Kriz Kahini Roubini Adana’da konuştu
Manşet Haber 17.11.2012 01:07:31 0

Kriz Kahini Roubini Adana’da konuştu

Kriz Kahini Roubini Adana’da konuştu

Adana(Ulus)-- 'Kriz Kahini' olarak tanınan ABD’li ünlü ekonomi profesörü Nouriel Roubini, küresel ekonomide radikal değişikliklerin ve kaymaların yaşandığını belirterek, “Bundan sonraki süreçte yükselen ekonomiye sahip ülkeler küresel ekonominin lokomotifi olacaktır” dedi. Roubini, Türkiye’nin “ticari ve finansal ilişkileri çeşitlendirme yaklaşımını da olumlu, rasyonel ve mantıklı” olduğunu söyledi.

Adana’da, Çukurova Genç İşadamları Derneği'nin (Çukurova GİAD) düzenlediği 'Bilgi Güçtür' konulu geleneksel söyleşinin bu ayki konuğu Nouriel Roubini oldu. 'Küresel Ekonomideki Gelişmeler ve Türkiye’ye Yansımaları' konulu toplantının açış konuşmasını yapan Çukurova GİAD Başkanı Ömer Faruk Sakarya, Roubini'yi Adana'da ağırlamaktan duydukları mutluluğu dile getirdi. Bu şöhretin boşuna elde edilemeyeceğinin altını çizen Sakarya, Adanalı işadamları ve sanayiciler olarak görüş ve önerilerinden büyük istifade edeceklerini ifade etti. Ülkede teşvik sisteminin köklü değişikliklere uğradığını hatırlatan Sakarya, yatırımcıların sadece başlangıçtaki teşvik avantajının cazibesine kapılarak başka bölgelere gitmesinin uzun vadede menfaatlerine olmayacağını, kalıcı ve istikrarlı gelir için Adana'nın çok uygun bir yatırım altyapısına sahip olduğunu dile getirdi.
Daha sonra kürsüye gelen Nouriel Roubini, konuşmasının başında Türkiye’yi, “Son 10 yılda çok önemli ekonomik başarılar gösteren ve bundan sonra da gösterecek olan bir ülke” olarak nitelendirdi. Dünyada çok şeyin değiştiğini, dolayısıyla ekonomilerde oynama ve yeni risklerin ortaya çıktığına dikkat çeken Roubini, şöyle dedi:
“Dünyanın her yerinde neler olup bittiğini anlamamız lazım. Pozitif gelişmeler de, riskler de var. 2008, 2009'da çok büyük ekonomik kriz yaşandı. Bunun sebebi sizin de bildiğiniz gibi gelişmiş ekonomilerdeki aşırı finansal tüketim, bankaların aşırı risk üstlenmesinden kaynaklandı. 2009 yılında ise küresel toparlanma, mali canlanma politikası getirildi. Krizden çıkmak için seferberlik ilan edildi. Ancak toparlanma yavaş oldu. Gelişmekte olan piyasalarda çok daha sağlıklı bir toparlanma var. Bundan sonra gelişmekte olan ekonomiler dünyanın lokomotifi olacak. Küresel ekonomi gelişmekte olan piyasalarca sağlanacak. İşlem yapma, ticaret yapma gücü daha fazla olacak. Siyasi ve jeopolitik kaymalar da, buralara olacak. Bu tür ekonomiye sahip ülkelerin rolü ve önemi artacak. Son 20-30 senede uluslararası ekonomi politikalarında G-7 gibi kulüpler vardı. Ama artık geçerliliğini yitirdi. Şu anda uluslararası ekonomi politikalarında yapılan tartışmalar 10 gelişmiş ekonomi, 10 tane de gelişmekte olan ekonomi üzerine şekillendi. Bunlardan biri Çin, Hindistan, Rusya ile birlikte Türkiye. Gelişmekte olan ülkelerin bölgesel ve küresel ekonomilere etkisi artıyor. Türkiye’nin Ortadoğu'da nüfuzu gittikçe daha da artıyor.”

 

 

Yükleniyor

Yükleniyor

Yükleniyor

YAZARLAR

24.9° / 15.2°