Sabri ARPAÇ

Tarih: 26.04.2022 14:31

VERGİYE UYUMLU MÜKELLEFE VERGİ İNDİRİMİ

Facebook Twitter Linked-in






Yıllık olarak beyan edilen gelir vergisi beyannameleri Mart Ayında beyan edilerek ilki Mart ikincisi ise Temmuzayında olmak üzere iki eşit taksitle ödenir. Kurumlar vergisi beyannameleri ise Nisan Ayında beyan edilerek bu ay içinde de ödenir. Ödemelerini ve beyanlarını süresinde yapan vergiye uyumlu mükelleflere 2018 yılından başlamak üzere ödenmesi gereken vergilerinden %5’i indirim yapılarak bir takdir ve ödünlendirme yapılmaktadır.





% 5 VERGİ İNDİRİMDEN KİMLER YARARLANIR KİMLER YARARLANMAZ?





Kanunda düzenlenen diğer koşulları da taşıyan aşağıdaki mükellefler bu vergi indiriminden yararlanırlar. Bunlar;





- Ticari, zirai veya mesleki faaliyeti nedeniyle gelir vergisi mükellefi olanlar,





- Kurumlar vergisi mükellefleri olanlardır.





Ancak, finans ve bankacılık sektörlerinde faaliyet gösterenler ile sigorta ve reasürans şirketleri, emeklilik şirketleri ve emeklilik yatırım fonları %5vergi indirimden yararlanmamaktadırlar.





Bu indirimden yararlanmak için diğer vergilerin de düzenli beyan edilerek sürelerinde ödemesi gerekir. Diğer vergilere herhangi bir indirim uygulanması söz konusu değildir.





İNDİRİMİNDEN YARARLANMANINKOŞULLARI





%5 vergi indiriminden yararlanmak için mükelleflerde aşağıdaki koşulların bulunması gerekir. Bu koşullardan herhangi birisine uymayan mükelleflerin bu indirimden yararlanması olanaklı değildir.









Vergi indirimin hesaplanacağı beyannamenin ait olduğu yıl ile önceki dört takvim yılında 213 sayılı Vergi Usul Kanunu’nun 359’uncu maddesinde sayılan kaçakçılık suçları ve cezaları fiillerinin işlediği tespit edilenler, bu indirim hakkından yararlanamazlar.





İNDİRİMDEN YARALANMANIN DİĞER KOŞULLARI VE ÜST SINIRI





Vergi indiriminden yararlanmak için yukarıdaki koşullara ek olarak aşağıda sayılan koşullara da dikkat etmek gerekir. 









Yığınla vergi kaçıran, vergiden kaçınan vergi vermemek için vergi cenneti adalarında şirket kurup vergi kaçıranın olduğu bir Ülkede vergisini düzenli beyan ederek ödeyenlere de % 5 vergi indirimi az değil mi sizce!





Sabri Arpaç





sabriarpacymm@gmail.com



Orjinal Köşe Yazısına Git
— KÖŞE YAZISI SONU —