YEREL MEDYA BİTMEK ÜZERE

Geçen yazımda Necdet Buzluk adlı bir gazetecinin fikirlerine yer vermiş, aynı görüşte ve fikirde olduğumuzu belirterek, yerel gücümüzün farkında olduğumuzun altını çizmiştik. Ancak bizim gibi düşünmeyenlerin de bulunduğunu belirtmek isterim.

 

 

Geçen yazımda Necdet Buzluk adlı bir gazetecinin fikirlerine yer vermiş, aynı görüşte ve fikirde olduğumuzu belirterek, yerel gücümüzün farkında olduğumuzun altını çizmiştik.

Ancak bizim gibi düşünmeyenlerin de bulunduğunu belirtmek isterim.

Uluslararası Gazeteciler ve Televizyoncular Federasyonu Genel Başkan Yardımcısı (UGTF) ve Muğla Gazeteciler Cemiyeti (MGC) Yönetim Kurulu Üyesi Temel Irmak 3 yıl önce 10 Ocak Çalışan Gazeteciler Günü dolayısıyla yayınladığı bir mesajda, yerel medyanın bitmek üzere olduğunu anlatmaya çalışmış.

Temel Irmak görüşlerini 9 Ocak 2021 günü açıklamış ve şöyle demiş:

“Basın meslek ilkeleri doğrultusunda çalışan, mesleğini en iyi şekilde yapmak için gece-gündüz demeden mücadele eden tüm medya mensuplarımızın, 10 Ocak Çalışan Gazeteciler Günü’nü kutlarım”

Gazeteci Irmak sözlerini şöyle sürdürmüş:

“10 Ocak Çalışan Gazeteciler Günü’nü eskisi gibi kutlayamıyoruz. Korona virüs dolasıyla, Anadolu’da Yerel Medya her gün kepenk indirmektedir. Gazete temsilcileri sürekli çağrılarda bulunmakta, yardım çığlıklarına ses veren olmamaktadır. Yerel medya susarsa demokrasi susar. Yerel gazeteler kira yardımlarından ve gelir kaybı desteğinden faydalanamıyor. Bu eksikliğin bir an önce düzetilmesi gerekmektedir. İşyerlerinin bir yıldır kapalı olmasından dolayı, abone ve reklam gelirlerimiz tamamen durmuştur.

 

Basın çalışanları maaşlarını alamamaktadır. Ülkemizde yerel gazeteler her gün kapanmaktadır. Kapanmayanlar ise zordadır. Onların da fazla ömürleri kalmamıştır. Yerel medya sektöründe faaliyet gösteren gazete, televizyon ve internet haber siteleri için basın desteği verilmelidir. Yerel gazeteleri sigorta, bağ kur ve vergi borçları silinmelidir. Medya kuruluşlarında görev yapan basın çalışanlarına ve basın kartı sahibi gazetecilere 3 ay asgari ücret tutarında hibe yardım, 30 bin TL’ye kadar 1 yıl faizsiz kredi verilmelidir. Medya sektörünün zorunlu giderleri arasında yer alan tüm malların gümrük vergisi sıfırlanmalıdır.

Sürekli basın kartında kanuni düzenleme yapılmalıdır. Yerel Gazete sahiplerine sürekli basın kartı verilmelidir.

(UGTF) Genel Başkanımız Ahmet Tübcel’de sık sık sıkıntılarımızı dile getirmek-tedir.Bu vesileyle ayakta kalmaya çalışan gazetecilerin “10 Ocak Çalışan Gazeteciler Günü’nü kutluyorum.” dedi.

*****

Bu açıklama üç yıl önce, Korona virüs dolasıyla yapılmış. O günden bu güne değişen tek şey, yerel gazetelerin Basın İlan Kurumu’ndan gördükleri desteğin azalması olmuştur. Birçok gazete de bu yüzden BİK ile ilişkilerini kesmiş ya da dondurmuştur.

Yani Yerel Güç hâlâ güç kaybetmekte ve kimse de buna ses çıkartamamaktadır.

 

 


Erdoğan VAROL

27.02.2024 23:07:00

YAZARLAR


“ SEYHAN BİZİM VAZGEÇİLMEZİMİZ”

CHP ADANA ÖRGÜTÜ GENEL SEÇİMLERE HAZIRLANIYOR

DEMİRÇALI’YI ZİYARET ETTİ

VALİ KÖŞGER’DEN GÜVENLİ VE DÜZENLİ TRAFİK VURGUSU

NAZIM ALPMAN YAZDI/ DEVLET 1 MAYIS’A SAYGI GÖSTERSİN!

KUŞ GRİBİ YUMURTA FİYATLARINI ARTIRDI

KARNAVAL KOMİTESİNDEN MEKTUP VAR

ZEYDAN KARALAR’DAN MHP İL BAŞKANINA “SİNEK” CEVABI

YERLİ SUSAM İÇİN  YERLİ ÜRETİM HAMLESİ

ÇUKUROVA BELEDİYESİ TENİS TURNUVASI BAŞLADI

FATİH GÜLER GÜVEN TAZELEDİ

18 İLDEN 400 SATRANÇ SPORCUSU ADANA’DA YARIŞTI

CHP’Lİ BULUT: TASARRUFU SARAYDAN BAŞLATIN

SEYHAN NEHRİNDE GONDOLLA GEZDİLER

"YALANA VE ŞANTAJA ASLA BOYUN EĞMEYECEĞİZ"

CHP GERÇEĞİ YAYINLADI

ADANA’DA 23 NİSAN ULUSAL EGEMENLİK VE ÇOCUK BAYRAMI KUTLAMASI