İfral TURGUT

Tarih: 19.05.2022 00:05

ÜÇ ZALİM, ÜÇ ÖLÜM, ÜÇ MEZAR

Facebook Twitter Linked-in






Yezid Şiilerin de, Sünnilerin de adını hep lanetle andıkları biri. Saltanatı Kerbela’dan sonra sadece üç yıl sürdü. İmparatorluğun tek hakimiydi. Ölümü konusunda çeşitli rivayetler var.





Kimilerine göre atının ürkmesiyle dengesini kaybederek düşer ama ayağını üzengiden kurtaramadığı için yerlerde sürüklenerek parçalanıp ölür. Kimilerine göre ise bir av partisinde peşinden koştuğu ceylan atını ürkütür, yine parçalanarak ölür.





Bir diğer söylentiye göre bir av partisi sırasında susadığı için, bir kuyu başındaki adamdan su ister, suyu veren adam kendisine yeteri kadar saygı göstermeyince adama,





-''Sen benim kim olduğumu biliyor musun,'' diye sorar. Adam,





-''Bilmem, '' deyince,





-''Ben Yezid'im. Senin Efendinim,'' der. Adam da, ''Demek Hüseyin'in katili sensin ha,'' diyerek üzerine yürüyünce, at ürker ve yine aynı şekilde ölür. Yani her durumda ölümü aynı şekilde gerçekleşir.





1400 Yılında Şam'ı ele geçiren Timur, mezarlığı gezerken oldukça sade, gösterişsiz mezarların kime ait olduğunu sorar.





- '' Sahabe Mezarlarıdır,'' derler. Ama mezarlıkta bir de oldukça süslü bir mezar vardır. Onun kime ait olduğunu sorup, “Yezid’in,” cevabını alınca, öfkelenir ve,





-'' Sahabe mezarları böyle gösterişsizken, bu şerefsiz katilin mezarı nasıl olur da böyle süslü püslü olur? Yıkın şunu,” diye emir verir. Mezar yıkılır Yezit'in kemikleri mezardan çıkarılır, sağa sola saçılır ve Timur’un askerleri bu kemiklere işer. Ama





'' Aman hünkarım. Ne de olsa peygamberimizi görmüş bir insandır. Yapmasak daha iyi olur,'' diyen on dört adamını ateşe attırır.





Timur 1405 yılında Çin'e düzenlediği bir sefer sırasında basit bir hastalıktan ölür: Nezle. Semerkant'ta görkemli bir türbeye defnedilir. Ama o da mezarında rahat edemez.





1941 Yılında Stalin, antropolog Mihail Gerasimov'a Timur'un cesedini inceleme emrini verir. Adam Özbekistan'a gider, Özbek Türklerinin tüm itirazlarına rağmen Timur'un kemiklerini mezardan çıkarır, inceler ve ''Timur gerçekten de aksakmış,” der. Hatta tarihte ilk kez Timur'un kemiklerine et giydirdiği, yani Timur'un canlıyken neye benzediğini tespit ettiği söylenir. Bu arada, türbenin girişindeki bir yazı da Gerasimov'un dikkatini çeker. Yazıda ''Ben ölümden uyandığımda tüm dünya titreyecek,” demektedir.





Gerçekten de Timur'un mezarının açılmasından sadece üç gün sonra Almanya, Rusya'ya savaş ilan eder. Tüm dünya titremeye başlamıştır.





Peki, ya Stalin? Babasını bir canavar olarak tanımlayan ve üç kez soyadı değiştiren kızı Alliluyeva Svetlana’dan dinleyelim:





-“Belden aşağısı ve sağ tarafı felç oldu. Konuşamıyordu. İhtiyaçlarını kontrol edemiyor ve kendi pisliği içinde yatıyordu. Şiddetli acı içindeydi. Yanına doktor yaklaştırılmadı. Hepimiz onu boğulurken izledik.”





Öldü, dört gün sonra 35 bin kişi mumyalanmış bedeni önünde saygı duruşunda bulundu. Cesedi Kızıl Meydan'da Lenin'in anıt mezarının hemen yanına gömüldü. Ancak, bir gece operasyonuyla mezarından çıkarıldı ve Kremlin Sarayı'nın arkasında bir bahçeye gömüldü.





BUNLARIN SONLARI HEP BÖYLE…





• HİÇ ÖLMEYECEKLERİNİ SANIYORLAR.





• AMA ÖLDÜKTEN SONRA MEZARLARINDA BİLE RAHAT YATAMIYORLAR.



Orjinal Köşe Yazısına Git
— KÖŞE YAZISI SONU —