VERDİNGKİNDER

VERDİNGKİNDER


Hepimizin imrendiği, zenginlik, refah, uygarlık ve özgür yaşamın ülkesi İsviçre. Görmedim, bilmiyorum. Herkes öyle söylediğine öyledir.Ama tarih boyunca hep öyle miydi?

1789 Fransız İhtilali, insan hakları, eşitlik kavramlarını da doğurmuştu Zamanla nüfus azaldığı için, iş gücü açığı ortaya çıktı. Devlet Kiliseyle anlaştı ve küçük çocukların çitliklere çalışması yasallaştı. İnanmak zor ama bu durum 1970’lere kadar sürdü. .
Adına “verdingkinder” dediler bu çocukların. Anlamı, “Sözleşmeli Çocuk”tu.Toplumun en alt tabakasından seçiliyorlardı. Devlete borcu olanların, boşanan çiftlerin, fakir ailelerin çocukları; yetimler, öksüzler; ailesi cezaevinde olan, ya da kendisi suç işleyen çocuklar, Devlet ve Kilise işbirliğiyle zengin ailelere ve çiftliklere satılıyordu.
Kilise insaflıydı. Çocuklara tek tip kıyafet ve bir çift ayakkabı veriyordu. Ama sadece bir kere. Zamanla çocukların ayakları büyüyor ve artık o ayakkabıları giyemez oluyorlardı. Karda, kışta, her işde çıplak ayaklarıyla yürümek zorundaydılar.
Kadersiz çocuklardı. Şiddete maruz kalıyorlar, aşağılanıyorlar, işkence görüyorlar, tecavüze uğruyorlardı. Ahırda, bahçede, tarladaçıplak ayaklarıyla çalışıyorlardı. Kilise onlar “Kurtarılmış Çocuklar” diyordu, kendince. Ne kadar ve kimden kurtarılmışsa…
Başta da söyledim, 1970’lere kadar sürdü bu insanlık dışı uygulama. Hem de dünyanın en uygar ülkesinde ve Avrupa’nın göbeğinde. Nihayet 2009 yılında, seslerini duyurmak isteyen eski Verndigkinderler geçmişin aydınlatılması, görmeyen gözlerin de gerçekleri görmesi, devletin resmen özür dilemesi, tazminat ödenmesi için güçlerini birleştirerek, “VerdingkinderReden” sergisini açtılar. Konferanslar verdiler, canlı tanıklarla açık oturumlar düzenlediler, sonra operaya uyguladılar, konusu Verdingkinder olan bir film yaptılar. Konuyu hep canlı tutmak için eylemlerini ve sergiyi 2016 yılına kadar uzatmaya karar verdiler.
Nihayet, 11 Nisan 2013’de İsviçre yönetimi resmi olarak özür diledi. Henüz tazminat konusu çözülmüş değil ama inanıyorum, organize toplum, organize eylem onu da halledecektir.
İSVİÇRE GERÇEKTEN DÜNYANIN EN UYGAR ÜLKESİ. ORADA HERKES EŞİT.
• AMA BAZILARI DAHA DA EŞİT.

• DİLERİM BİR GÜN TÜM DÜNYADA, TÜM İNSANLAR, GERÇEKTEN EŞİT DERECEDE, EŞİT OLURLAR.



İfral TURGUT

12.11.2019 17:37:28

YAZARLAR


KIVANÇ : ADANA’NIN İHRACATI 1 MİLYAR DOLARA ULAŞTI

57 ÜNİVERSİTEDEN 144 PROJE KATILDI

KIZILAY’DAN “KAN DOSTLARINA” TEŞEKKÜR

"NASIL BİR DEMOKRASİ NASIL BİR CUMHURİYET" PANELİ

DEMİRPOR DEPLASMANDAN 3 PUANLA DÖNÜYOR

KENDİSİNİN VE EŞİNİN MALVARLIĞINI BELEDİYE BİNASINA ASTI

ARICILARDAN NARENCİYE BALI HASADI

KARATAŞ BELEDİYE HİZMET BİNASINA SALDIRI

CELAL BAŞLANGIÇ VEFAT ETTİ.

HÜSEYİN SÖZLÜ’NÜN MHP İLE İLİŞKİSİ KESİLDİ

CHP’DE DANIŞMA KURULLARI TOPLANIYOR

“EKONOMİDE BAŞARI, DAHA İYİ BİR YARGI İLE MÜMKÜNDÜR”

“ÜLKEMİZİN YERALTI VE YERÜSTÜ KAYNAKLARI HALKIMIZINDIR!”

YANLIŞ DİYETLER ZAYIFLATMIYOR TAM AKSİ KİLO ALDIRIYOR!

TÜRK TENİSİNDE ÇÜ-ATDSK İŞBİRLİĞİ

“AĞIR VE ORTA HASARLI BİNALAR KADERİNE TERK EDİLDİ”

ÇGC BAŞKAN ADAYI ÇAKIN, ÜYELERLE BULUŞACAK