adanaulus

Tarih: 28.10.2012 01:39

Tutuklu gazetecilere özgürlük!

Facebook Twitter Linked-in

İnsanlık, günümüz yaşam düzeyine, milyonlarca yıllık bir değişim dönüşüm mücadelesinin ardından ulaşabildi. İlkel çağlardan her biri, bir önceki dönemden daha ileri düzeydeki çağları yaşayarak bugünkü duruma ulaşıldı. Yaşam hep ilerlerken, bilim, teknoloji, anlayışlar ve inanışlar değişirken, bazıları çok ağır bedeller ödedi. Çağın çarkının dönmesi için ileriyi görenler, bilimden, akıldan ve vicdandan yana tavır aldı. Onların omuzlarına bastılar, canlarını aldılar ama tarihin akışını doğruyu dile getirenler sağladı. Tarih haklıya her zaman hakkını verdi.

Yaşamın parçası olan gazeteciler de, çağdaşlaşma yolunda mesleklerinin gereği olarak bu değişim ve dönüşüm süreçlerinin en önemli kulvarlarında bulundu. Suyun akışına bazıları olumlu, bazıları da olumsuz yönde katkı sundu. Kamusal görevi, gücü ve etkisi doğrultusunda gazeteciler, bu ülkenin kaderine çok etki yaptı. Osmanlı sonrası nasıl işgal güçlerine alkış tutan mandacı alçak yayın organları ve gazeteciler olduysa, bu ülkenin kurtuluşu için canını dişine takanlar da toplumun büyük desteğini aldı. Bunun en iyi ve bariz örneğini Adana’da görmek mümkün. Çukurova’da işgale destek olan yayın kuruluşlarını ve gazetecileri hatırlayınca (adlarını vermeyi çok isterim ama yasal (!) engeller var)  nasıl öfkeleniyorsak, işgale karşı kurtuluş mücadelesinin ‘fikri platformu’olan Yeni Adana Gazetesi ile de gururlanırız, övünürüz. Kurtuluş sürecinde, Anadolu Ajansı ve Cumhuriyet Gazetesi’nin niçin kurulduğunu anlatmıyorum bile.

Yaşamın ilerlemesinde emeği olan, ülkelerin gelişmesinde, sosyal yaşam düzeylerinin, ekonomik ve siyasi gelişmişlik seviyelerinin yükselmesinde gazetecilerin sevabı da günahı da çoktur. Ama tarih yanlış yapanların hesabını sorarken, doğruyu savunanların da hakkını verir her zaman. Yanlış yapandan hesap sorulsun elbet, ama artık bu çağda, eli en etkili silah olana kalemden başka bir şey tutmayan gazetecileri, akıl almaz suçlamalarla hapislerde çürütmek insanlığa sığmaz. Bugün Cumhuriyet’in 89. Yılını kutluyoruz. Cumhuriyet Bayramı’nı kutluyoruz. Dini ve milli bayramı bir arada kutladığımız bu önemli günler sınıf farkı ve insan ayrımı gözetmeksizin herkesin bayramıdır. Hapislerde özgürlük bekleyen meslektaşlarımızın da bayram yapabilmeleri için herkesi artık daha duyarlı olmaya çağırıyoruz.

Bayramlarınız BAYRAM gibi olsun...

SATIR ARASI

M.ÖMER ÜNEY

o.uney@yeniadana.net

 
Orjinal Köşe Yazısına Git
— KÖŞE YAZISI SONU —