Milleti tembelliğe alıştırdık, çalıştıramıyoruz
Manşet Haber 26.09.2012 10:02:16 0

Milleti tembelliğe alıştırdık, çalıştıramıyoruz

Milleti tembelliğe alıştırdık, çalıştıramıyoruz

Su sözler Adana Sanayi Odası Başkanı Sadi Sürenkök’e ait. Aslında bu ve buna benzer ifadeler son dönemlerde sıkça konuşuluyor. şsizliğin en yüksek olduğu illerin başında gelen Adana’da sanayicilerin eleman ihtiyacını karşılayamadığına dikkati çeken Sanayi Odası Başkanı Sadi Sürenkök, GÜNAYDIN ADANA GAZETESİ’ne verdiği demeçte, Uzmanlaşmış Meslek Edindirme Merkezleri aracılığıyla Adana’da iş garantili 1192 kişiye eğitim verildiğini ancak bunlardan sadece 543’ünün işe başladığını söyledi. Meslek eğitimini tamamlayan kişilerin çoğunun işi beğenmediğini belirten Sürenkök, geçmişte yapılan hatalar, yeşil kartlar ve dağıtılan gıda paketleri nedeniyle tembelliğe alıştığını öne sürdü. Sürenkök, Adana’da sanayicilerin en çok kaynakçı, tornacı, dokumacı, iplikçi, elektrik tesisatçısı, mobilya döşemecisi ve demir doğramacı ihtiyacının bulunduğunu kaydetti.

Gazetemize yaptığı açıklamada Hükümetin 2008 yılında “Her sanayici bir kişi çalıştırsa işsiz kalmaz” diyerek başlattığı kampanya kapsamında işsizlik fonundaki 7.5 milyar TL’yi meslek edindirme faaliyetlerinde kullanıma açtığını anlatan Sürenkök, 19 ilde pilot olarak uygulamaya konulan UMEM Projesi’nin bugün tüm illerde sanayi odaları ya da sanayi ve ticaret odaları aracılığıyla uygulandığını aktardı.

MASRAFLARI DEVLET KARŞILIYOR
Proje kapsamında meslek eğitimi alan kişilerin kursa geliş-gidiş harcamaları, cep harçlıkları ve sigorta primlerinin devlet tarafından karşılandığını vurgulayan Sürenkök, “Geçmişte ne iş olsa yaparım diyen insanların sanayicinin işine yaramadığını gördük. Bunun için de yeni makinelerle ilgili bir beceri kazandırma kampanyası başlatıldı. CNC tezgahı nasıl olur ya da argon kaynakçılığı gibi mesleki eğitimler verildi. Kursların içeriğini sanayicilerin istediği mesleki konular doğrultusunda belirliyoruz. Yani eleman ihtiyacı olan meslek için kurslar açılıyor” dedi.

EĞİTİMİ TAMAMLAYANLAR İŞİ BEĞENMİYOR
Adana’da ADASO koordinatörlüğünde Merkez Endüstri Meslek Lisesi, İsmet İnönü Endüstri Meslek Lisesi, Yeşilevler Endüstri Meslek Lisesi ve Çobanoğlu Ticaret Lisesine gerekli techizat yatırımı yapılarak eğitimlerin verildiğini kaydeden Sürenkök, iş garantili olan eğitimlerin üç ayının teorik, üç ayının da staj olarak gerçekleştiğini ifade etti.
Bugüne kadar 1192 kişinin teorik eğitim aldığını, bunlardan 1021’inin staja devam ettiğini ancak eğitimlerin sona ermesinin ardından sadece 543’ünün istihdamının yapıldığını belirten Sürenkök, eğitim alan kişilerin işi beğenmediğini savundu.

İNSANLAR TEMBELLİĞE ALIŞMIŞ
Sürenkök, “Bu süreçte gördük ki sanayici bu elemanları istiyor ama eğitim alanlar işi beğenmiyor. İnsanlar aslında özellikle geçmişte yapılan hatalar, verilen yeşil kartlar ve gıda paketleri nedeniyle insanlar tembelliğe alışmış. Bu tembelliğin sonucu olarak da insanlar ‘bana iş olarak bir masa, bir telefon, emrime de bir sekreter verilsin. Akşama kadar oturayım’ istiyor. Böyle iş kalmadı. İnsanların mutlaka üretimde olması ve bu yüzden aranıyor olması lazım. Bakın her yerde eleman arayan işyerlerinin ilanlarını görüyorsunuz. Böylesi bir durumda Adana işsizlikte birinci oluyor” diye konuştu.

ELEMAN İHTİYACI OLAN MESLEKLER
Sanayide en çok eleman ihtiyacı olan mesleklerin ise “kaynakçı, tornacı, dokumacı, iplikçi, elektrik tesisatçısı, mobilya döşemecisi, doğramacı” olduğunu dile getiren Sürenkök, sanayicilerin en çok bu konularda eleman yetiştirilmesini istediğini vurguladı. Bugüne kadar sadece sanayiyle ilgili eğitimler verdiklerini anlatan Sürenkök, kısa bir süre sonra tarım ve hizmet sektörleri için de eğitimler vereceklerini bildirdi.

Yükleniyor

Yükleniyor

Yükleniyor

YAZARLAR

24.9° / 15.2°