“YÜZDE 38 BENİM OYUM” DEMEK KİBRİ…

CHP Genel başkanı Özgür Özel’in sözleri kafaları karıştırdı. Bir genel başkan açıkça, CHP’ye verilen oyların partinin olmadığını, kazanılan yerel yönetimlerin şımarmamalarını, dürüst/ hakça/ ayrım yapmadan seçmenin tümünün hoşnut edilmesini söylüyordu! “10 ay önce altı parti yüzde 25 oy aldık. ‘Tek başına yüzde 38 benim oyum’ dersek bu kibir olur. Türkiye ittifakının oyu içinde AKP’lisi de var, MHP’lisi de var, DEM’lisi de var” diyordu.

 

CHP Genel başkanı Özgür Özel’in sözleri kafaları karıştırdı. Bir genel başkan açıkça, CHP’ye verilen oyların partinin olmadığını, kazanılan yerel yönetimlerin şımarmamalarını, dürüst/ hakça/ ayrım yapmadan seçmenin tümünün hoşnut edilmesini söylüyordu! “10 ay önce altı parti yüzde 25 oy aldık. ‘Tek başına yüzde 38 benim oyum’ dersek bu kibir olur. Türkiye ittifakının oyu içinde AKP’lisi de var, MHP’lisi de var, DEM’lisi de var” diyordu.

Yirmi iki yıldır “iktidar” olan, geçtiğimiz seçimden bu yana yurttaşın tükettiği tüm temel gereksinmelerin iki kat “fahiş fiyatın” ortaya koyduğu yoklukla/ açlıkla sınanışının sonucu olarak düşünülsün! Son bir yılda büyüyen yoksulluk, uzayan kuyruklar, “iktidarın” kendi yaşadığı şatafatından ödün vermemesi, yoksulluğu “şükretle/ sabretle” doyurmaya çalışmasının sonucu… Şimdi sorumlu/ suçlu aranıyor, “oyumuz nerede” diye soruluyor ya; halkı “sürü” saymayı sürdürüyorlar! Onun için de CHP genel Başkanı Özel’in “kibir” sözünü önemsiyorum…

***

Geçtiğimiz yıl yapılan genel seçimle, şimdi yapılan yerel seçimleri karşılaştırma gereği duydunuz mu bilmiyorum! Genel seçimde seçmen sayısı 64 milyon, kullanılan oy 56 milyon, geçersiz bir milyon, katılım oranı yüzde seksenyedi… Yerel seçimde, yurtdışı oyları olmadığından seçmen sayısı 61 milyon, kullanılan oy 48 milyon, geçersiz ikimilyonikiyüz, katılım oranı yüzde yetmişsekiz… 

Yurttaşın doyumsuzluğu, yoksulluğu, kuyrukta yaşam tüketmesi yorgunluk verdiğince ya umursamazlaştırmış ya da dağıtmış! Gitmiş olmak için sandığa gitmiş, sonucu ne olursa/ olsun arkasını dönmüş gibi… Yüzde seksenyedi oy kullandığında geçersiz oy bir milyon, yüzde yetmişsekiz oy kullandığında geçersiz oy ikimilyonu geçmiş! Buna “umursamayanları umursamayalım” da denebilir!

***

CHP’li Özel’in, sözünü ettiği “tek başına yüzde 38 benim oyum demek kibir”, aslında geçtiğimiz yıl yaşandı. Başlarda ülkeye “umut” vereceği öngörülen, sayıları arttıkça “birbirine benzemeyen” yanları ortaya çıkan, amacı “yurt sevgisinden” daha çok koltuk sevdası olan altılı masanın “benzemezlerinden” bazılarının CHP listelerinden aday gösterillerek kazanılan milletvekilliklerini, sanki kendilerinden soran varmış gibi “anamızın ak sütü gibi helal, biz bunu hak ettik” kibrini ortaya koyanlar olmuştu; başta Ali Babacan…

Daha aradan bir yıl geçmeden, bir milletvekili bunan Adana’da Babacan’ın partisinin aldığı oy bir mahalle muhtarının aldığı oy kadar bile değil; İkibinbeşyüz! İkibinbeşyüz oyla, Adana’da bir milletvekili var, üstelik “anasının ak sütü gibi helal”… Özel “kibir” diyor buna! Babacan’ın “helalini” anlamış olduk!

***

Genel seçimle, yerel seçim sonuçlarında beş partinin sırasıyla durumu şu: CHP 13 milyon-17 milyon, AKP 19 milyon üçyüz- 16 milyon dörtyüz, İYİP 5 milyon üçyüz-birmilyonyediyüz, MHP 4 milyonbeşyüz- 2 milyonüçyüz, DEM 4 milyonsekizyüz-2 milyonaltıyüz… Genel seçimle karşılaştırıldığında oyunu artıran “tek parti” CHP! Diğerlerinde kopuşlar olmuş!

CHP Genel Başkanı Özgür Özel’in de vurguladığı gibi, “bu oy benim kibrine” kapılmadan, yurdun “kırmızıya” bürünmesine neden olan başarıyı “hak” etmek için, toplumun tüm katmalarının acıyan yarasına merhem olacak çözümler üzerinde durulmalı! Yurttaşın/ emeklinin bir dilenci gibi değil, “birey” olarak doyması, yaşaması sağlanmalı! Sandıkta oyunu veren, tepki göstererek “seçmeme hakkını” kullanan herkesin bugünkü sonuçta “payı” var çünkü! “Kibirden” uzak durmak gerek! 


Oktay EROL

5.04.2024 19:04:00

YAZARLAR


SATRANÇ TURNUVASINA 454 SPORCU KATILDI

ÇUKUROVA BELEDİYESİ CUP’TA KUPALAR SAHİPLERİNİ BULDU

CHP’Lİ ŞEVKİN EKONOMİDEKİ DİP NOKTAYI ANLATTI

ADANA TABİP ODASINDA YENİ YÖNETİM

450 PERSONEL VE 100 ARAÇ İLE HAŞEREYLE MÜCADELE

DÜZGÜN COŞKUN-GEÇMİŞ ZAMAN OLUR Kİ/ PES EDEN HESAP ÖDER, AST, ÜST YOK GAZETECİYİZ

VOLKAN BÖKE BARO BAŞKANLIĞINA ADAY OLDU

GENİTAL ESTETİK SANILANIN AKSİNE BİR İHTİYAÇ OLABİLİR!

YEDİGÖZE İÇME SUYU ARITMA TESİSİNİN YAPIMI

EMRAH KOZAY’DAN İLK NİKAH

MEVSİMSEL DEPRESYONUN GÜNEŞ IŞIĞIYLA İLGİSİ VAR!

GÜRER: “İTHAL HAYVAN VE ET İLE KİMLER KAZANIYOR?”

TMMOB ADANA İKK: GEZİ DAVASI TUTUKLULARI SERBEST BIRAKILSIN

DAİMFED’TEN YÜREĞİR’E YATIRIM ATAĞI

YUMURTALIK’TA CHP İLÇE BAŞKANINA SALDIRIYA KINAMA

ZEYDAN KARALAR YÖRÜK OTAĞINDA

HİSARCIKLIOĞLU: BİZE İŞ YAPMAYI ADANA ÖĞRETTİ