“Mimar Sinan’a borcumuzu onu aşarak ödemeliyiz”
Manşet Haber 9.04.2016 16:55:50 0

“Mimar Sinan’a borcumuzu onu aşarak ödemeliyiz”

“Mimar Sinan’a borcumuzu onu aşarak ödemeliyiz”

Mimar Sinan Anıtı önünde bir araya gelen TMMOB Mimarlar Odası Adana Şube Başkanı Ozan Tüzün ve yönetim kurulu üyeleri ile mimarlar, Mimar Sinan’ın 428. Ölüm yılında anıtına çelenk koyup, saygı duruşunda bulundu.

mimar_sinan_anma_2016 (2)Mimar Sinan 428. Yılında da saygıyla andıklarını ifade eden Mimarlar Odası Adana Şube Başkanı Ozan Tüzün yaptığı açıklamada Anadolu’dan Balkanlar’a uzanan geniş bir coğrafyada çok sayıda “duru, yalın, dolgun kitleler üzerinde dengelenen ana kubbe ve kubbecikler dizgesini kuran, mühendislik yeteneği ile mimarlık zarafetini bütünleştiren” büyük ustanın eserleri, bulunduğu kentlere siluet, estetik, sanat ve kimlik değerleri katmıştır. Günümüzde dahi bu yapıtlar, bulundukları kentleri biçimlendirmekte, yaşamımızı etkilemekte ve mimari nitelikleri nedeniyle bilimsel araştırmaların ilgi odağında yer aldığını söyledi.

TARİHİ YAPILAR KOPYALANIYOR

Mimar Sinan’ın kendi çağından günümüze verdiği mesajı doğru anlamak ve bundan dersler çıkarmak ona ve mimarlığa olan borcumuzun bir gereğidir diye konuşan Başkan Tüzün, “Ülkemizde neo-Osmanlıcılığın ideolojik olarak dayatıldığı bir ortamda, ‘tarihî yapıtların kopyalarını yapmak, biçimlerini sürdürmek’ şeklinde tanımlanabilecek, özellikle kamu eliyle yapılaşmalar gündeme getirilmekte ve uygulanmaktadır. Bu yaklaşımla esas olarak, Sinan’ın akılcı mimari anlayışının özünü oluşturan araştırma, öğrenme, anlama, çağdaş bir mimari yaratma, sürekli olarak kendini aşma çabaları anlaşılmamakta ve kentsel kirlilik oluşturan çağdışı kopyalamalarla tarihe ve Sinan’a saygısızlık yapılmaktadır” dedi.

“MİMAR SİNAN SİMGE KİŞİLİKTEN BİRİDİR”mimar_sinan_anma_2016 (1)

Her toplumun, tarihini inşa ederken değerlendirdiği adlar ve olayların var olduğunun da altını çizen Başkan Tüzün, “Toplumsal var oluşun ve bir ortaklık bilincinin simgeleri olan bu kahramanlar,  bazen daha yaşadıkları çağda bazen de zaman içinde üstlendikleri rolle toplumsal hafızaya yerleşir ve onu temsil ederler. Mimar Sinan, bu simge kişiliklerden biridir. Ölümünde, cihan padişahı Kanuni’nin adını taşıyan külliyeye gömülmesindeki ayrıcalık, onu yüceltmenin ilk adımı olmalıydı. Sinan, Osmanlı İmparatorluğu’nun en güçlü döneminin ve doğal olarak en zengin hükümdarının ve yöneticilerinin mimarı olarak çok sayıda, büyük ve anıtsal yapı tasarladı ve inşa etti. Hala kenti biçimlendiren, yaşamımıza yön veren bu yapıtların mimari kaliteleri bilimsel çalışmaların başat alanları içinde. Sinan, günümüz mimarına, mimari mirasa bakışı ve değerlendirme kriterleri açısından önemli mesajlar ileten bir usta ve bir öğretici. Onun tarihi mimari mirasa bakışı, öğrenme ve mimari bellek  oluşturma becerisi, tüm meslek adamlarına verilen işaretlerle dolu görünüyor.

Sinan, büyük bir dikkatle gözlemlediğini sezdiğimiz tarihi mimari modellerin çoğulluğunu, kendi tasarım denemelerine,  sürekli bir ‘deneme / arama / yaratma’ modeli içinde aktarması ile günümüz mimarına adeta bir yöntem önerisinde bulunmaktadır.  Tarihi örnekleri yinelemek değil yenilemek için gözleyen bir mesleki bakışı örnekler. Yapıtları bir arama ve denemeler külliyatı gibidir. Mimarlık tarihinde bu gözlemci ve yorumlayıcı irade ile öne geçer ve yol gösterir. Bu bağlamda Sinan’ı, biçimlerini sürdürerek değil, asla kopyalamaya girişmeden tıpkı onun kendi döneminde geçmiş anıtlara bakışı ve onları deneme ve aramalarını tetikleyen olgular olarak kavrayışı temelinde örnek almak gerekir. Sinan’ın, geçmişi, hayal gücünü harekete geçiren, kendini aramayı ve yaratıcılığı özendiren bir kavram ve olgu olarak kavrayışı, mimarlığımızın geçmişe özenti yanılgısından uzak durmasını ve geleceğe açılmasını işaret etmektedir. ‘Bu dünyadan mimarların piri Sinan geçti’

Ona borcumuzu, onu aşarak ödemeliyiz.” diye konuştu.mimar_sinan_anma_2016 (3)

Yükleniyor

Yükleniyor

Yükleniyor

YAZARLAR

24.9° / 14.2°