TAKSİM CUMHURİYET ANITI

TAKSİM CUMHURİYET ANITI






Cumhuriyet ilan edilmiş, Türkiye yüzünü Batıya dönmüş ama Avrupa’nın tüm ülkelerinde olan bir şeyin eksikliğini görmüştü. Ulusal değere sahip bir anıtın yükseldi­ği, törenlerin yapılabileceği büyük ve ülkenin kültürel değerlerini gösterecek bir meydana sahip değildik. Bu, Cumhuriyet değerlerini yerleştirmeye çalışan Türkiye için önemli bir eksiklikti.





Anıt yapımına karar verildikten sonra, anıtın dikileceği bir yer aranmaya başlandı. Önce Beyazıt meydanı düşünüldü ama buranın tarihi yapısının yapılmak isteten anıtla bağdaşamayacağı düşünülerek vazgeçildi





Sonra Cumhuriyet değerlerine daha uygun olacağı düşünülerek, Taksim kavşağında karar kılındı.





Savaşın yaralarının yeni yeni sarılmaya başlandığı dönemde, ülkenin böyle gösterişli bir anıta harcanacak parası yoktu. Para şirketlerden, bankalardan ve gönüllü halktan toplanarak sağlandı.





Anıt, Milli Mücadeleyi ve Cumhuriyeti simgeleyen ilk eserdi. Başlangıçta, sadece  Atatürk’ün heykelinin yapılması düşünüldü. Ama sonra, Atatürk’ün yanı sıra hem Milli Mücadeleyi, hem de Cumhuriyetin kuruluşunu da simgeleyen bir anıt olmasına karar verildi.    .





Anıtın bir yüzü Milli Mücadeleyi, diğer yüzü Cumhuriyet Dönemini simgeleyecekti. Anıtın Milli Mücadeleyi anlatan yüzünde, Atatürk askerlerinin önündedir. O liderdir, milleti hep onun arkasındadır.





Diğer yüzünde ise sivil kıyafetiyle yanında, Kurtuluş Savaşı kahramanları İsmet İnönü ve Fevzi Çakmak yer almakta. Savaş bir hiyerarşi içinde, komutanların birliği  ve beraberliği ile kazanılmıştı. Birlik ve beraberlik böyle simgeleniyordu.





Hemen arkalarında askerler ve halk ile birlikte Cumhuriyet Dönemi Türkiye’sini simgelenmekte.





Milli Mücadele döneminde Rusya’nın yaptığı silah, cephane, para, altın, kısaca maddi ve manevi her türlü yardıma duyduğu minnettarlığın bir ifadesi olarak, iki Sovyet generaline de anıt da yer verildi. Bunlar General Mihail Vasilyeviç Frunze ve Mareşal Kliment Yefremoviç Voroşilov’dur. Türk milletinin dostluk ve kadirşinaslığını simgeler.





Anıtın doğu-batı tarafında kadın portreleri bulunur. Doğu bölümünde yüzü peçeli mutsuz bir kadın geçmişi, batı bölümünde gökyüzüne bakan ve yüzü gülmekte olan mutlu bir kadın Batıya bakarak Cumhuriyeti ve geleceği simgeler.





Böylece anıt, hem bir tarihi özetlemekte, hem de Cumhuriyet Türkiye’sinin gelecekle ilgili misyonunu ve vizyonuna dair mesajlar vermektedir.





CUMHURİYETİN TEMELLERİ ÖYLE GÜÇLÜ İNANÇ VE İLKELERLE KURULDU Kİ,






  • ONU BU YOLDAN DÖNDÜRECEK HİÇ BİR KUVVET OLMAYACAKTIR..



İfral TURGUT

19.10.2023 20:30:06

YAZARLAR


CHP’DEN KARALAR’IN GÖZALTINA ALINMASINA ADANA’DA PROTESTO

TGC, TÜRKYAYBİR, TGS, TYS, PEN’DEN AÇIKLAMA

ADANA’DA AK PARTİ TEŞKİLAT AKADEMİSİ – LİDERLİK OKULU

SOLMAZ, KENT KONSEYİ GENEL SEKRETERİ OLDU

“ HALK TV VE SÖZCÜ TV’NİN KARARTILMASI HALKIN HABER ALMA HAKKINI ASKIYA ALACAKTIR”

“ZEYDAN KARALAR YALNIZ DEĞİLDİR”

CHP’DEN ADANA’DA GÖZALTI EYLEMİ

CHP MİLLETVEKİLLERİ VE BAŞKANLARDAN GÖZALTI TEPKİSİ

ZEYDAN KARALAR’DAN MESAJ VAR

ABB BAŞKANI KARALAR’IN İLK GÖRÜNTÜSÜ

GÖZALTINA ALINAN ZEYDAN KARALAR’DAN İLK PAYLAŞIM

KARALAR NEDEN GÖZALTINA ALINDI? BAŞSAVCILIK AÇIKLAMA YAPTI

KARALAR’IN GÖZALTINA ALTINA ALINMASINA BARUT’TAN TEPKİ

ZEYDAN KARALAR DA GÖZALTINA ALINDI

ÇKA'DAN KÜÇÜK İŞLETMELERE YEŞİL DÖNÜŞÜM DESTEĞİ

JAPON DEVİ SUMİTOMO’DAN ADANA OSB ZİYARETİ

Dr. Haluk UYGUR Yazdı/ ADANA KEBABININ İCADI...