MARİE SOPHİE GERMAİN

MARİE SOPHİE GERMAİN






1776′ da Paris’ te doğdu. Fransız İhtilali’nin en kanlı dönemiydi.  Ailesi bırakın siyasetle ilgilenmesini, sokağa çıkmasını bile istemiyordu. 





Babasının son derece zengin bir kütüphanesi vardı. Sophie her an kütüphanedeydi. Bir gün bir ölüm hikayesi okudu:“Archimedes kumsalda bir geometri problem üzerinde çalışırken, yaklaşan bir Romalı asker kendisine bir şeyler söyledi. Archimedes dalmıştı, duymadı.  Asker bir kez daha tekrarladı. Archimedes, ‘Çemberimi sakın bozma,’ dedi. Sinirlenen asker Archimedes’in kafasını uçurdu.”Sophie,“Eğer matematik bir insanın hayatını kaybetmesine neden olacak kadar kendinden geçiriyorsa, mutlaka bu bilimi öğrenmeliyim,” diye düşündü.   





Bir yandan matematik öğrenirken, bir yandan da, Latince ve Yunanca öğrendi,Newton’ı okudu O dönem,kadınların okula gitmesi  yasaktı.Ama,ders notları herkese açıktı. Sophieders notlarından yararlanarak, yaptıklarını fakülteye göndermeye başladı.Kadın olarak tepki çekeceğini bildiğinden, eski bir öğrencinin adını kullanıyordu.





Sadece yakın çevresi değil, ailesi de bir kadının bilim ya da siyasetle ilgilenmesini uygun bulmuyordu. Sophie matematik çalışmalarını herkes uyuduktan sonra, kısık ışık altında gizlice yapıyordu.En çok etkilendiği matematikçi ünlü Gauss’du. Çalışmalarından bazılarını Gauss’a gönderdi. Gauss bilim adamıydı, mektupları hep cevapladı.





Fransızlar Gauss’un kasabasını işgal etti.Gauss’un kaderinin de Archimedes”e benzemesinden korkan Sophie, aile dostları General Pernety’ye, bir mektup yazarak Gauss’un güvenliğinin sağlanmasını talep etti.General,Sophie’nin ricasını yerine getirdi. Ama üç hafta sonra,Sophie kimliğini Gauss’a açıklamak zorunda kaldı. Gauss şaşkınlık içinde, bu dahi kıza bir kez daha hayranlık duydu.





Sophie’nin Fermat Teoremi, sayılar teorisinde sonraki 100 yıllık gelişmelere ışık tuttu. Sophie çalışmalarını metal plakaların titreşimi ile ilgili olan Elastiklik Teorisi üzerine yaptı. Bu çalışmayla Paris Bilimler Akademisi ödülünü kazanan ilk kadın oldu. Elastiklik Teorisi Eiffel Kulesi’nin yapımına büyük katkılar sağlamıştı. Ama kulenin yapımında katkısı olan 100 önemli insan içinde adı geçmedi. Çünkü kadındı.





1829 yılında göğüs kanseri oldu. Hastalığına rağmen çalışmaya devam etti. 27 Temmuz 1831’de hayata gözlerini yumdu.





Tarih boyunca kadın-bilim ilişkisini engelleyen en önemli etken, kendi konumlarını yitirmek istemeyen,erkeklerin yaklaşımları olmuştu.Platon bile,“Bir barbar değil bir Yunanlı, bir tutsak değil özgür, bir kadın değil bir erkek olarak yaratıldığım için Tanrı’ya şükrediyorum,”dememiş miydi?





BU LANET OLASI ÖN YARGIYA, YA DA KISKANÇLIĞA KARŞI ÖLÜNCEYE KADAR SAVAŞAN MARİE SOPHİE GERMAİN’İN ONURLU MÜCADELESİ ÖNÜNDE BİR KEZ DAHA SAYGIYLA EĞİLİYORUM.





  • “ZENGİNİM, ÇALIŞMAYA İHTİYACIM YOK,” DEMEDEN, AĞIR HASTALIĞINA RAĞMEN, ÖLÜNCEYE KADAR ÇALIŞMASINA İNSANLIK ONURU ADINA SAYGISUNUYORUM.




AMAAAA….KADINA İNSAN KİMLİĞİNİ KAZANDIRARAK, HAYATIN HER ALANINDA UFKUNU AÇANATAMIZA, MİNNET DUYGULARI İÇİNDEBİR KEZ DAHA SORUYORUM:





  • KADINLARIMIZIN HEPSİ BU NİMETİN FARKINDA MI VE ATATÜRK’E LAYIK MI?


İfral TURGUT

5.06.2020 13:48:39

YAZARLAR


YÜREĞİR BELEDİYESİ PORTAKAL ÇİÇEĞİ KARNAVALI’NDA

KAYIP ALTIN KEMER ŞAMPİYON GÜREŞÇİDE

ULUSLARARASI FOTOĞRAFLAR ADANA TEPEBAĞ’DA GÖRÜCÜYE ÇIKTI

ÇALIŞANLAR ARTIK ‘RUH SAĞLIĞI İZNİ’ DE ALIYOR!

ABB BAŞKANI MEZUN OLDUĞU LİSAYİ ZİYARET ETTİ

TEKİN: MUHTARLARIMIZLA HİZMET SÖZLEŞMESİ YAPACAĞIZ

ADANA PORTAKAL ÇİÇEĞİ KARNAVALI’NDA REKOR MERT DEMİR KONSERİNDE

BU BESİNLER, ALZHEİMER VE PARKİNSON RİSKİNİ AZALTIYOR!

"YANGINDAN MAL MI KAÇIRIYORSUNUZ?"

DÜNYA SANAT GÜNÜ’NDE ÜÇ SANATÇIYA ÖDÜL

İLACA ERİŞİM ENGELLENEMEZ!

BİRİKTİRME HASTALIĞI BELİRTİLERİ!

ADANA PORTAKAL ÇİÇEĞİ KARNAVALINDA HER GÜN ETKİNLİK

A.KADİR KAÇAR YAZDI/ DDY ÇILDIRMIŞ OLMALI...

TARKAN, YARININ KÖYLERİ İÇİN ADANA’DA

“ŞİDDET EN YAKICI SORUN HALİNE GELDİ”

“SEYHANLILARA VERDİĞİMİZ SÖZÜ TUTACAĞIZ”