SOKAK KARNAVLININ ARDINDAN...

Bu yıl Kültür ve Turizm Bakanlığı’nca "Kültür Yolu Festivali" kapsamında 13 Nisan'da başlayan 12'nci Uluslararası Portakal Çiçeği Karnavalı 21 Nisan pazar günü ilk günkü coşkuyla sona erdi.

 

Bu yıl Kültür ve Turizm Bakanlığı’nca "Kültür Yolu Festivali" kapsamında 13 Nisan'da başlayan 12'nci Uluslararası Portakal Çiçeği Karnavalı 21 Nisan pazar günü ilk günkü coşkuyla sona erdi.

***

Karnaval hafta boyunca katılımcılara sahada ve evlerinde televizyon başındaki insanlara keyifli saatler geçirdi. Bu karnavalın Adana'ya getirisi tartışma götürmez. Götürüsü "yok" demek doğru olur sanırım.

Karnaval kapsamında büyük yürüyüş Cumartesi günü gerçekleştirildi. Kenti adeta inleten kortej yürüyüşüne milyonların yanısıra ünlü isimler de katıldı.

***

Adana Karnaval süresince konukseverligini en üst düzeyde sergiledi. Süslenen araçlara binen ve rengarenk kostümleriyle göz kamaştıran yüzlerce kişi, Adanalıları selamlarken sanki yer yerinde oynadı. "Nisan'da Adana" temasıyla gerçekleştirilen devasa organizasyonda milyonlar doyasıya eğlendi. Adana bu tür büyük organizasyonlara hazır olduğunu bir kez daha dünyaya ilan etti.

***

Karnaval her yönüyle ihtişam bir tabloyu ortaya koydu. Adana halkı çevre illerden ve yurtdışından gelen konukları ağırlarken, gösterdiği özveri ve samimiyet görülmeye değerdi. Adana renk cümbüşüne dönüştü. Her yerde portakal çiçeğinin mis kokusu hakimdi. Karnavalda insanlar sadece eglenmedi. birbirlerini tanıma, birlikte yürüme, sohbet etme, arkadaş olma fırsatı buldu. Karnaval ihtişamıyla insanlar arasında dostluk köprüsü oluşturmaya vesile oldu.

-Herşey harikaydı ama!-

Karnaval kapsamında düzenlenen etkinlikler ve sergilenen güzellikler muhteşemdi. Adeta göz kamaştırdı. Karnavalın Adana'ya getirisi beklenenin üzerinden gerçekleşti. Adana merkez nüfus yoğunluğu açısından neredeyse iki kat büyüdü. Karnaval tamamen suvil inisiyatif tarafından yönetildi. Sivil inisiyatife yerel yönetimlerin desteğinin azımsanmayacak düzeye ulaştığı dikkat çekti. Adana Karnaval etkinliklerine katılan yerli ve yabancı turistleri adeta bağırına bastı. Karşılıklı konuşmalar oynanan oyunlar halkı birbirine kenetledi. Herkes mutlu ve huzurlu olmanın keyfini yaşadı.

***

Bu arada bazı eksiklikler de gözlerden kaçmadı. Örneğin Karnaval kortejinin geçtiği Ziyapaşa ve Atatürk Caddesi'nde üst gelir grubunun alışveriş yaptığı mağazaların vitrinlerini "Nisan'da Adana" afişlerinin süslemesi gerekirken çoğu alışveriş merkezlerinin bu kuralı görmezden geldiği gözlendi.Vitrinlerin karnavalın coşkusunu yansıtan renk ve görsellikleri sergilememesi can sıkıcıydı. Oysa vitrinlerin pahalı giysiler yerine bez afişler, portakal çiçeğinin zengin içerigini dışarıya yansıtan yazılarla süslenmesi gerekirdi. Magaza vitrinlerinin sadeliği halkta biraz da olsa hayal kırıklığı yaşattı.

***

Sanırım "Nisan'da Adana" temasına uygun vitrin süsleme işi başka Nisan'lara kaldı.

***

Karnaval her yönüyle renkli ve ihtişamlı geçti. Ancak beraberinde çevre kirliliği getirdi. Atatürk Parkı'ndaki stantlarda yiyecek içecek satan cafe ve restoranların önünde çöp tepeciklerinin biriktigini görmek üzücüydü. Çöplerin insanları rahatsız edici bir hal alması karnavalın özü ve felsefesine hiç yakışmadı.

***

Her ne kadar Anakent ve Seyhan Belediyelerinin temizlik ekipleri günün 24 saati görevlerinin başında olsa da özellikle bazı insanlarda kent bilincinin yetersiz olduğu ve hijyen kurallarına uymadıkları görüldü. Kullandıkları peçeteleri yerlere atıp masalardan kalkmaları inciticiydi. Bunu yaparken yeşil dokuya zarar verdiklerinin farkinda değildi. Yerlerinden kalkarken kirli peceteleri başlıkları görüldü. Bu duruma sagduyulu insanlar da üzüldü.

Kimse de çıkıp " "Çöpleri yere atıp basıp gecmeyelim. Biraz dikkat! Çevremizi temiz tutalım" diye seslendigi de yoktu. İşletme sahiplerinin bu konuda duyarsızlık göstermesi müşteriyi uyarmaması can sıkıcıydı. Oysa çevrenin temiz tutulması konusu stantta hizmet veren işletmecilere de düşüyordu.

***

Bir başka göze çarpan eksiklik hijyen idi. Kebap yiyenler ellerini yıkayacak lavabo sıkıntısı çektikleri için ıslak mendille durumu idare ediyordu. Ellerini silen özellikle genç ve çocukların kirli ıslak mendilleri oturdukları masadan aşağı boca etmesi hem incitici hem de görgü kurallarını hiçe sayan bir manzarayı andırıyordu. Bu tabloyu görenler de seslerini çıkarmıyordu fakat rahatsızlık duydukları yüzlerindeki sert bakışlarından belliydi.

***

12'nci Uluslararası Portakal Çiçeği Karnavalı başladığı ihtişamlı etkinliklerle sona erdi. Milyonlar hafta boyunca gönüllerince eğlendi. karnaval süresince insanların mutluluğu yüzlerine yansıdı. Milyonlar heyecanlıydı. Bir an olsun günlük stres ve sorunlarından uzak kalmayı başardılar. Karnaval hevesine kapılan insanların yüzü gülüyor ve etrafına neşe katıyordu.

Havaların yağışsız geçmesi Karnavalın daha ihtişamlı kutlanmasına ivme kazandırdı.

***

Nihayet 21 Nisan günü geldi ve tüm güzellikler geride kaldı. Kirliligin ortadan kaldırılması icin yerel yönetimler vakit geçirmeden kollarını sıvayarak dört koldan temizlik seferberliği başlattı. Karnaval etkinliklerinin gerçekleştiği özellikle Merkez Park ve Atatürk Parkı ile kortejin geçtiği bulvar ve caddelerde çöpler toplatıldı. Yerler köpüklü su ile temizlendi. Yiyecek kokusunun havayı kirletmesine izin verilmedi.

***

Özellikle Adana Anakent Belediyesi temizlik konusunda ciddi bir sınav verdi.

***

Siz değerli okuyucu ve sayfa dostlarım bu satırları okurken başta merkez ilçe Seyhan olmak üzere diğer ilçe belediyeleri kendi sorumluluk alanlarında başlattıkları temizlik seferberliğini başarıyla tamamlamış olacaklar.

-Başarı grafigi yüksek bir kent-

Gururla söylemeliyim ki, Adana büyük bir sınavdan alnının akıyla çıktı. Başarı grafiginin yüksek bir kent olduğunu ispatladı. Adana şanına yakışır bir devasa etkinlige imza atmanın haklı gurur ve onurunu yaşıyor. Adana'nın bundan böyle gelecek büyük organizasyonlarda çevre temizliği konusuna daha büyük önem vereceğine kuşkum yok. Nitekim Adana modern kent olma bilinciyle hareket ederek dışarıdan gelen konuklarına bu bağlamda yol gösterici olmayı çoktan hak etti.

***

Bu karnaval Adana'ya sadece turizm ve ekonomik alanında değil, her yönden katkı sağladı. Karnaval Komitesi'nde yer alan sivil inisiyatifinin önümüzdeki Nisan'larda daha büyük organizasyonlara imza atacağını unutmayalım.

-Siyasetin konuşulmadığı tek etkinlik-

Bu etkinlikle bilim, sanat, edebiyat kültür konuşuldu. Gösteri ve söyleşiler yapıldı. Tarihi mekanlar gezildi. Tek konuşulmayan konu siyaset oldu. Buna izin verilmedi. Cok da iyi oldu. Çünkü bu devasa organizasyonun itici gücünü sivil inisiyatifler oluşturuyordu.

***

Adana sevdalısı, bu şehrin çocuğu Sayın Ali Haydar Bozkurt'un kurucusu olduğu ve önderlik yaptığı Türkiye’de politik söylemlerin ve eylemlerin gerçekleşmediği ilk ve tek sokak karnavalı olma gururunu Adana'ya yaşatmış oldu.

***

Bu karnavalda eğlenmek, şarkı türkü söylemek, sanatçılara eşlik etmek serbestti. Yine gönüllerinde dans etmek halay çekmek, yiyip içmek, tarihi ve turistik yöreleri ziyaret etmek serbestti. Bol bol fotograf çekmek, eglenen grupların görüntülerini vodeoya alarak anı ölümsüzleştirmek serbestti. Yasak ise siyasetçiye siyasi içerikli konuşmalar yapmaktan ibaretti. Adanalıların sıcak konukseverliğini unutmayan yabancılar gittikleri ülkelerinde bu muhteşem etkinliği tüm güzelliklerini anlatacaklar. Bu da Adana'nın disariya acilan penceresi anlamına gelir. Gelecek Nisan'lar da beraberinde tanıdık ve birlikte çalıştıkları arkadaşlarını alarak Adana sokak karnavalına katılmak için şimdiden cetele tutanaklarını umuyorum.

***

Adana Adanalılık ruhu ile ağırladığı konuklarını aynı duygu ve sevgi sesiyle uğurladı. Buna dünya tanık oldu.

Adana Altın Koza Film Festivali'nde olduğu gibi sokak karnavalı etkinligiyle yeni bir çığır açtı. Dünyayı kendisine hayran bıraktı.

***

Çevre temizliği konusundaki aksaklıkların önümüzdeki Nisan'da Adana etkinliğinde yaşanmayacak şekilde ciddi adımların şimdiden atılacağına dair inancımı muhafaza ediyorum. Elbette böylesine devasa etkinliklerde bazı sorunların yaşanması da doğal karşılanmalı. Kentteki ilgili kurum ve kuruluşların bu bağlamdaki hazırlıklara şimdiden başlayacağını düşünüyorum.

***

Sözün özü: Ilk'lerin şehri olmak Adana'ya çok yakışır. Yine birçok büyük organizasyonlara imza atmak, festivallerde milyonları ağırlamak kentin itibarına itibar katar. Yüzünü Batı'ya dönmek güneyin incisi Adana'ya çok yakışır.


Düzgün COŞKUN

23.04.2024 21:23:00

YAZARLAR


“ÜLKEMİZİN YERALTI VE YERÜSTÜ KAYNAKLARI HALKIMIZINDIR!”

YANLIŞ DİYETLER ZAYIFLATMIYOR TAM AKSİ KİLO ALDIRIYOR!

TÜRK TENİSİNDE ÇÜ-ATDSK İŞBİRLİĞİ

“AĞIR VE ORTA HASARLI BİNALAR KADERİNE TERK EDİLDİ”

ÇGC BAŞKAN ADAYI ÇAKIN, ÜYELERLE BULUŞACAK

BUĞDAY TABAN FİYATI EN AZ 15 LİRA OLMALI

ESENDEMİR: GAZETECİLER İŞSİZSE ÖZGÜR DEĞİLDİR

TGC’DEN “GAZETECİYİ VE HABERİ ÖZGÜR BIRAKIN” ÇAĞRISI!

DEMİRÇALI BORÇ LİSTESİNİ BELEDİYEYE ASTI

TÜRKİYE’DE HALA TEŞHİS ALAMAYAN 1 MİLYON ÇÖLYAK HASTASI VAR

EMNİYET MÜDÜRÜ ARİKAN'A ZİYARET

ANAVARZA BAL’A PARİS’TEN BÜYÜK ÖDÜL

112 ACİL ÇAĞRI ÇALIŞANLARININ SORUNLARI ÇÖZÜLMELİ

DEMİRÇALI’DAN BASIN TOPLANTISI

“ADANA, TÜRKİYE’NİN LİDER ŞEHİRLERİNDEN BİRİ OLMAK ZORUNDA”

ÇUKUROVA GİAD’DAN EMNİYET MÜDÜRÜ ZİYARETİ

Ç.Ü ENDÜSTRİ MEZUNLARI BURSA’DA BULUŞTU