MAKYAVELİZM ve DÖRT TEMEL İLKESİ

MAKYAVELİZM ve DÖRT TEMEL İLKESİ






Makyavelizim, İtalyan düşünür, politikacı, filozof, hümanist ve diplomat, NiccoloMachiavelli’nin ortaya attığı fikir akımı. Siyasi amaç taşıyan hereylemin meşru olduğunu savunur.Siyasi bir amacaulaşmak için ahlaki, hukuki, kültürel ve dini değer ilkelerinin tamamı gereksizdir. Eylem araçları, sınırsızdır.





Machiavelli'ye göre insanlar, verdikleri sözleri tutmayan ve beş para etmeyen güvenilmezkişi ifadeleriyle tanımlanır. Bu yüzden siyasi girişimlerde gerçekleştirilen eylemler ne ahlaki, ne hukuki, ne de dini değer ilkelerine bağlı kalmak zorundadır. Çünkü güvenilmez insanlara karşı, diğer insanlarında sözünü tutması gereksizdir. İnsanlar tutku ve zaafları yüzünden, kötü karakterli ve bencildirler. Yaşadıkları ve yaşattıkları tüm kötülükleri kendi elleriyle yaratırlar.





Makyavelizm, siyaset ve ahlak ilkelerinin birbirinden bağımsız iki ayrı olgu olduğunu savunur. Ancak bu, siyasetin hiyerarşiden ve yasalardan aykırı bir şekilde işlediği anlamına gelmez.Machiavelli, siyasi iktidarın yönetimini dini değerlerden çok, pragmatik değerlerden alınması gerektiğini savunur. Bu yüzden iktidarı dini öğelerden arındırmak için, her başvurulan yolun mübah olduğunu belirtir.





Hukukun temellerinin, ahlak ilkelerinin ve dini değerlerin bir devletin himayesinde olduğunu savunan bu fikir akımı, gerçekleştirilmek istenen her amaç için bu araçlara başvurulmasını doğru bir seçim aracı olarak görür.





MAKYAVELİZMİN DÖRT TEMEL İLKESİ





  1. Ahlaki Yoksunluk 




Günümüzde ahlak, doğasındaki iyi niyeti yitirmektedir. Toplumsal ahlaki ilkeler ile bireyin ahlaki değerleri arasında meydana gelen tutarsızlığın oluşturduğu çelişki, ahlaki yoksunluğa ortam hazırlar. Ahlaki yoksunluk, sosyal sınıfların her birinde kendisini gösterebilmekte olup en çok siyaset, iş ve ticaret ortamında görülmektedir





  • Başkalarına Güvensizlik.




Başkalarına güvensizlikle ahlaki tutumlar arasında ters bir vardır. Kişi varlığına ilişkin tehdide maruz kaldığında veya kaldığını düşündüğünde normal şartlarda ahlaki yönden uygun görmediği davranışları, tehditten korunmak için, ahlakileştirme eğilimi gösterir





  • Kontrol Arzusu




Kontrol, insanın kendini ve çevresini etkileme ve yön verme yeteneğidir. Makyavelizm eğilimli kişiler, hiyerarşide her zaman kontrolüelde tutmak isterler.





  • Statü Arzusu




Statü, kişinin toplumsal piramit içerisindeki ve diğer insanların gözündeki yeridir Makyavelistler için statü; çevredekileri kontrol etmek, gerekirse bilgiyi manipüle etmek ve benzeri unsurlarla amaca erişme yolunda konumdan yararlanmak için vazgeçilmez bir unsurdur.





ESKİDEN AHLAKİ ZAAFLARI OLAN, HİÇ BİR SÖZÜNÜ TUTMAYAN KİŞİLERE HAKARET ETMEK İÇİN, “MAKYAVELİST” DENİRDİ.





GALİBA BUGÜN





  • MACHİAVELLİ’YE BİNLERCE KERE RAHMET OKUTUYORUZ.




Not: Geniş Bilgi İçin:PRENS…Anahtar Kitaplar Yayınevi



İfral TURGUT

1.06.2022 12:20:35

YAZARLAR


CHP GERÇEĞİ YAYINLADI

ADANA’DA 23 NİSAN ULUSAL EGEMENLİK VE ÇOCUK BAYRAMI KUTLAMASI

GÜNÜ FOTOĞRAFI:

RESMİ AÇILIŞISI HİSARCIKLIOĞLU YAPTI

CHP’DEN 23 NİSAN KUTLAMASI

“AYÇİÇEĞİNDE ÜRETİM TÜKETİM KADAR ARTMIYOR”

ÇUKUROVA ÜNİVERSİTESİ PAYDAŞ TOPLANTISI

KARALAR MAKAMINI ATA ERGÜL’E TESLİM ETTİ

TÜRKİYE'NİN “SANAYİ” TEMALI TEK GENÇLİK KOŞUSU

PORTAKAL ÇİÇEĞİ KUPASI TENİS TURNUVASI

ABB BAŞKANI ZEYDAN KARALAR’DAN 23 NİSAN MESAJI

VALİ KÖŞGER’İN 23 NİSAN MESAJI

DEMİRÇALI: “ÇOCUKLAR BİZİM YARINLARIMIZ”

ÇİFTÇİLERİN SGK UYGULAMALARINDA YAŞADIĞI SORUNLAR

TGC TÜRKIYE GAZETECILIK BAŞARI ÖDÜLLERI SAHIPLERINI BULDU

ADANA PORTAKAL ÇİÇEĞİ KARNAVALI SONA ERDİ

DOÇ.DR.GÜRKAN ATEŞ ABB GENEL SEKRETER YARDIMCISI OLDU