SPEAKERS’ CORNER VE SOKAK RÖPORTAJLARI

Şimdiye kadar hiç bana sokakta bir mikrofon uzatarak, herhangi bir konuda fikrimi sormadı. Sorsaydı, sanırım, anayasanın bana verdiği düşünce ve ifade özgürlüğümü kullanarak o konudaki fikirlerimi açıklamaya çalışırdım.

Şimdiye kadar hiç bana sokakta bir mikrofon uzatarak, herhangi bir konuda fikrimi sormadı. Sorsaydı, sanırım, anayasanın bana verdiği düşünce ve ifade özgürlüğümü kullanarak o konudaki fikirlerimi açıklamaya çalışırdım. Ama bundan sonra o da mümkün olmayacak gibi. Çünkü devlet sokak röportajlarını terör suçu kabul ederek yasaklayacak.

Dünya bu konuda ne yapıyor, vatandaşlarına nasıl davranıyor, derleyebildiğim kadarıyla kısa notlar halinde paylaşmaya çalışayım.

Speakers’ Corner, yani “Konuşmacı Köşesi.” Özgürce konuşmanın ve tartışmanın izin verildiği bir alan. En bilineni, Londra'daki Hyde Park’ta. Burada konuşmacılar, herhangi bir konu sınırlaması olmadan, istediği konuda konuşup, nutuk atabilir. Ancak terbiye sınırlarını aşan ve küfür içeren konuşmalar yapılmaz.   

1855'te, çalışanların izinli olduğu tek gün olan Pazar günü, alım satımı yasaklayan Pazar Ticaret Yasası'na karşı protesto amacıyla halk ayaklanmaları çıktı. Ayaklanmalar Karl Marx tarafından "İngiliz devriminin başlangıcı" olarak tanımlandı. 

Konuşmacı Köşesi, herkese açıktır. Konuşmacılar  yuhalanma, laf atılma ve dalga geçilme riskini de göze almaları şartıyla, Avrupa İnsan Hakları Sözleşmesi’nin 10. Maddesiyle sağlanan ifade özgürlüğü hakkını sonuna kadar kullanabilir.   

 

Speakers’ Corner’ın dünyaca bilineni Hyde Park’ta olmasına rağmen, Londra dışında, Southampton,  Nottingham, Lichfield, Staffordshire, Portsmouth’ta aynı işlevde benzer yerler vardır

Hyde Park’ın verdiği ilhamla mı bilmem, dünyanın her yerinde halkın düşüncelerini özgürce açıkladığı mekanlar var. Birkaç örnek vermeye çalışayım:

AVUSTRALYA: Sydney’de,1878'de kurulan bir Speakers' Corner’da halk her Pazar 14:00-17:00 arası konuşuyor. Ayrıca bir de web siteleri var.  

KANADA: Özgür konuşma ve toplanma kavramı halkın miras olarak kabul ettiği bir övünç kaynağıdır   

HONG KONG: Konuşma mekanı güncel konuları tartışmak üzere politikacıların, akademisyenlerin ve kamu temsicilerinin bir araya geldiği belirli bir alandır,

ENDONEZYA: Halk düşüncelerini başkanlık sarayının karşısındaki, küçük bir parkta Saray Manzaralı Park denilen Gösteri Parkı’nda  paylaşır.    

İTALYA: Demokrasi ve konuşma özgürlüğünü Pisa'daki ana meydanının bir köşesinde Konuşmacı Köşesi denilen  bir alanda yaşar.

MALEZYA: İlk “Konuşmacılar Meydanı”, 4 Mayıs 2010'da Penang'da kurulmuştur .   

HOLLANDA: Amsterdam'da Spreeksteen adı verilen bir konuşmacılar köşesi var.  

YENİ ZELANDA: Konuşmacıların Köşesi Auckland'daki Albert Park'tadır.    

SİNGAPUR: Konuşmacı Köşesi 1 Eylül 2000'de açıldı.  

TRİNİDAD: "Woodford Meydanı Üniversitesi" olarak bilinen meydan, Trinidad'ın ilk başbakanı Eric Williams tarafından açılmıştır.  

TAYLAND: 1930'larda Bangkok'ta bir alan Hyde Park adıyla kurulmuştur. 

ABD: Cleveland'da Belediye Başkanı Johnson'ın heykelinin olduğu meydan, California Üniversitesi özgür konuşma alanı, Elon Üniversitesi kampüsündeki köşe, Washington Square Park’taki Bughouse Meydanı, Pennsylvania Bulvarı'nın yalnızca yayalara açık alan vs. halkın kimseden izin almadan özgürce fikirlerini paylaştığı alanlardır. 

 

Düşünen ve konuşan insandan korkuyorlar. Peki bundan sonra ne olacak? Sanırım bu konudaki en güzel şeyi Cemal Enginyurt söyledi:

 

  • İSTEDİĞİNİZ KADAR YASAKLAYIN, DUMANLA HABERLEŞİR, YİNE DE HABERLEŞİRİZ.

İfral TURGUT

8.05.2025 21:02:00

YAZARLAR


600 YILLIK KAPALI ÇARŞI RESTORE EDİLDİ

YÜREĞİR DOĞANKENT KIŞLA PARK AÇILIŞA HAZIRLANIYOR

TGC BASIN MÜZESİNDE “GAZETE SAYFALARINDA 19 MAYISLAR” SERGİSİ

HABERİ HIZLI AMA DOĞRU VER!

SOKAK CANLILARININ REHABİLİTESİ İÇİN BİR ARAYA GELDİLER

MECLİSTE KADIN MECLİS ÜYELERİNİN ANNELER GÜNÜ’NÜ KUTLADI

CEYHAN’DA “KİTAP VE KARİYER GÜNLERİ”

AVM’DE KİTAP FESTİVALİ

ÇUKUROVA’DA ÜÇ FİDAN’A ANLAMLI ANMA

ADANALI RADYOCU ÖDÜLÜ ERDOĞAN'DAN ALDI

TÜRKİYE’NİN EN ZENGİNLERİ LİSTESİ AÇIKLANDI

OKULLARDA ‘AKILCI İLAÇ KULLANIMI’ EĞİTİMİ

BALCALI HASTANESİ’NDE EL HİJYENİ GÜNÜ ETKİNLİĞİ

ENGELSİZ FİLMLER FESTİVALİ’NDE 13 ÜLKEDEN 15 FİLM YARIŞIYOR

DOĞAL İHTİYAÇLAR ZAMANINDA KARŞILANMALI…

ABB BAŞKANI KARALAR İLBANK’TA

ASANSÖR ENDÜSTRİSİNİ BULUŞTURAN FUARDA, ADANA DA YER ALIYOR!