KÖŞK NASIL YÜRÜDÜ
Manşet Haber 8.06.2020 17:22:35 0

KÖŞK NASIL YÜRÜDÜ

KÖŞK NASIL YÜRÜDÜ






“Atatürk’ün Türk milletine bağışladığı, Yalova’daki çiftlik Millet Bahçesi oluyor. İçinde Atamızın köşkünün de bulunduğu arazi, Çevre Bakanlığı tarafından TOKİ’ye tahsis edildi.” ( 07.06.2020 Tarihli ONURLU Basın).





Yurt gezilerini, yurdunu gezmeyi, çok severdi, Atatürk.21 Ağustos 1929 günü Bursa’yı görmek istedi. Ertuğrul yatıyla Yalova açıklarından geçerken, sahilde ulu bir çınar gördü. Çok etkilendi ve gölgesinde biraz oturmak için sahile çıktı. Ulu çınarın gölgesinde bir müddet dinlenen Atatürk, çınarın yanına küçük bir ev yapılmasını istedi. Köşk dendiğine bakmayın, ahşap iki katlı bu küçük ev, 22 günde yapılıp bitirildi.





Bir yıl sonra,  Atatürk  Millet Çiftliği’ndeki köşküne geldi. Bahçıvan çınarın dallarını kesiyordu. Çünkü ağacın dalları binanın çatısına ve duvarına dayanmıştı. O anAtatürk. o herkesin bildiği emri verdi.“Dal kesilmeyecek, Köşk kaydırılacak! ” 





Görev, İstanbul Belediyesi’ne verildi. Fen işleri Müdürü Yusuf Ziya Bey ve Fen İşleri Yollar Köprüler Şubesi, sorumluluğu üstlendi. Başmühendis Ali Galip Bey, ekibiyle Yalova’ya gelerek çalışmaya başladı.





Bina çevresindeki toprak büyük bir dikkatle kazılarak, temel seviyesine inildi. Önce, köşkün teras bölümü kaydırıldı. İstanbul’dan getirilen tramvay rayları, binanın temeline yerleştirildi ve bina, temelin altına sokulan raylar üzerine oturtuldu. Atatürk, çalışmaları bizzat izliyordu. Sonuçta köşk, 4.80 m. kadar doğuya kaydırıldı. Böylece köşk yıkılmaktan, ağaç dalı da kesilmekten kurtuldu.





1929 yılında etrafındaki 113.4 dekar arazi Atatürk tarafından satın alınarak, tarımsal üretimi teşvik için Millet Çiftliği ve “Atatürk Bahçe Kültürleri Merkez Araştırma Enstitüsü” olarak milletin hizmetine sunuldu. Halk bilimsel tarım yapsın, istiyordu.





11 Haziran 1937'de Atatürk bir vasiyetle çiftliği, Türk Milleti'ne bağışladı. 1938 yılında da çiftlik Devlet Ziraat İşletmeleri Kurumu'na devredildi. 1950 yılında Devlet Üretme Çiftlikleri Genel Müdürlüğü ve Ziraat İşleri Genel Müdürlüğü bünyesine alındı.





Çevre bilinçlenmesi konusunda bir ilk olan bu olaydan sonra binanın adı “Yürüyen Köşk” oldu. Atatürk, dönemin önemli Türk  ve yabancı devlet adamlarını burada ağırlayarak ülkenin siyasi ve toplumsal tarihine yön verecek birçok  önemli kararı bu köşkte aldı.





Köşk, Eski Eserler ve Anıtlar Yüksek Kurulu’nun 12.07.1980 gün ve 12238 sayılı kararı ile Korunması Gerekli Kültür ve Tabiat Varlıkları arasında sayılarak tescil edildi. Ulu Çınar da, 2015 yılında Doğu Çınarı (PlantanusOriantalis) türü,390 yaşında ve sağlıklı olarak raporlandı. 





Elbette burada verilmek istenen mesaj, bir köşkün yürütülmesi değildi. Köşk ve çınar sadece birer simgeydi. Köşkü yıkıp biraz öteye yapmak daha kolaydı. Atatürk’ün vermek istediği mesaj bir çınar dalının simgeselliğinde, doğa bilinci ve doğaya saygıyı vurgulamaktı. Vurguladı da…





NE YAZIK Kİ ŞİMDİ, DOĞA, YEŞİL VE TARİH DÜŞMANLARI,





  • ZATEN MİLLET PARKI OLAN BİR DOĞA HARİKASI, BİR TARİH MİRASINI YOK EDEREK, BAŞKA BİR MESAJ VERMEK İSTİYORLAR.




VE





  • İDRAKİ OLANLAR O MESAJIN NE OLDUĞUNU BİLİYOR. YANILIYOR MUYUM?




NOT: Kararın alınmasının ”Dünya Çevre Gününe” denk gelmesi rastlantı mı? Bilemiyorum.



Yükleniyor

Yükleniyor

Yükleniyor

YAZARLAR

24.1° / 11.6°