<strong>KURAKLIK İÇİN ÖNLEM ALINABİLİR!</strong>

<strong>KURAKLIK İÇİN ÖNLEM ALINABİLİR!</strong>






Yılın ilk ayı da geride kalırken karın/ yağmurun yağmaması nedeniyle dolmayan barajlar gelecek için özellikle tarımda kaygı oluşturmaya başladı!





Yağış olmayınca ne toprak tohumu yeşertebilecek, ne de yapıların yüzünü kaplayan “hastalık yapıcı” tozlardan arınılacak!





Yağışsızlığın salt günümüzde yaşanan bir olgu gibi gösterilmesi yerine, bilimsel birkaç araştırma verilerinden söz edelim…





***





Kuraklık konusunda dörtbinikiyüz yıl öncesi verilerden söz edilebiliyor. MÖ ikibinikiyüz yıllarında, Akad İmparatorluğu’nun şimdiki Suriye/ Irak olarak da bilinen Mezopotamya bölgesinde yaşanmış, etkisi bu bölgede de kalmayıp İmparatorluğun yıkılmasına bile neden olmuştu!





Kuraklığın, döngüsel bir iklim olayı olduğu varsayılır! Her hangi bir mevsim ayırmaksızın yağışların azalması biçiminde gerçekleşir. Kışın ya da ilkyazın yağması gereken aylarında görülmeyen, üstelik beklenmeyen aylarda küresel boyutta yaşanan yağışların etkileri/ yansımaları da kaygı verici oluyor!





Kuraklığın nedeni denilince bölgenin önlem derecesi, hava kütlesi, coğrafi özelliği kadar, insanların doğayı hoyratça kullanması/ ekolojik dengeyi bozması da gösterilebiliyor!





Ülkemizde kuraklık nedeniyle barajlarda yaşanan mevsimsel doluluk oranındaki sorun, havaların ısınmasıyla birlikte toprak için kaygılandırıyor. Özellikle Adana bölgesinde narenciye bahçeleri ya da mısır/ pamuk/ buğday gibi ürün üreticilerini bugünden düşündürdüğü biliniyor.





Yağmurun/ karın yağmaması nedeniyle yaşanan kuraklık sonrasında havada oluşacak nem, su kaynaklarında azalma, ekonomik/ çevresel/ temiz su/sağlık/ kent yaşamı benzeri sorunları birlikteliğinde getirdiği gibi, canlının beslenmesinde en etkili etmen olan tarım konusunda da kaygılar ortaya çıkacaktır!





***





Etrafı denizlerle çevrili, her tür doğal/ iklimsel özelliği olan ülkemizin “kuraklıktan” daha az etkilenmesi için çözüm yolları oluşturulması olasıdır!





Başta gerek baraj, gerek göletler, gerek kuyu, gerekse akarsuların gerektiğince/ savurganlık yapılmadan kullanıldığını, “gereksiz” suyun akıtılmadığını söylemek gerçekçi olmaz!





Gelişmiş ülkelerde “tarımsal sulamada” yapılan uygulama yöntemiyle “boşa harcanan” suyun önlendiği ileri sürülür! Sözüm ona kuyu ya da kanal sulamalarında, düzenli planlamaların yapılması üzerine çalışma yapan bilim insanları ülkemizde kuraklığın “en az zarar” verecek biçimde etkili olabileceğini ileri sürmektedir!





Tarih boyunca yaşanan, salt yaşandığı bölgeyi değil dünyanın büyük bir bölümünü etkisi altına alan “kuraklıkların” alınacak bilimsel önlemlerle “en az zararla” sonuçlanacağı olasılığı değerlendirilmek/ uygulanmak zorunda! Hırs dürtülerinde ısrarcı olmanın, yanlışı yinelemenin anlamı yok!



Oktay EROL

24.01.2023 15:04:38

YAZARLAR


MHP İL BAŞKANI KANLI: 31 MART SEÇİMLERİ HALKIN MEVSİMSEL TERCİHİ"

ADANA’DAN DÜNYAYA SEVGİ, DOSTLUK VE BARIŞ MESAJI

SEYHAN NEHRİ ÜZERİNDE VOLEYBOL, TENİS VE KONSER

ANADOLU EMEKLİLER DERNEĞİNDEN DAYANIŞMA

YÜREĞİR BELEDİYESİ PORTAKAL ÇİÇEĞİ KARNAVALI’NDA

KAYIP ALTIN KEMER ŞAMPİYON GÜREŞÇİDE

ULUSLARARASI FOTOĞRAFLAR ADANA TEPEBAĞ’DA GÖRÜCÜYE ÇIKTI

ÇALIŞANLAR ARTIK ‘RUH SAĞLIĞI İZNİ’ DE ALIYOR!

ABB BAŞKANI MEZUN OLDUĞU LİSAYİ ZİYARET ETTİ

TEKİN: MUHTARLARIMIZLA HİZMET SÖZLEŞMESİ YAPACAĞIZ

ADANA PORTAKAL ÇİÇEĞİ KARNAVALI’NDA REKOR MERT DEMİR KONSERİNDE

BU BESİNLER, ALZHEİMER VE PARKİNSON RİSKİNİ AZALTIYOR!

"YANGINDAN MAL MI KAÇIRIYORSUNUZ?"

DÜNYA SANAT GÜNÜ’NDE ÜÇ SANATÇIYA ÖDÜL

İLACA ERİŞİM ENGELLENEMEZ!

BİRİKTİRME HASTALIĞI BELİRTİLERİ!

ADANA PORTAKAL ÇİÇEĞİ KARNAVALINDA HER GÜN ETKİNLİK