Ökten’den Tıp Etiği ve Hekimlik Dersi
Manşet Haber 14.07.2013 13:17:42 0

Ökten’den Tıp Etiği ve Hekimlik Dersi

Ökten’den Tıp Etiği ve Hekimlik Dersi

Adana-Osmaniye Tabip Odası Başkanı Dr. Ali İhsan Ökten, AIESEC Dünya Bize Katılıyor Projesi Organizasyonunda eğitime katılan lise öğrencilerine “Tıp Mesleği ve Hekimlik” konulu konferans verdi.

aiesec_oktenAIESEC Dünya Bize Katılıyor Projesi Organizasyonu ile sivil toplum olgusunu lise öğrencilerine benimsetmek, farklı meslek gruplarını daha yakından tanıtmak, farklı 16 ülkeden gelen yabancı öğrenciler ile kültürel uyumu sağlamak ve öğrencilerin İngilizceyi eğlenerek öğrenmelerinin hedeflenen Çukurova Piri Reis Anadolu Lisesi’ndeki kampın konuğu Tabip Odası Başkanı Dr. Ali İhsan Ökten oldu.  Kampta, öğrencilere hekimlik mesleği konusunda bilgilendirme yapan Dr. Ali İhsan Ökten, öğrencilerin merak ettiği sorulara yanıt verdi. Ameliyathanede çektiği fotoğraflardan slayt sunum yaparak konuşmasına başlayan Ökten, şöyle konuştu:

” Tıp Fakültesi 6 yıldır. Üniversite sınavları sizlerin yeteneğinizi ölçen kıstas değildir. Bu durum birazda sizlerin istediği mesleğe bağlı, çalışmanıza bağlı, yeteneğinize bağlıdır. Aranızda Tıp ve Cerrahların dünyasına farklı açılardan bakanlar vardır. Öncelikle tıp sürekli okumayı gerektirir. Tıbbın gereği budur. Çünkü sürekli olarak teknoloji gelişiyor, çok fazla bilgi akışı oluyor bu sebeple kendinizi sürekli yenilemek zorundasınız. Tıp mesleği Mitolojik çağdan günümüze gelen bir meslek olduğundan her dönem hekimlere ve hekimlik mesleğine bir kutsallık atfedilmiş. Bu hekimlik açısından zor bir durumdur. Her hastayı mutlaka iyileştireceksiniz, yaşatacaksınız gibi bir kavram oluşuyor. Aslında böyle bir şey olamaz. Biz ne yapıyoruz. Bu günkü teknolojik bilgimizle insanlara faydalı olmaya çalışıyoruz. Günümüzde uygulanan sağlık politikaları nedeniyle maalesef tıp mesleği ve hekimler rencide edilmiş durumdadır. Bu yüzden şikayet ve şiddet oldukça artmıştır. Şikayet ve şiddetin artması meslek seçiminde riski en az olan bölümlerin tercih edilmesine neden olmaktadır. Eskiden TUS sınavında Göz ve Kadın Doğum en yüksek puanla alınırdı ama şikayet ve şiddetten sonucunda çok düşük puanlarla almaya başladı. Onun yerine Fizik Tedavi en yüksek konuma geldi”

 

YETENEĞİNİZİ GELİŞTİRİCİ NOKTALARA GÖTÜRÜN

Bir öğrencinin ‘hekimlik ve sanat birlikte yürür mü’ sorusuna cevap veren Dr. Ökten,”Her ikisi de insanla uğraşır. Temel amacı insan olduğu için ikisi birbirine yakındır. Genel anlamda mesleklere baktığımız zaman sanatçılar arasında en fazla hekimleri görürüz. Başlangıçta sizlere izlettiğim 5-6 dakikalık slayt çalışma aslında birkaç günde biten bir şey değil, çok uzun sürede oluşmuştur. Bu çalışmayı birçok ulusal ve uluslar arası kongrelerde göstermişimdir. Birçok ödülde oradan gelmiştir. Bunun üzerine fotoğraflarda biraz daha kuramsal ve kavramsal olarak sanat üzerine yazılarım var. Sağlık politikaları çalışmalarım da var. Tıp sıkıntılı bir alan olduğundan kendinizi farklı bir alana atmanız lazım. Ama sizin açınızdan seçeceğiniz hangi meslek olursa olsun, tüm hayatınızın önüne onu koymayın, sanatı hayatınıza dahil edin. Daha geniş düşünün. İçinizde yazma yeteneği olan, edebiyata, tiyatroya, sinemaya yeteneği olan vardır. Bunları daha da geliştirici noktalara doğru götürün. O zaman mesleğinizi daha da başarılı yaparsınız diye düşünüyorum” dedi.

YAZARLAR

35.8° / 20.3°