İfral TURGUT

Tarih: 26.09.2022 01:28

YAZMIŞTIM. YİNE YAZIYORUM. UNUTULMAMALI

Facebook Twitter Linked-in

(Sesimi bağırabildiğim için değil, sesi olmayanların duyulması için yükseltiyorum.)
Malala Yusufzai…1997 yılında Pakistan’da doğdu. 2009 yılında BBC’de Taliban tehlikesi altındaki bölgenin eğitim ve yaşam koşullarını eleştiren bir blog yazmaya başladı. Taliban sosyal hayattaki baskıları yoğunlaştırıyor, televizyona, müziğe, kadınların alışverişe gitmesine yasaklamalar getiriyor, kadınların okula gitmesini engelliyordu. Malala ve ailesi ölüm tehditleri almaya başlamıştı..
BBC’deki blog yazılarından sonra, New York Times’da bir belgesele konu oldu. Artık uluslararası alanda oldukça ses getiriyordu. 2011 yılında, Pakistan’ın ilk Ulusal Gençlik Barış Ödülü’nü kazandı; arkasından diğer ödüller ve onurlar geldi.
Malala’nın Taliban’a karşı olan sert eleştirileri Taliban’ın onu öldürmeye karar vermesine sebep oldu. 9 Ekim 2012 tarihinde maskeli ve silahlı biri Malala’yı okul dönüşü başından vurdu.
Pakistan’da tedavisi imkansızdı. İngiltere’de savaş yaralılarını tedavi etmekde uzmanlaşmış bir hastaneye kaldırıldı. 3 Ocak 2013 tarihinde hastaneden çıktı
İngiltere, ”Gitme, öldürecekler,” dedi.
Taliban, ”Gelme, öldüreceğiz,” dedi. Ama o Pakistan’a döndü.

Dünyanın her yerinde ve Pakistan’da protestolar başladı. ‘Right to Education’ kampanyasına 2.000.000’dan fazla kişi imza attı..
Bugün, Malala’nın vurulması ve buna rağmen inandıklarından vazgeçmemesi dünyadaki milyonlarca eğitim hakkından mahrum çocuğa ışık tutuyor ve cesaret veriyor. Malala tüm dünyada sosyal, ekonomik, politik faktörlerden dolayı eğitim hakları ellerinden alınmış milyonlarca kızın destekleyicisi haline geldi.
Kızların sosyal ve ekonomik etkileri konusunda bilinç yaratmak ve kızların seslerini daha çok duyurabilmelerini sağlamak amacıyla Malala Fund’ı kurdu. Kurmuş olduğu fon yardımıyla Pakistan, Nijerya, Kenya gibi ülkelere yatırımlar yaparak kızların eğitim alabilmeleri için eğitimcilere ve yerel liderlerle işbirliği ve bilinçlendirme çalışmaları yapıyor.
2014 yılında Nobel Barış ödülünü kazandı. İlham veren ama acılarla dolu bir hikaye.
UMARIM BÜTÜN KADINLARI DÜŞÜNDÜRMÜŞTÜR.
• DÜŞÜNEN KADINARIMIZ ÖBÜR KADINLARA DA OKUTSUN.
Orjinal Köşe Yazısına Git
— KÖŞE YAZISI SONU —