önünde köpekler olurdu; bir yandan bekçilik yaparken, bir yandan da köylüye bahçesinde/ tarlasında geceleri çalışması sırasında yoldaş olurdu!

***

Ülke politikasının, verimli toprakları işleyen köylüyü/ köyünde “ürettiğiyle” geçinemez duruma sürüklemesiyle birlikte, özellikle genç kuşak köyün dışında geçimini sağlamak için kentlere geldi! Toprağı işlemekten/ suyu kullanmaktan/ ekip-biçmekten başka bilgisi olmayan gençler “kalifiye” olmadıkları işlerde çalışmaya başlarken, bir yandan da köy nüfusu azalmaya başladı! Kentlerde “varoş” diye adlandırılan bir “sınıfın” varlığı başlarda “kentlileri” rahatlattığı ileri sürülse de, günümüzde iş olanaklarının zorlaşmasına, işsizliğin artmasına neden oldu!

Ülkemiz tarımsal alanları geniş, geniş olduğunca da tarımsal alanlarını kullanamayan durumda şimdi! Toprağı işleyen, suyu kullanan köylerde yaşamıyor artık! Hiçbir toprak bilgisi olmayanlar, toprağın kokusundan kıvamını anlayanların ellerinden toprağını geniş oranda aldılar! Köyde ekmeğini kazanamayan üreticiler, karın tokluğuna çalışma pahasına kentlerin yolunu tutarken, kendilerine “yoldaş” olan, ürünlerine “bekçilik” yapan köpekler de “aç kalmamak/ doymak” için köyleri terk etmek zorunda kaldılar! Önce kentlerin kıyı bölgelerinde, ardından biraz içeride derken, şimdi kent merkezlerinin göbeğinde insanlarla birlikte yaşar duruma geldiler!

***

Sokak hayvanlarının, insanların “bolca” yaşadıkları yerlerde, araçların son hızla gittiği/ egzoz gazıyla kirlettiği alanlarda yaşamak istediklerini hiç sanmıyorum! Günün belli saatlerinde “toplu/ çeteleşmiş” gruplar, insanların koşuşturmalarından pekte haz almadıklarını gösteriyor aslında! Her şeyden önce doymak için kentlerin merkezinde olduklarını düşünüyorum!

Sokak hayvanlarının doğadaki yaşamlarını, “insan” olduklarını söyleyen “azgın kapitalistlerin” doyumsuzluklarının neden olduğunu bilelim önce! Kırsal/ köy yaşamı yeniden “albenilileşmedikçe” de kentlerde “sokak hayvanları” hep sorun olacaktır! Bazı köşelerde kendilerini “hayvan sever” diye tanıtanların, söz ettikleri kısırlaştırma, ya da bazı çok bilmişlerin önerdiği uyutma adı verdikleri önlemler bile birer “kapitalist” anlayışın ürünü! Kısırlaştırdınız, bunun sonu nereye varacak? Uyutmak istediğinize göre, uyanmasını da istemeyeceksiniz! Bir yandan sokak hayvanları doymak için saldırganlaşacak, bir yandan saldırgan hayvanlar sopayla dövülecek, bir yandan “suçlu kim” sorusuna yanıt bulunmak yerine “göstermelik” cezalarla herkesi oyalayacaksınız! Yaşamın matematiği “hiç” öyle demiyor ama; bir artı iki, eşittir üç ediyor! 


Oktay EROL

28.05.2024 00:26:00

YAZARLAR


OYA TEKİN BAŞLATTI: SEYHANLIDAN SEYHANLIYA SEYHAN PROJELERİ

TÜRKİYE'NİN EN BÜYÜK SERA'SI ADANA'DA YAPILIYOR

ASKİ’DEN VATANDAŞLARA SU DEPOLARI UYARISI

KISACIK: İKTİDAR SÖZÜNDE DURSUN

KARALAR, SPOR OKULLARINDAN KAÇ KİŞİNİN EĞİTİM ALDIĞINI AÇIKLADI

ÇUKUROVA ULUSLARARASI HAVALİMANI 10 AĞUSTOS’TA AÇILACAK…

20 HAFTADIR “VERGİDE ADALET İSTİYORUZ” EYLEMİ

TGC: 63 GAZETECİYE YÖNELİK HER TÜRLÜ SALDIRININ SORUMLULARI BELLİDİR

TGC ADANA TEMSİLCİSİ İSMAİL BAŞKAN’A BASIN ÖZGÜRLÜĞÜ ÖDÜLÜ

ABB VE ASKİ ÇALIŞANLARINDAN KARALAR’A MEKTUP!

HAZİRAN AYINDA 198 BİN 581 ADET TAŞIT TRAFİĞE ÇIKTI

İZMİR’DE ÜRETTİĞİ TRAKTÖRÜNÜ DÜNYA ÇİFTÇİLERİNİN HİZMETİNE SUNACAK

REKOR BÜYÜME BEKLENİYOR

TÜRKİYE’DE DİJİTAL BANKACILIK KULLANICI SAYISI 114 MİLYONA ULAŞTI

TÜRKİYE’NİN EN BÜYÜK BELEDİYE MARKETİ

“AKILLI SİSTEMLER TEK BAŞINA ÇÖZÜM OLMAZ”

AKAY VE SÖZLÜ