TARIMDA “BU GÜNLER İYİ GÜNLER” DEMEK…

Tarım ürünlerinden “hiçbiri” geçtiğimiz sezon yakaladıkları verimi bulamayacak örneğin! Ağaç sürgüleri, sürgülerdeki meyveye duracak çiçekler kavruldu, yok oldu, kimi yerlerde ağaçları kuruttu!

Başta, bölgemizde başlayarak yurdun birçok bölgesine yayılan “tarımsal don olayının” bilincinde miyiz? Öyle ya, akıl tutulması içinde olanlardan geçilmiyor! “Ne olacakmış” der gibi, bön bön bakışlarını uzaklara kaydıranlardan söz ediyorum! Tarım ürünlerinden “hiçbiri” geçtiğimiz sezon yakaladıkları verimi bulamayacak örneğin! Ağaç sürgüleri, sürgülerdeki meyveye duracak çiçekler kavruldu, yok oldu, kimi yerlerde ağaçları kuruttu!

Aklınıza ne geliyor şu anda bilmiyorum… Bazılarını saymak istiyorum; narenciyenin tüm türleri, elma, kiraz, badem, armut, fındık, üzüm, erik, dut… Tarla bitkilerinden buğdaygillerden tümü, domates, salatalık, soğan, patates, daha birçoğu “tarımsal don olayından” etkilendi! Her bölgenin kendine özgü bahçe bitkileri kurudu… Olacakların öngörülememesi sorunu daha da büyütecek!

***

Her tarımsal üretim yapılan yerde “üreticileri” de vardır! Bunlar güçleri yettiğince “girdileri” karşılamaya çalışırken, birçoğu da “hasada” borçlanarak işlerini yürütürler! Narenciye üreticisi de öyledir, buğday üreticisi de öyledir, fındık üreticisi de, soğan/ patates üreticisi de… Hasat ne denli verimli olursa, girdiler ne denli en aza indirilirse, ne denli yeterli fiyat verilirse o denli mutlu olurlar, o denli işlerine sarılırlar, o denli bir sonraki yıl için hazırlık yaparlar!

Üretici buğdayını ekti, narenciye/ fındık/ elma bahçelerinde ilaçlamalar yapıldı, gübresi atıldı… Soğuk kış günlerinde değil; “tam da kış bitti” denecek, “ilkyaz geldi” şenlikleri yapılacak, ağaçların çiçeğe durduğu/ tohumu toprağı araladığı aylarda “tarımsal don olayı” ile karşı karşıya kalmak… Bu olgu “üretici” için yıkım demektir! Hiçbir “beklentisi” olmadan “borçlarla” karşı karşıya karşıyadır artık! 

***

Tarım Bakanlığı’nın görevi, “gıda üretimi, güvenliği ile güvenirliği, kırsal kalkınma, toprak, su kaynakları ile biyoçeşitliliğin korunması, verimli kullanılmasını sağlamak” diye açıklanır. Evet, “gıda üretimini, güvenilirliğini sağlamak”… “Gıda üretimini sağlamak” için öncelikle “üreticinin” üzerine abanan “gelecek kaygılarını” azaltmanız gerekir! Üretimde kullanacağı girdileri kullanırken zorlanmaması, ekimden hasada değin süren zamanda “elini havaya açıp” beklememesi, “zarar eder miyim/ ürün hasadında sorun yaşar mıyım” diye uykularının bozulmaması gerekir! Üreticilerin, Tarım Bakanlığı’na güvenmesi gerekir, zorluklarında destekleneceklerini bilmesi gerekir! 

Ülkede çok sorunlar yaşandı, tarımda her geçen gün daha çok dışarıya bağımlı gelindi, yerli üreticiler hasat döneminde sıkıntıya sürüklendi; üretici başka şey de görmedi! Şeker fabrikaları vardı, üç kuruşa peşkeş çekildi, ardından pancar üreticileri ürettiklerini satamaz oldu, ardından ülkenin şeker tüketimi “daha pahalıya” dışarıdan sağlanmaya başlandı, aynısını hangi ürende yaşamamız olası değil ki?

***

Başta, bölgemizde başlayarak yurdun birçok bölgesine yayılan “tarımsal don olayı” ile önceden beri gelen “tarımsal umursamazlık” nedeniyle, önlemler alınmazsa “bu günler iyi günler” demek olası! Bahçede, tarlada ürün yok, ancak üretici borçlu; bunun anlamının “ne” olduğunu bilmeyen yok kanımca! Üreticiye uzun vadeli tarımsal krediler verilmedikçe, olan borçları ötelenmedikçe, önceki borçların faizleri silinmedikçe, tarımsal sigorta kapsamı genişletilmedikçe, üreticiye açılan icralar durmadıkça sorun daha da büyüyecektir!

Şunu da ek bilgi olarak vermek gerek: bir yıl içerisinde üçbine yakın üreticinin tarlası, yüzün üzerinde üreticinin traktörü, onlarca üreticinin Malta keçisi icra yolukla satışa çıkarılmış! “Tarımsal don olayı” ile hangi narenciye bahçesi, hangi buğday tarlası satışa çıkacaksa artık… Tarımsal kaygıların artması istenmiyorsa bugünden önlemini almak gerek!

 


Oktay EROL

19.04.2025 00:31:00

YAZARLAR


ADANA’DA SU ÜRÜNLERİ AV SEZONU AÇILDI

SEYHAN BELEDİYESİ'NDEN ÜCRETSİZ EKPSS KURSU DESTEĞİ

“ESNAFIMIZIN YÜKÜNÜ HAFİFLETECEK DÜZENLEMELER VE BEKLİYORUZ”

Aydın SİHAY YAzdı / GÜMÜŞAT SATRANÇ TURNUVASI

İfral TURGUT yazdı/ BAY KEMAL…NE ÇOK YANILTTIN BİZİ.

MÜZE SAYISI 336, ESER SAYISI 3 M İLYON 995 BİN

“SAĞLIKLI BİR CİLT İÇİN ÖNCE BAĞIRSAKLARINIZI İYİLEŞTİRİN”

YÜREĞİR’DE CAN DOSTLARA YENİ ARAÇ

AOSB VE MİLLÎ EĞİTİM’DEN NİTELİKLİ İŞ GÜCÜ PROTOKOLÜ

ÇÜ DİŞ HEKİMLİĞİNDE 99 MEZUN

KIRSALDA KADININ GÜÇLENDİRİLMESİ PROJESİ

"DESTEKLER REVİZE EDİLSİN"

ADANA’DA “BENİM GÜZEL TÜRKİYEM” FOTOĞRAF SERGİSİ

ÇİFTÇİLERE DESTEKLEME ÖDEMESİ YAPILACAK

ADANA GELENEKSEL TESBİH VE DOĞAL TAŞLAR FUARI

SEYHAN BARAJ GÖLÜ

CHP’Lİ 3 VEKİLDEN VALİ’YE ZİYARET