KURYECİLER DE KDV FEVKİFATINA TABİ!
Manşet Haber 11.05.2021 14:01:07 0

KURYECİLER DE KDV FEVKİFATINA TABİ!

KURYECİLER DE KDV FEVKİFATINA TABİ!

Pandemi nedeniyle kurye hizmet faaliyetleri de yaygın hale geldi. Ekonomik hayat içinde yerini alan kurye hizmetleri vergi hukuku düzenlemeleri kapsamında uygulama alanı bulmaya başladı. Şahsına ait bir motosikletle bazı firmalara verilen kurye taşımacılığı hizmeti bile katma değer vergisi tevkifatına tabi olduğuna ilişkin özelge verildi.
YASAL DÜZENLEME
3065 sayılı Katma Değer Vergisi Kanunu’nun 9/1’nci maddesi;‘’mükellefin Türkiye içinde ikametgahının, işyerinin, kanuni merkezi ve iş merkezinin bulunmaması hallerinde ve gerekli görülen diğer hallerde Hazine ve Maliye Bakanlığı’nın, vergi alacağının emniyet altına alınması amacıyla, vergiye tabi işlemlere taraf olanları verginin ödenmesinden sorumlu tutabileceği’’ düzenlenmiştir.
Konu ile ilgili yayınlanan Katma Değer Vergisi Genel Uygulama Tebliğinin;'Taşımacılık Hizmetleri' başlıklı (I/C-2.1.3.2.11)bölümünün yük taşımacılığı hizmet alımlarında 2/10, servis taşımacılığı hizmet alımlarında ise 5/10 oranında katma değer vergisi tevkifatı uygulanacağı açıklanmıştır.
Bu bölüm kapsamına;
- Personel, öğrenci, müşteri ve benzerlerinin belirli bir güzergah dahilinde taşınması amacıyla ihdas ettikleri servis hizmetlerine ilişkin olarak yaptıkları taşımacılık hizmeti alımları,
- Karayoluyla yapılan yüktaşımacılığı hizmeti alımları,
Üzerinden vergi tevkifatıyapılacaği açıklanmıştır.
Ancak kargo işletmeciliği yetki belgesi sahibi mükellefler tarafından yapılan kargo taşımaişleritevkifatkapsamı dışında bırakılmıştır.
ARACIN NİTELİĞİ VE FATURANIN KİME DÜZENLENECEĞİ
Söz konusu hizmetlerin;
- Tahsis edilmiş özel plakalı araçlar ile yapılıp yapılmaması,
- İlgili birimlerden taşımacılıkla ilgili zorunlu belge ve sertifikaların alınıp alınmaması,
- Veya taşımaişinde kullanılan aracın özmal ya da sözleşmelitaşıt olup olmaması,
Tevkifat uygulaması kapsamında işlem tesisine engel değildir.
Taşımacılı servis hizmetininfaturası ;
- Personel veya öğrencilerin veya velilerin kendi aralarında anlaşmak suretiyle doğrudantaşımacı ile sözleşme yapılması/anlaşılması suretiyle sağlanması halinde, hizmete ait faturaların servis hizmetinden yararlanan personel, öğrenci veya velisi adına düzenlenmesigerektiğinden, tevkifat uygulanmayacağı,
- Faturanın tevkifat yapmakla sorumlu tutulanlar adına düzenlenmesi halinde tevkifatödenecek katma değer vergisi üzerinden yapılacağı,
Tebliğde açıklanmıştır.
Taşımacılık hizmetini yüklenen bir firmanın, bu işi bizzat ifa etmeyip bir başka firmaya devretmesi durumunda, taşımacılık hizmetini alan tarafından bu kapsamda tevkifat yapılmaz.
Bu durumda taşımacılık hizmetini yüklenen ancak bunu başka firmaya devreden firma tarafından, taşımacılık hizmetini fiilen ifa eden firmadan alınan hizmet içinkatma değer vergisi tevkifatı uygulayacaktır.
TEVKİFAT UYGULAMASIYLA İLGİLİ ORTAK HUSUSLAR
Kısmi tevkifat uygulaması kapsamına giren her bir işlemin katma değer vergisi dahil bedeli 1.000 TL'yi aşmayan hizmetler için tevkifatyapılmayacağı, bu sınırın aşılması halinde ise tutarın tamamı üzerinden tevkifat yapılacağı anılan tebliğde açıklanmıştır.
Tespit edilen tutarı aşan işlemlerde KDV tevkifatı zorunluluğundan kaçınmak amacıyla bedeli parçalara ayrımak üzere tevkifat yapmakta kaçınanlar hakkında aynıişleme ait bedellerin toplamı dikkate alınarak bu sınırın aşılması halinde tevkifat yapılacağı ve tevkifat zorunluluğundan kaçınmak amacıyla, birden fazla fatura düzenlenmek suretiyle bedelin parçalara bölündüğünün tespiti halinde vergi dairelerince, bütünlük arzettiği anlaşılan alımların toplamının yukarıda belirtilen sınırı aşıp aşmadığına bakılarak gerekli işlemler Tebliğde belirtilen işlemler yapılır.
MOTOSİKLETLE KURYE İŞLEMİ KDV TEVKİFATINA TABİDİR
Gelir İdaresi verdiği bir özelge ile motosikleti ile kurye işi yapan kişinin
Buna göre, şahsınıza ait motosikletle Katma Değer Vergisi Genel Uygulama Tebliğinin (I/C-2.1.3.1/a ve b) bölümünde sayılan gerçek ve tüzel kuruluşlara verilen kurye hizmeti katma değer dahil bedeli 1.000 TL'yi aşan kurye taşımacılığı hizmeti için 2/10oranında tevkifat yapılacaktır.
Sonuç olarak Gelir İdaresi; kişinin kendine ait bir motosiklet ile verdiği kurye hizmet bedeli üzerinden hesaplanan katma değer vergisi üzerinden tevkifat yapılacağına ilişkin özelgevermiştir!(Gelir İdaresi Başkanlığı, İstanbul Vergi Dairesi Başkanlığı’nın 16.04.2021 tarih ve E-39044742-130-346122 sayılı özelgesi).
Sabri Arpaç
sabriarpacymm@gmail.com




YAZARLAR

15.1° / 9.5°