MMO Eğitimleri KOSGEB destek programında
Manşet Haber 9.10.2012 15:08:02 0

MMO Eğitimleri KOSGEB destek programında

MMO Eğitimleri KOSGEB destek programında

TMMOB Makina Mühendisleri Odası Yönetim Kurulu Sekreteri Hasan Emir Kavi, oda eğitim ve periyodik kontrollerinin KOSGEB’in genel destek programında yer aldığını bildirildi.
Hasan Emir Kavi, TMMOB Makina Mühendisleri Odası’nın 1954 yılında kurulan kamu kurumu niteliğinde bir meslek kuruluşu olduğunu, üyeleri ve işletmelerde çalışan operatörlerin gereksinim ve taleplerinin göz önüne alınarak da 1998 yılında Meslek İçi Eğitim Merkezi (MİEM)’in kurulduğunu söyledi. Kavi, 2001 yılından itibaren Makina Mühendisleri Odası Uzmanlık ve Belgelendirme Yönetmeliği ve ona bağlı Mühendis Yetkilendirme Yönetmeliklerinin Resmi Gazete ‘de yayımlanmasının sağlandığını, 19 Ocak 2007 tarihinde “TS EN ISO / IEC 17024 Personel Belgelendirmesi Yapan Kuruluşlar için Genel Şartlar” standardının şartlarını yerine getirerek ‘” akredeite” olduğunu ifade etti. Kavi, meslek alanları ile ilgili konularda sanayinin gereksinimi olan her kademedeki teknik personelin yetiştirilmesi için ilgili kuruluşlarca işbirliği yaparak eğitimler düzenlemek ve belgelendirmenin amaç maddelerinden biri olduğuna dikkat çekerek şöyle dedi:

EĞİTİMLERİ KOSGEB DESTEKLİYOR
“KOBİ’lerin rekabet güçlerini geliştirmeyi ve girişimcilik kültürünü yaygınlaştırmaya yönelik nitelikli hizmet ve destekler sunarak, KOBİ’lerin ekonomik ve sosyal kalkınmadaki paylarını artırmayı görev edinmiş KOSGEB, bu kapsamda Genel Destek Programı çerçevesinde eğitim desteği de sunmaktadır.
Bu kapsamda KOSGEB, odamız tarafından verilen eğitimleri Genel Destek Programı -Eğitim desteği- kapsamında değerlendirerek KOB’ lere destek vermektedir. KOSGEB ‘in sanayiye verdiği bu destek ve MMO’ nun bu destek kapsamındaki eğitimleri; işletmelerde ekonomik ve sosyal kalkınmayı güçlendirecek niteliktedir.


TÜRKAK AKREDİTE ETTİ

MMO, çok çeşitli alanlarda gereksinim duyulan teknik hizmetleri ve eğitimleri, ülke çapında yaygın örgütlenme ağıyla endüstrinin hizmetine sunmaktadır. Makine Mühendisleri Odası ulusal ve uluslararası tanınırlığı sağlamak, hizmetlerinin güvenilirliğini ve yeterliliğini onaylatmak ve teknik hizmetlerini kurumsallaştırmak amacıyla 2004 yılında TS EN ISO/IEC 17020 standardına göre; “Kaldırma ve İletme Makinaları ve Ekipmanlarının Periyodik Kontrolleri”, ”Basınçlı kapların Periyodik Kontrolleri” konusunda “A Tipi Muayene Kuruluşu” olarak TÜRKAK tarafından akredite edilmiştir.
4857 sayılı İş kanunu uyarınca çıkarılan “iş ekipmanlarının Kullanımında Sağlık ve Güvenlik Şartları Yönetmeliğince iş ekipmanlarının, iş sağlığı ve güvenliği acısından periyodik test ve deneylerinin uzman kişilerce sağlanması ve deney sonuçlarının kuruluşlarca saklanması hükmüne bağlanmıştır. KOSGEB İşletmelerin yaptırması zorunlu olan Test, Analiz ve Kalibrasyonlara da Genel Destek programı çerçevesinde ekonomik destek sağlanmaktadır.

SERTİFİKALANDIRIYOR

Bu Kapsamda Odamız tarafından verilen ve KOSGEB Genel Destek Programında yer alan eğitimlerimiz;
Makine mühendisleri Odası, işletmelerde yıllardır fabrika içinde kullanılan iş makinalarının, Sanayi kazanlarının ve Akaryakıt istasyonlarında çalışan personellerin eğitimleri için kurslar verilmekte, kurs sonunda yapılan sınavda başarılı olanlara Sertifika düzenlenmektedir.
1-Yaygın ve önemli olan iş makinalarının kullanımından sorumlu olan operatörlerin bilgi donanımlarının arttırılması, iş makinalarının güvenli çalıştırılması, enerji ve zaman tasarrufu açısından son derece önemlidir. İşletmeler de;'İŞ MAKİNALARI OPERATÖRÜ YETİŞTİRME KURSLARI' kapsamında, Forklift, Tavan Vinci, Sapancı, Yükselen Hidrolik Platform, Mobil Vinç vb.; karayoluna çıkmayan, fabrika içinde kullanılan makinaların kurslarını düzenlemekte, kurs sonunda yapılan sınavda başarılı olanlara '..Kullanıcı Sertifikası' düzenlemektedir.
2-Odamız İşçi Sağlığı ve İş Güvenliği Tüzüğünün 210 maddesisiyle “Kazanların Ehliyetli Kişilerce İşletmesinin zorunlu” kılınması nedeniyle; Sanayi tesislerinde değişik amaçlar için oldukça yaygın bir şekilde kullanılan sanayi tipi kazanların verimli, etkin ve güvenli bir şekilde işletilmesi, işletme kurallarına uygun olarak çalıştırılmasının sağlanarak ömürlerinin uzatılması ve yakıt maliyetinin azaltılması, ayrıca can ve mal kaybına yol açan iş kazalarının önlenmesi amacıyla kurslar düzenleyip kurs sonunda başarılı olanlara “Sanayi Tipi Kazan İşletim Belgesi” verilmektedir.

3-Eğitim merkezimizde İş makinaları ve Sanayi Kazanları Eğitimlerinin yanında Hidrolik-Pnomatik sistemler, İş Sağlığı ve Güvenliği, Yangın Eğitimi, İlkyardım eğitimleri düzenlenerek eğitim sonunda katılım sertifikaları verilmektedir. Bunun yanında İşletmelerin talepleri doğrultusunda mühendislik alanında ki diğer konularda eğitimler uzman Mühendisler tarafından verilmektedir.

KOSGEP KAPSAMINDAKİ MMO HİZMETLERİ

Yine Bu kapsamda Odamız tarafından verilen ve KOSGEB Genel Destek Programında yer alan Test, Analiz ve Kalibrasyon Hizmetlerimiz; -Kaldırma ve İletme Makinalarının Periyodik Kontrolü, -Basınçlı Kapların Periyodik Kontrolü, -Kalibrasyon Laboratuvarı, -Baca gazı Emisyon ve Toz Ölçümleri “

YAZARLAR

İfral TURGUT

BAHARI BEKLERKEN Hüseyin Öğretmen Artvin’e atanmıştı. Kendisini sevdirdi yeni tanıdıklara. Derin dostluklar kurdu. Ev sahibi ile de dost olmuştu. Hüseyin’i evladı gibi seven ev sahibi artık evlilik zamanının geldiğini söyleyerek onu Melahat ile tanıştırdı. İki genç birbirlerini beğendi ve evlenmeye karar verdiler. Hüseyin bu durumu ailesine bildirdi ama ailesi bu durumdan hiç memnun olmadı. Şiddetle karşı çıktılar. Çünkü kendilerinin de bir gelin adayı vardı. Tüm engelleme çabalarına rağmen Hüseyin Melahat ile evlendi. Uzun yıllar evli kaldılar ve iki çocukları oldu. Yaşananlar çeşitli problemler doğuruyor, problemler, beraberinde sağlık sorunlarını getiriyordu. Yıl, 1984. Bir gün kapı çalındı. Gelen kendisinden 12 yaş küçük, ama gençlik yıllarında birlikte futbol oynadıkları Sami Demirtuna idi. Sami yıllardır Almanya’da çalışıyordu. Orada meslek okuluna gitmiş, terapist olmuştu. Sami, “Nasılsın ağabey,” diye sorunca. Hüseyin, ona uzun uzun baktı… Bakışlarında hayata karşı duyduğu küskünlüğü, kırgınlığı ve tükenmişliği vardı. Cılız bir sesle, “Yorgunum dostum, yorgunum. Vefasız yıllara, vefasız yakınlarıma dargınım ,” dedi. Sami, Hüseyin’in elini tuttu, “Merak etme iyileşeceksin, yine tüm dostlar bir araya geleceğiz,” dedi. Sonra kalktı, kapıda veda ederken, Melahat Hanım, hastalığın adını söyledi: Kanser. Soğuk bir geceydi. Sami o gün yaşadıklarından çok etkilenmişti. Bir kağıt kalem aldı eline ve içini döktü kağıda. Şiir bittikten birkaç gün sonra, tekrar gitti arkadaşının yanına ve şiiri okudu. Hüseyin mutlu olmuştu. Sevindi, teşekkür etti. Daha sonra Sami şiiri, Selçuk Tekay’a verdi. Şiir aylar sonra şarkıya dönüştü. Sami bu sefer şarkıyı telefonda Hüseyin’e dinletmek istedi. Heyecanla çevirdi numaraları. Telefondaki ses buz gibiydi: “Hüseyin Beyi kaybettik.” Baharı beklerken ömrüm kış oldu Gözümde her zaman biraz yaş oldu En güzel duygular bana düş oldu Yorgunum dostlarım yorgunum artık Vefasız yıllara dargınım artık Tutmadı ellerim sıcak elleri Duymadım aşk denen tatlı sözleri Taşıdım gönlümde acı izleri Yorgunum dostlarım yorgunum artık Vefasız yıllara dargınım artık İçimde ateşler söndü kül oldu Aşk bahçem kurudu sanki çöl oldu Yar bildim o bile bana el oldu Yorgunum dostlarım, yorgunum artık Vefasız yıllara dargınım artık. HÜSEYİN’E KENDİNİ ANLATAN ŞARKIYI DİNLEMEK KISMET OLMADI. • AMA SİZ O ŞARKIYI SÖYLERKEN VEYA DİNLERKEN HÜSEYİNİ ANARSINIZ HERHALDE.

30.8° / 18.5°