İfral TURGUT

Tarih: 14.06.2022 13:37

VAN’DA ÜNİVERSİTE

Facebook Twitter Linked-in

30 Eylül 1922’de,Büyük Taarruz zaferle sonuçlanmış, Atatürk'ün cephane dolu sandıkları boşaltıp yerine kitaplarını koyarken demişti ki,''En büyük savaş, cahilliğe karşı yapılan savaştır. Eğitimdir ki, bir milleti ya özgür, bağımsız, şanlı, yüksek bir topluluk halinde yaşatır ya da esaret ve sefalete terk eder. Bir millet savaş meydanlarında ne kadar parlak zaferler elde ederse etsin o zaferlerin kalıcı sonuçlar vermesi ancak irfan ordusuyla mümkündür.”
Urartu medeniyetini incelemiş, Van’da bir üniversite kurmayı hayal etmeye başlamıştı. Batıda İstanbul, doğuda Van iki büyük kültür şehri olursa bu iki şehrin arası mutlaka gelişecektir diye düşünüyordu.
1927 yılında, Cumhuriyetin ilanından sadece dört yıl sonra, Anadolu'nun kurtuluş mücadelesi içinde yetişmiş ve son derece önemli işler başarmış, Milli Eğitim Bakanı Mustafa Necati Bey'i Van'a gönderdi
Darülfünun dışında ülkede üniversite yok. Söz konusu olan, Cumhuriyet Türkiye'sinde kurulacak ilk üniversite.Zamanla anlaşıldı ki, Atatürk'ün düşüncesi; Van' da bir üniversite kurmanın çok ötesinde. Şehir, devasa bir kültür merkezi' yapılmalıydı,
Cumhuriyet tarihine geçecek en büyük yatırımlardan biri, Van'a yapılmalıydı. Enstitüleri, uygulama alanları ve sanat akademileriyle büyük bir üniversite. Her seviyeden okullar. Bir kültür şehrinin olmazsa olmazı zengin kütüphaneler, sinemalar, tiyatrolar, halkevleri, devlet teşviki ile başlatılacak büyük çarşılar, büyük planın sadece birkaçıydı. Hedef Doğu bölgesinin kalkınmasını sağlamak ve bölgeler arası gelişmişlik farkını ortadan kaldırmaktı.
Ne yazık ki, Atatürk'ün vefatıyla, her şey bitti. Birçok zorlu aşama kat edilmişken; onca yıllık çalışma, emek ve heyecan son buldu. Yıllar geçtikçe de konu, sadece “Doğu bölgesinde bir üniversite kurma” meselesine dönüştü.
Gerçekleşseydi neler olacaktı.
• Türkiye’nin en doğusu ile en batısı arasında eğitim, kalkınma ve gelişmişlik farkı giderilerek sosyal denge kurulacaktı.
• Bölgeyle ilgili her devirde siyasi projeleri olan ülkelerin kirli senaryoları sonuçsuz kalacaktı.
• Van ve çevresinin dünya çapında bilim insanları, eğitimli iş adamları, tanınmış sanatçıları, edebiyatçıları, bilgi birikim sahibi ve saygınlığı olan entelektüel siyasetçileri olacaktı.
• Okuryazar oranı yanında yüksek eğitim gören insan sayısı ile Van ve çevresi kültür eğitim şehri olacaktı.
• Bölgenin sorunlarının eğitimle çözülecek, bugün bölgede yaşanan sosyal ve ekonomik sorunlar bu ölçüde olmayacaktı.
• Van Gölü kirlenmeyecek, Van’ın doğal ve kültürel değerleri erozyona uğramayacak, zevksiz, özensiz, çirkin görünümde olmayacaktı.
• Beyin ve sermaye göçü yaşanmayacak yöre insanının kentle bağları, Vanlılık ruhu güç kazanacak, Van’la birlikte bütün ülke kalkınacaktı.
EVET, ATATÜRK ÖLÜNCE ONUN VİZYONUNA ULAŞAMAYANLAR O VİZYONU RAFA KALDIRDI.
• VAN YÜZÜNCÜ YIL ÜNİVERSİTESİ’NİN KURULUŞU ANCAK

• 20 TEMMUZ 1982’DE GEREKLEŞTİ.

• TARİHİ BİLMEYENLER DE, 40 YIL SONRA -HAZİRAN 2022’DE-GELİP ÜNİVERSİTEYİ SAHİPLENDİ. İNANILMASI GÜ AMA,

• “VAN’A ÜNİVERSİTEYİ BİZ GETİRDİK BİİİZ,” DEDİ
Orjinal Köşe Yazısına Git
— KÖŞE YAZISI SONU —