ÖDÜLLÜ FİLMLER İLK KEZ ADANA
DÜNYA 10.09.2016 15:07:19 0

ÖDÜLLÜ FİLMLER İLK KEZ ADANA'DA İZLENECEK

ÖDÜLLÜ FİLMLER İLK KEZ ADANA'DA İZLENECEK

Adana(Ulus)--Bu yıl 19 - 25 Eylül tarihleri arasında gerçekleştirilecek, 23.Uluslararası Adana Film Festivali kapsamında gösterilecek filmler göz dolduruyor. Festivalin gösterim bölümünde, son bir yıl içinde dünyadaki çeşitli festivallerden ödül almış yapımların Türkiye prömiyeri, Adana'da yapılacak.

Adana Büyükşehir Belediyesi tarafından gerçekleştirilen ve bu yıl 23. kez düzenlenecek olan Uluslararası Adana Film Festivali'nin 'Dünya Sineması' bölümünde kaçırılmaması gereken eserler, sanatseverlerle buluşacak.
Bölüm kapsamında pek çok usta yönetmenin, dünyadaki saygın festivallerden ödül almış yapıtlarının Türkiye prömiyerleri Adana'da yapılacak.

Tüm gösterimlerin ücretsiz yapılacağı festivalde sinemaseverler, Ken Loach’un kariyerindeki en iyi filmlerden biri olarak kabul edilen “Ben, Daniel Blake / I, Daniel Blake”, François Ozon’un parlak filmografisinde ikinci kez bir dönem filmine imza attığı ve ilk gösterimini Venedik Film Festivali’nde yapan “Frantz”, Dardenne Biraderler’in Cannes’da Altın Palmiye için yarışan filmi, “Meçhul Kız / La Fille Inconnue”, Cannes Film Festivali Yönetmenlerin On Beş Günü Bölümü’ne seçilen ve alanının en iyilerinden biri olarak kabul edilen, ayrıca Annecy Uluslararası Animasyon Filmleri Festivali’nde En İyi Film ödülünü kazanan “Kabakçığın Hayatı / Ma Vie de Courgette”, Her daim şaşırtıcı yapıtlar çıkarma potansiyelini koruyan Rusya sinemasından Kirill Serebrennikov imzalı, enerji yüklü bir film “Öğrenci / Student”, Viggo Mortensen’in altı çocuğuyla ormanın ortasında alternatif bir hayat kurmasını konu alan “Kaptan Fantastik / Captain Fantastic”,Yönetmenliğini Maren Adenin yaptığı ve Cannes Film Festivali’nde FIPRESCI Ödülü alan,  ardından yılın bütün filmleri arasından yapılan seçmede FIPRESCI Büyük Ödülü’nü kazanan bir çağdaş hayat eleştirisi: “Toni Erdmann”, Romanya Yeni Dalgasının öncü yönetmeni Cristi Puiu’nun bu yıl Altın Palmiye için yarışan filmi “Sieranevada”,Rumen sinemasının genç yeteneği Bogdan Mirica'nın ilk filmi olan ve Cannes Film Festivali Belirli Bir Bakış bölümünde FIPRESCI Ödülü kazanan “Köpekler / Caini”, Cannes’ın Belirli Bir Bakış bölümünü açan bu film olan, Mohammed Diab imzalı  “Çatışma / Esthebak”, “Örümcek Kadının Öpücüğü”nün unutulmaz yıldızı Sonia Braga’nın bir kez daha parladığı film Kleber Mendonça Filho “Aquarius”, “Köprüdekiler” ve “Hayat Boyu” adlı filmleriyle Türkiye festivallerinde ilgi gören Aslı Özge'nin ilk Alman yapımı filmi olan ve Berlinale Panorama Special bölümünde dünya prömiyerini yapan “Ansızın / Auf Einmal”,Cannes Film Festivali Belirli Bir Bakış bölümü ödülünü kazanan ve yönetmen Juho Kuosmanen'in ilk filmi olan “Olli Maki’nin En Mutlu Günü / Hymyilevä mies”, Ana Katz’ın Sundance’de senaryo ödülü kazanan ve Arjantin’de hem akademi hem eleştirmen ödüllerine birçok dalda aday gösterilen filmi “Parktaki Arkadaşım / Mi amiga del parque”,İtalyan sinemasının yaşayan büyük ustalarından Marco Bellocchio imzalı “Tatlı Rüyalar / Fai Bei Sogni”, Boo Junfeng imzalı Malezya sinemasından ilginç bir örnek, “Çırak / Apprentice” , Pedro Almodovar'ın so filmi “Julieta”, Martin Zandvliet imzalı “Mayın Ülkesi / Under Zandet”, Suudi Arabistan’dan bir romantik komedi olan ve Berlinale Forum’da Ekümenik Jüri Ödülü kazanan Mahmoud Sabbagh imzalı “Barakah Barakah ile Tanışınca / Barakah Yoqabil Barakah”,Rotterdam’da Kaplan Ödülü, Seattle’da Büyük Jüri Ödülü kazanan “Metallica’yı Beklerken / Radio Dreams” ve video sanatçısı Omer Fast’ın Tom McCarthy’nin kült romanından uyarladığı “Geriye Kalan / Remainder” isimli eserleri izleyebilecekler.

 

https://mail.google.com/mail/u/0/#inbox/15713afb89161993?projector=1

YAZARLAR

İfral TURGUT

BAHARI BEKLERKEN Hüseyin Öğretmen Artvin’e atanmıştı. Kendisini sevdirdi yeni tanıdıklara. Derin dostluklar kurdu. Ev sahibi ile de dost olmuştu. Hüseyin’i evladı gibi seven ev sahibi artık evlilik zamanının geldiğini söyleyerek onu Melahat ile tanıştırdı. İki genç birbirlerini beğendi ve evlenmeye karar verdiler. Hüseyin bu durumu ailesine bildirdi ama ailesi bu durumdan hiç memnun olmadı. Şiddetle karşı çıktılar. Çünkü kendilerinin de bir gelin adayı vardı. Tüm engelleme çabalarına rağmen Hüseyin Melahat ile evlendi. Uzun yıllar evli kaldılar ve iki çocukları oldu. Yaşananlar çeşitli problemler doğuruyor, problemler, beraberinde sağlık sorunlarını getiriyordu. Yıl, 1984. Bir gün kapı çalındı. Gelen kendisinden 12 yaş küçük, ama gençlik yıllarında birlikte futbol oynadıkları Sami Demirtuna idi. Sami yıllardır Almanya’da çalışıyordu. Orada meslek okuluna gitmiş, terapist olmuştu. Sami, “Nasılsın ağabey,” diye sorunca. Hüseyin, ona uzun uzun baktı… Bakışlarında hayata karşı duyduğu küskünlüğü, kırgınlığı ve tükenmişliği vardı. Cılız bir sesle, “Yorgunum dostum, yorgunum. Vefasız yıllara, vefasız yakınlarıma dargınım ,” dedi. Sami, Hüseyin’in elini tuttu, “Merak etme iyileşeceksin, yine tüm dostlar bir araya geleceğiz,” dedi. Sonra kalktı, kapıda veda ederken, Melahat Hanım, hastalığın adını söyledi: Kanser. Soğuk bir geceydi. Sami o gün yaşadıklarından çok etkilenmişti. Bir kağıt kalem aldı eline ve içini döktü kağıda. Şiir bittikten birkaç gün sonra, tekrar gitti arkadaşının yanına ve şiiri okudu. Hüseyin mutlu olmuştu. Sevindi, teşekkür etti. Daha sonra Sami şiiri, Selçuk Tekay’a verdi. Şiir aylar sonra şarkıya dönüştü. Sami bu sefer şarkıyı telefonda Hüseyin’e dinletmek istedi. Heyecanla çevirdi numaraları. Telefondaki ses buz gibiydi: “Hüseyin Beyi kaybettik.” Baharı beklerken ömrüm kış oldu Gözümde her zaman biraz yaş oldu En güzel duygular bana düş oldu Yorgunum dostlarım yorgunum artık Vefasız yıllara dargınım artık Tutmadı ellerim sıcak elleri Duymadım aşk denen tatlı sözleri Taşıdım gönlümde acı izleri Yorgunum dostlarım yorgunum artık Vefasız yıllara dargınım artık İçimde ateşler söndü kül oldu Aşk bahçem kurudu sanki çöl oldu Yar bildim o bile bana el oldu Yorgunum dostlarım, yorgunum artık Vefasız yıllara dargınım artık. HÜSEYİN’E KENDİNİ ANLATAN ŞARKIYI DİNLEMEK KISMET OLMADI. • AMA SİZ O ŞARKIYI SÖYLERKEN VEYA DİNLERKEN HÜSEYİNİ ANARSINIZ HERHALDE.

30.8° / 18.5°