TARİHTE İLK TÜRK CUMHURİYETİ

Devletin adı: Garbi Trakya Muhtar Cemiyeti.

Devletin adı: Garbi Trakya Muhtar Cemiyeti.

Kuruluş tarihi: 1 Eylül 1913. Devletin ömrü, sadece 28 gün.

Başkent Gümülcine. Bayrağı; kırmızı, siyah ve yeşil.

Ve sıkı durun. Yeni devleti ilk tanıyan Yunanistan olur.

Balkan devletleri ittifak yapmış Osmanlı’yı çok kısa zamanda bozguna uğratmış, bitirip tüketmişti. İttihat ve Terakki darbe yapar ve hükümet olur. Ancak anlaşmayı onlar yapmak zorunda kalır.

Edirne’nin düşmesi İttihat ve Terakki için yıkım oldu, sonunu getirebilirdi. Ne pahasına olursa olsun Edirne geri alınmalıydı. Ancak hükümeti ikna edemiyorlardı.

Aaa, o da ne? Balkan devletleri birbirine girdi. Bulgaristan Sırbistan ve Yunanistan’a saldırdı. Romanya Bulgaristan’a savaş ilan etti.

Talat ve Enver Paşalar ve İstanbul Muhafız Kumandanı Cemal beyin önderliğinde hükümetin açık izni olmadan çete savaşları başladı.

Osmanlı ordusu önemli bir direnişle karşılaşmadan Trakya’yı Meriç Nehrine, yani bugünkü sınırlara kadar ele geçirdi.

Osmanlı, düveli muzzamaya karşı başarıyı resmen üstlenemedi ve bağımsız devlet formülü bulundu. Bulgaristan’la 29 Eylül 1913 te anlaşma imzalanınca bizim mini cumhuriyette sona erdi.

“Hürriyet kahramanı” Enver Bey, ünvanına “Edirne’nin ikinci fatihi”ni de ekledi. Trablusgarp ve Balkan Savaşlarındaki başarıları(!) dikkate alınıp 6 yıl kıdem verildi. Önce paşa, sonra harbiye nazırı oldu.

Sonra; 1. Dünya Savaşı, Sarıkamış faciası, Orta Asya bozkırlarında Turan ve Kızıl Elma hayali. Gerekli yeterlilik olmadan yetkili olmanın, yani liyakatsizliğin acı sonucu. Size bugün, bir şeyler çağrıştırıyor mu?

22 Ekim 2025./Mahmut TEBERİK

Kaynak: Büyük Ayrılık, Kemal Anadol.


Mahmut TEBERİK

23.10.2025 00:07:00

YAZARLAR


“TOM BARRACK ÜLKESİNE GÖNDERİLSİN”

İSRAFİL UÇURUM BAŞKANLIĞINA ADAY

MURAT SANCAK’IN AVUKATINDAN AÇIKLAMA VAR

BURHANETTİN BULUT YERİNİ KORUDU

BAHİS ADANA’DA MI BAŞLADI?

TUTUKLULUĞUNUN 150. GÜNÜNDE ADANA’DA MİTİNG

İYİ PARTİ’DE EROĞLU DÖNEMİ

YEMEKTEN SONRA TATLI İSTEĞİ NASIL ENGELLENİR

TÜRKİYE’NİN 23 ARAŞTIRMA ÜNİVERSİTESİNDEN BİRİ

GAZETECİ ÇELİKTEN SON YOLCULUĞUNA UĞURLANDI

ADANA’YA 15 YENİ AMBULANS

MURAT SANCAK, METİN KORKMAZ VE FUTBOLCU YÜCEL GÜROL'A GÖZALTI KARARI

SEYHAN’DA ZABITADAN SAĞLIK DENETİMİ

ANKARA, “UNESCO ÖĞRENEN ŞEHİRLER KÜRESEL AĞI”NDA

SORUN 'KEMİKLİ YAPI' DEĞİL, LİPÖDEM OLABİLİR

Ç.Ü’DE TOPRAK GÜNÜ SALONDA KUTLANDI

VALİ KÖŞGER 19 MAYIS MAHALLESİ’NDE