Meme Kanseri Tedavi Edilebiliyor
Manşet Haber 24.04.2013 16:25:32 0

Meme Kanseri Tedavi Edilebiliyor

Meme Kanseri Tedavi Edilebiliyor

 Genel Cerrahi Uzmanı Prof. Dr. Orhan Demircan, meme kanserinin tedavi edilmesindeki en önemli faktörün, erken tanı olduğunu belirtti, Erken tanı konulduğunda meme kanserinin tamamen tedavi edilme şansı oldukça yüksek” dedi.

memekanseri_Acıbadem Adana Hastanesi ve Yüreğir Belediyesi işbirliğiyle “Meme Kanserinde Farkındalık” semineri düzenlendi.  Doğankent Kültürevi’nde düzenlenen seminerde Genel Cerrahi Uzmanı Prof. Dr. Orhan Demircan, meme kanseri ile ilgili bilinmesi gerekenleri anlattı. Prof. Demircan, memede bulunan her on kitleden sadece ikisinin meme kanseri riski taşıdığını, buna karşın her kitlenin mutlaka meme cerrahisi uzmanı tarafından değerlendirilmesi gerektiğini söyledi. Demircan, ”elle muayenede kitlenin yapısı önemlidir. Sert, sınırları düzensiz, şekil bozukluğu olan, meme cildinde değişikliğine yol açan kitleler, meme kanseri olma olasılığı yüksek oluşumlardır.” diye konuştu.

AKINTI BİR UYARI SİNYALİ

Meme kanserinde en önemli belirtilerden birinin memeden gelen akıntı olduğunu hatırlatan Prof. Dr. Orhan Demircan, ”çoğu zaman memeden gelen akıntı “mastit meme iltihabı”yla karıştırıldığı için yanlış teşhis konulabildiğinden kanser tedavisi için geç kalınabiliyor” dedi. Prof. Dr. Demircan, meme ile ilgili yakınması olan bütün kadınların meme cerrahı tarafından muayene edilmesi gerektiğini belirtti.

 

TEDAVİ EDİLEBİLİR

Günümüzde meme kanserinin tedavi edilebilmesinde en önemli faktörün “erken teşhis” olduğuna dikkat çeken Prof. Dr. Orhan Demircan, “erken tanı konulduğunda meme kanserinin tamamen tedavi edilme şansı oldukça yüksek. Bu durumda meme alınmadan yapılan tedavi başarılı olabiliyor. Aynı zamanda koltukaltındaki bezlerin tümünün alınmasına gerek kalmıyor, meme kanseri tedavisi sonrasın ortaya çıkan koldaki şişme sorunu da önlenebiliyor” şeklinde konuştu.

 

ÖYKÜSÜ OLMAYANLAR DA RİSK ALTINDA

Genel Cerrahi Uzmanı Prof. Dr. Orhan Demircan, Türkiye'de her 12 kadından birinin meme kanseri riskiyle karşı karşıya olduğunu belirterek erken teşhisin önemini vurguladı. Prof. Dr. Demircan, meme kanseri risklerini; erken adet görme, geç adetten kesilme, çocuk doğurmamış veya 30 yaşın üzerinde doğum yapmış olma, uygunsuz dönem ve sürede doğum kontrol hapı kullanma olarak sıralayarak, “Yaş ve ailede meme kanseri öyküsü bulunan kişilerin risk taşıdığı bir gerçek. Ailesinde kanser öyküsü bulunmayan kadınlar ”Risk faktörü olmadığında meme kanseri olmayacağını düşünürler”. Ancak meme kanserli hastaların yüzde 80'inde bu sayılan risk faktörlerinin hiç birisi yoktur. Bunun için periyodik muayene şart. Ayrıca kilo da meme kanserini tetikleyen etkenler arasında yer alıyor. Kadınlar mümkün olduğunca ideal kiloda olmalı ve spor yapmalı” diye konuştu. Prof. Dr. Demircan stresiz bir yaşamın kanser riskini azalttığına da dikkat çekti.

 

ERKEK DE MEME KANSERİ OLUR

Toplum da bir başka yanlış düşüncenin de “erkekte meme kanseri olmayacağı” şeklinde olduğunu bildiren Acıbadem Adana Hastanesi Genel Cerrahi Uzmanı Prof. Dr. Orhan Demircan, ailesindeki kadınlarda meme kanseri öyküsü bulunan erkeklerin mutlaka mamografi çektirmesi gerektiğini söyledi.

Genel Cerrahi Uzmanı Prof. Demircan, memede bulunan her on kitleden sadece ikisinin meme kanseri riski taşıdığını, buna karşın her kitlenin mutlaka meme cerrahisi uzmanı tarafından değerlendirilmesinin önemine işaret etti. Demircan,'Elle muayenede kitlenin yapısı önemlidir. Sert, sınırları düzensiz, şekil bozukluğu olan, meme cildinde değişikliğine yol açan kitleler, meme kanseri olma olasılığı yüksek oluşumlardır' diye konuştu.

 

Prof. Dr. Demircan, konuşmasının ardından seminere katılan kadınların sorularını yanıtladı.

 

Yükleniyor

Yükleniyor

Yükleniyor

YAZARLAR

24.9° / 14.2°