YAŞLILAR, TOPLUMUN EN DEĞERLİ VARLIĞIDIR

Yaşlılarımıza saygı göstermek, arayıp sormak, ziyaretine gitmek erdemli bir davranıştır. Toplumların gelişmişlik düzeyi yaşlılarına gösterdikleri değer ile ölçülür. Modern toplumlarda yaşlılara saygı vardır.

Yaşlılarımıza saygı göstermek, arayıp sormak, ziyaretine gitmek erdemli bir davranıştır. Toplumların gelişmişlik düzeyi yaşlılarına gösterdikleri değer ile ölçülür. Modern toplumlarda yaşlılara saygı vardır. 

Yaşadığımız ülkede günümüzde yaşlılara gereken saygı gösteriliyor mu açıkçası emin değilim. Oysa yaşlılarımıza göstereceğimiz sevgi ve saygı aynı zamanda toplumsal birliğimizi arttırarak daha da pekişmesini sağlayacaktır. 

***

Her zaman deneyim ve tecrübelerinden yararlandığımız yaşlılarımıza, gereken sevgi ve saygıyı göstermek insanlık borcudur. Dünyada olduğu gibi ülkemizde de her yıl 18-24 Mart tarihleri arası “Yaşlılara Saygı Haftası” olarak kutlanır. Bugün 22 Mart kaçımız yaşlılarımızın kaldıkları bakım yurtlarını ziyaret ettik. Kaçımız bugünü anımsayarak büyüklerimizin ellerini öpüp hayır duasını aldık. Üzgünüm ama rakam veremiyorum.

***

Aileden yaşlılarımız olmayabilir ya etrafımızdaki kimsesiz ve bakıma muhtaç yaşlılarımız. Onların nasıl yaşam mücadelesi verdiklerini biliyor ya da umursuyor muyuz? Kapılarını aralayıp hal hatır soruyor muyuz veya yolda karşılaştığımız zaman gözlerinin içine bakarak" Seni çok seviyorum. Sana büyük saygı duyuyorum. Sen en degerli varlığımızsın" dediğimiz oluyor mu, yoksa yanlarından geçip gidiyor muyuz!?

***

Yaşlılıkta kaliteli ve dengeli beslenme elbette önem arz ediyor. Bu konuya değinmek bile istemem. "Neden" diye sormayın. Çünkü ülkenin gidişatı ortada. Yaşlılarımız için en büyük armağan yanlarında olmaktır. 

***

Sahi 18-24 Mart tarihlerini kaçımız hatırlayarak bakım yurtlarında kalan yaşlılarımızı ziyarete gittik ya da gidiyoruz. Yaşlılarımızla zaman geçiriyor muyuz ya da birkaç saatliğine dışarıya çıkarıp birlikte yemek yiyebiliyor muyuz? Parkta oturup sohbet edebiliyor muyuz? Tiyatro ve sinemaya gidebiliyor muyuz? Okuma yetisini yitirmeyen yaşlılarımıza kitap ve gazete alıp götürüyor muyuz?

***

"Yaşlılarımız baş tacımızdır" diyoruz ama kaçımız baştacı yapıyoruz. Yaşlılarımızı üzmeyelim. Konuşurken sözlerini kesmeyelim. Ellerinin titrediğini, yüzündeki karışıklığın daha belirgin hal aldığını anımsatmayalım. Gözlerinin nemlendiğini de. Merak ettiğimiz konular hakkında soru soralım, önerilerini alalım. Kendisine değer verdiğimizi anlamasını sağlayalım. 

***

Unutmayalım ki yaşlılarımız dün ile bugün arasında köprü kuran, kültürümüzü yarınlara taşımasını sağlayan en değerli varlıklarımızdır. Yaşlılarımızın güven duygusunu güçlendirmek de elimizde. Yaşlılarımıza gereken saygıyı göstermek aynı zamanda bizler için bir minnet borcudur. 

***

Yaşlılarımıza gösterdiğimiz saygıyla toplumla bütünleşmesini ve kaliteli yaşama bağlı kalmasını sağlamış olacağız.

***

Ayrı kentlerde yaşıyor olabiliriz. Haftada bir ya da iki kez telefonla arayıp sesini duymak öncelikli görevimiz olmalı. Eğer akıllı telefon kullanıyorsa görüntülü arayarak konuşmak yaşlılarımıza büyük moral olacaktır. 

***

Bilinmelidir ki yaşlılarımızın en önemli sorunu yalnızlıktır. Bu bağlamda psikolojik, biyolojik ve fiziksel sorun yaşayabilirler. Kendilerine moral vererek destek olmak gibi kutsal bir sorumluluğumuzun olduğunu hiç ama hiç unutmayalım. 

***

Yaşlılarımıza verebileceğimiz en büyük armağan yanlarında olabilmektir. 

***

Yaşlılarımız konuşurken sesiz şekilde dinlemeliyiz. Sözünü kesmek en büyük saygısızlıktır. Zaten fazla bir beklentileri de yok yalnızlık dışında. 

***

Değerli okuyucularım, eğer yaşlıları halen aramadıysanız çok geç kalmış sayılmazsınız. Hemen telefonu elinize alın ve "Alo" demeye başlayın hem de şimdi. 

***

Geleceğimizin teminatı olan gençler, unutmayınız ki, yarının yaşlıları sizler olacaksınız. Bugün yaşlılara karşı hürmette kusur etmeyiniz ki, yarın yaşlandığınızda kapınızı aralayan birileri olsun.


Düzgün COŞKUN

23.03.2024 11:14:00

YAZARLAR


DÜZGÜN COŞKUN-GEÇMİŞ ZAMAN OLUR Kİ/ PES EDEN HESAP ÖDER, AST, ÜST YOK GAZETECİYİZ

VOLKAN BÖKE BARO BAŞKANLIĞINA ADAY OLDU

GENİTAL ESTETİK SANILANIN AKSİNE BİR İHTİYAÇ OLABİLİR!

YEDİGÖZE İÇME SUYU ARITMA TESİSİNİN YAPIMI

EMRAH KOZAY’DAN İLK NİKAH

MEVSİMSEL DEPRESYONUN GÜNEŞ IŞIĞIYLA İLGİSİ VAR!

GÜRER: “İTHAL HAYVAN VE ET İLE KİMLER KAZANIYOR?”

TMMOB ADANA İKK: GEZİ DAVASI TUTUKLULARI SERBEST BIRAKILSIN

DAİMFED’TEN YÜREĞİR’E YATIRIM ATAĞI

YUMURTALIK’TA CHP İLÇE BAŞKANINA SALDIRIYA KINAMA

ZEYDAN KARALAR YÖRÜK OTAĞINDA

HİSARCIKLIOĞLU: BİZE İŞ YAPMAYI ADANA ÖĞRETTİ

YUMURTALIK SERBEST BÖLGESİ, YATIRIMCILARLA BULUŞACAK

AKŞENET GİTTİ, DERVİŞOĞLU SEÇİLDİ

SEYHAN İMAR A.Ş’DE YENİ YÖNETİM

“2024 YILI 1 KİLOGRAM BUĞDAY ÜRETİM MALİYETİ 10 LİRA 87 KURUŞ”

“ SEYHAN BİZİM VAZGEÇİLMEZİMİZ”