UMBERTO ECO’YA GÖRE FAŞİZMİN 14 TEMEL ÖZELLİĞİ 

Umberto Eco,  faşist rejiminin gölgesinde büyüdü. Yani faşizmi yaşayarak öğrendi.   Faşizmi  “Ur-Faşizm” yahut “Ebedi Faşizm” diye adlandırıyor ve değişmez 14 madde ile özetliyor.

Belli bir döneme kadar çoğumuzun faşizm hakkında detaylı bir bilgisi yoktu. Ama sanırım, Eco’nun aşağıdaki tespitleri hiç birimize yabancı gelmeyecek. Buyurun o özelliklere hep birlikte bakalım. Okuyun bir şey kaybetmezsiniz. Üstelik hafızanız tazelenir.

  1. Gelenek Tutkusu:  Faşist hareketler izlendiğinde ilk göze batan gelenekselci, ruhani, esrarengiz unsurlar olacaktır.
  2. Modernizmin Reddi: Faşistlere göre, “Aydınlanma, Akıl Çağı” modern ahlaksızlığın başlangıcıdır.  Bu yüzden  Ur-Faşizm akıldışılık olarak tanımlanır.
  3. Eylem İçin Eylem Ekolü: Eylem kendiliğinden güzeldir. Eylem için, herhangi bir derin düşünceye gerek yoktur ve eylem bir düşünme olmaksızın gerçekleştirilmelidir. Zira, düşünmek bir çeşit hadım edilmedir. 
  4. Uzlaşmazlık İhanettir: Eleştirel ruh, ayrımları yapar ve ayırt etmek modernlik alametidir. Modern kültürde bilimsel topluluk, uzlaşmazlığı, bilgiyi geliştirme biçimi olarak över.
  5. Farklılık Korkusu. Faşist hareketler, özellikle başlangıç seviyesindeki faşist hareketler davetsiz misafirlere karşıdır. Bu sebeple, Ur-Faşizm tanım olarak ırkçıdır.
  6. Toplumsal Hüsrandan Medet Ummak: Tarihsel faşizmin en ayırt edici özelliklerinden biri, hüsrana uğramış orta sınıftan medet ummaktır. Bu orta sınıf ekonomik krizlerden veya siyasi aşağılamalardan muzdaripti ve daha alt sosyal  grupların baskısı tarafından korkutulmuşlardı.
  7. Entrika Takıntısı: Yandaşlar kendilerini kuşatılmış hissetmelidir. Entrika sorununu çözmenin en kolay yolu zenofobi (yabancılardan ya da, kendisinden farklı olan insanlardan korkma ve nefret etme) dir. 
  8. Düşman Hem Güçlü Hem de Zayıftır: Sürekli değişen bir retorik (etkileyici konuşma) sayesinde, düşmanlar aynı anda hem aşırı kuvvetli hem de aşırı zayıf gösterilmelidir.
  9. Barışçıl Politika Düşmanla İşbirliği Yapar: Ur-Faşizm’de yaşam için mücadele yoktur, aksine mücadele için yaşanır.
  10.    Zayıfı Aşağılama: Elitizm, herhangi bir tepkisel ideolojinin tipik bir özelliğidir. Zayıflar aşağılanmalıdır.
  11.   Herkes Bir Kahraman Olmak Üzere Eğitilir: Ur-Faşizm’de,              kahramanlık bir ilkedir. Bu kahramanlık kültü, ölüm kültü ile sıkı sıkıya ilişkilidir.
  12.   Maçoluk ve Silahlanma: Maçoluk, kadını hor görmek anlamına gelir, bekaretten homoseksüelliğe kadar standart olmayan cinsel tercihlere karşı tahammülsüzlük ve kınama gerekir.
  13.  Seçici Popülizm: Gelecekte, bir televizyon, ya da internet popülizminin olacağı açık. Seçilmiş bir grup vatandaşın duygusal tepkileri, “İnsanların Sesi olarak sunulabilecek ve  kabul edilebilecektir.
  14.   Ur-Faşizm Aldatıcı Bir Dil İle Konuşur: Tüm Nazi veya Faşist okul kitapları, karmaşık ve eleştirel muhakeme araçlarını sınırlamak için, zayıflatılmış kelimeler ve basit sözcük dizilimleri kullanırlar.

SANIRIM BU ÖZET BİLGİLERDEN SONRA,

  • BAZI EYLEMLERİ DAHA KOLAY ANLAYACAK VE ANLAMLANDIRACAĞIZ.
  •  

İfral TURGUT

8.10.2024 02:53:00

YAZARLAR


YASAK 1 MART’TA BAŞLADI

ADANA’DA KADINLARA FİLM

ADANA ŞALGAMINA AB TESCİLİ

BÖBREK TAŞINDA DOĞRU SANILAN 10 TEHLİKELİ BİLGİ!

SIFIR ATIK BİLİNCİ GÜÇLENDİRİLECEK

Oktay EROL Yadı/ ADANA İLKYAZDA DAHA GÜZEL…

ADANA PORTAKAL ÇİÇEĞİ KARNAVALINA HAZIRLANIYOR

“HEKİMLİK BİR VİCDAN MESLEĞİDİR”

CHP’DEN ADANA'DA DOĞU AKDENİZ YEREL MEDYA BULUŞMASI

TGC, 2025 GAZETECİLİK BAŞARI ÖDÜLLERİNİ AÇIKLADI

Turgay DEVELİ Yazdı/ BAŞUCUNDAN BLOKE EDİLEN PARTİ

İfral TURGUT Yazdı / İMAMOĞLU İÇİN 2430 YIL İSTENİYOR

Oktay EROL yazdı/ KİRAYA VERİLEN ÇOCUKLAR…

BÜYÜKŞEHİR BELEDİYESİ’NDEN “POZANTI ATIK SU” AÇIKLAMASI

CHP’Lİ DOYGUN’UN ÜLKÜ OCAKLARI ZİYARETİNDE SON DURUM

AMERİKA ADANA KONSOLOSLUĞUNU BOŞALTMA KARARI ALDI

KADINLAR KOOPERATİFLEŞİYOR