İfral TURGUT

Tarih: 25.05.2022 19:50

VAHDETTİN, KAÇIŞ, MALAYA, MALTA

Facebook Twitter Linked-in






Kuva-yı Milliye Mudanya’da zafere ulaşmış, mağlup İngilizler İstanbul'dan çekilmeye hazırlanıyordu. Ankara hükümeti artık meşru bir hükumetti. Elinde devlet erki kalmayan saltanat makamı, İngilizlerin çekileceğinin anlaşılması ve saltanatın kaldırıldığının ilanı üzerine, İstanbul'u terk etmek zorunda olduğunu biliyordu.





Ne var ki, Vahdettin, kendisini kabul edecek bir ülke bulamıyordu. Çünkü Ankara’da mağrur İngilizleri yenen, güçlü bir hükumet vardı ve Ankara hükümeti ile diplomatik kriz yaşamak istemeyen ülkeler Vahdettin'i kabul etmiyorlardı.





Kraliçe İngilizlere, İstanbul’u terk etme emrini vermişti. Anadolu’da içine düştükleri bataklıktan bir an önce kurtulmalıydılar. Vahdettin için vakit daralıyordu. Son çare İngiltere’ye sığınmaktı. Ama İngiltere Vahdettin ile hiç diplomatik ilişki kurmamış, saltanat makamını hep askerleri ile yönetmişti. Bu yüzden Vahdettin, iltica talebini İşgal Orduları Başkumandanı General Harringthon'a iletti. Şöyle diyordu;





“Dersaadet İşgal Orduları Başkumandanı General Harringthon Cenaplarına.





İstanbul'da hayatımı tehlikede gördüğümden, İngiltere devleti fahlmesine iltica ve bir an evvel İstanbul'dan mahalli ahara naklimi talep ederim efendim.





16 Teşrinisani (Kasım) 1922 HalifeiMüslimin Mehmet Vahidettin”









SONUÇ…











Orjinal Köşe Yazısına Git
— KÖŞE YAZISI SONU —