Kozan Çarşısında Kentsel Dönüşüm olacak mı?
Manşet Haber 12.06.2016 23:59:38 0

Kozan Çarşısında Kentsel Dönüşüm olacak mı?

Kozan Çarşısında Kentsel Dönüşüm olacak mı?

Adana(Ulus)--kozan_carsi_kentselYüreğir Belediyesi'nin 9 ayrı bölgede sürdürdüğü 'Kentsel Dönüşüm' çalışmalarının decam ettiği açıklandı. Yüreğir Belediye Başkanı Mahmut Çelikcan Kozan Çarşısı'nda yapılacak ketsel dönüşüm çalışmalarının devam ettiğini bildirdi.

Kozan Çarşısı ve Sanayi Çarşısı alanında sürdürülen kentsel dönüşüm çalışmalarının sürdüğünü belirten Yüreğir Belediye Başkanı Mahmut Çelikcan, yazılı açıklamasında şu bilgileri verdi:celikcan_kozan_carsi

“Cumhuriyet Mahallesi sınırları içerisinde bulunan Kozan ve Sanayi Çarşısı alanını kapsayan 22 hektar alan 24 Temmuz 2013 tarihli ve 28717 sayılı Resmi Gazetede yayımlanarak 6306 sayılı  Afet Riski Altındaki Alanların Dönüştürülmesi Hakkında Kanun kapsamında  'Riskli Alan'  ilan edildi. Çevre ve Şehircilik Bakanlığı ile yürütülen çalışmalar sonucunda geçtiğimiz aylarda imar planı onaylandı. 20.05.2016 tarihinde ise Çevre ve Şehircilik Bakanlığı inşaat yapım iznini Yüreğir Belediyesi'ne vermiş durumda.

Şu anda orada bulunan hak sahibi vatandaşlarımızla antlaşma safhasına gelmiş durumdayız. Öncelikli olarak Kozan Çarşısı'nda bulunan hak sahibi hurdacı vatandaşlarımızla görüşmeler yapılacak. Hak sahibi vatandaşlarımız buralara yapılacak olan ofis, işyeri ve konutlardan alabileceklerdir. Adana'nın merkezi sayılabilecek bu alan temizlenecek ve modern ve yaşanılabilir konut ve işyerleri yapılacaktır.

Dönüşüm alanı içerisinde Adana kent meydanı da yapılacak. 30 dönüm alan üzerine kurulacak olan kent meydanında birçok etkinlik yapılabilecek şekilde bir alan oluşturacağız.  Ulaşımı dolayısıyla tüm Adana'ya hizmet edecek ve Tarihi Taşköprü ile de bir bütünlük sağlayacak kent meydanı yapılacak.

Kozan Çarşısı içerisinde 192 adet konut,300 adet işyeri bulunmakta iken proje sonrası 558 ofis, 106 dükkanın yanı sıra 1+1 168 ,2+1 322, 3+1 212 ve 4+1 70 adet olmak üzere toplamda 772 konut yapılması planlanmaktadır. Biz bu projeyle burada planlı ve modern bir yaşam alanı oluşturacağız. Sanayi Çarşısı içinse çalışmalarımız devam etmektedir.”

Öte yandan, Kozan Çarşısında kentsel dönüşüm ile ilgili esnafın itirazları olduğu bildirildi. Esnafların tepkilerini önümüzdeki günlerde kamuoyu ile paylaşacağı bildirildi.

 

YAZARLAR

İfral TURGUT

BAHARI BEKLERKEN Hüseyin Öğretmen Artvin’e atanmıştı. Kendisini sevdirdi yeni tanıdıklara. Derin dostluklar kurdu. Ev sahibi ile de dost olmuştu. Hüseyin’i evladı gibi seven ev sahibi artık evlilik zamanının geldiğini söyleyerek onu Melahat ile tanıştırdı. İki genç birbirlerini beğendi ve evlenmeye karar verdiler. Hüseyin bu durumu ailesine bildirdi ama ailesi bu durumdan hiç memnun olmadı. Şiddetle karşı çıktılar. Çünkü kendilerinin de bir gelin adayı vardı. Tüm engelleme çabalarına rağmen Hüseyin Melahat ile evlendi. Uzun yıllar evli kaldılar ve iki çocukları oldu. Yaşananlar çeşitli problemler doğuruyor, problemler, beraberinde sağlık sorunlarını getiriyordu. Yıl, 1984. Bir gün kapı çalındı. Gelen kendisinden 12 yaş küçük, ama gençlik yıllarında birlikte futbol oynadıkları Sami Demirtuna idi. Sami yıllardır Almanya’da çalışıyordu. Orada meslek okuluna gitmiş, terapist olmuştu. Sami, “Nasılsın ağabey,” diye sorunca. Hüseyin, ona uzun uzun baktı… Bakışlarında hayata karşı duyduğu küskünlüğü, kırgınlığı ve tükenmişliği vardı. Cılız bir sesle, “Yorgunum dostum, yorgunum. Vefasız yıllara, vefasız yakınlarıma dargınım ,” dedi. Sami, Hüseyin’in elini tuttu, “Merak etme iyileşeceksin, yine tüm dostlar bir araya geleceğiz,” dedi. Sonra kalktı, kapıda veda ederken, Melahat Hanım, hastalığın adını söyledi: Kanser. Soğuk bir geceydi. Sami o gün yaşadıklarından çok etkilenmişti. Bir kağıt kalem aldı eline ve içini döktü kağıda. Şiir bittikten birkaç gün sonra, tekrar gitti arkadaşının yanına ve şiiri okudu. Hüseyin mutlu olmuştu. Sevindi, teşekkür etti. Daha sonra Sami şiiri, Selçuk Tekay’a verdi. Şiir aylar sonra şarkıya dönüştü. Sami bu sefer şarkıyı telefonda Hüseyin’e dinletmek istedi. Heyecanla çevirdi numaraları. Telefondaki ses buz gibiydi: “Hüseyin Beyi kaybettik.” Baharı beklerken ömrüm kış oldu Gözümde her zaman biraz yaş oldu En güzel duygular bana düş oldu Yorgunum dostlarım yorgunum artık Vefasız yıllara dargınım artık Tutmadı ellerim sıcak elleri Duymadım aşk denen tatlı sözleri Taşıdım gönlümde acı izleri Yorgunum dostlarım yorgunum artık Vefasız yıllara dargınım artık İçimde ateşler söndü kül oldu Aşk bahçem kurudu sanki çöl oldu Yar bildim o bile bana el oldu Yorgunum dostlarım, yorgunum artık Vefasız yıllara dargınım artık. HÜSEYİN’E KENDİNİ ANLATAN ŞARKIYI DİNLEMEK KISMET OLMADI. • AMA SİZ O ŞARKIYI SÖYLERKEN VEYA DİNLERKEN HÜSEYİNİ ANARSINIZ HERHALDE.

30.8° / 18.5°