Önce Çukurova diyebilmeliyiz
Manşet Haber 4.11.2012 14:25:42 0

Önce Çukurova diyebilmeliyiz

Önce Çukurova diyebilmeliyiz

Adana(Ulus)--Adana Sanayici ve İş adamları Derneği Başkanı Süleyman Sönmez, 2. Kalkınmada Bölgesel Dinamikler Sempozyumu'nun gerçekleşmesinde emeği geçenlere teşekkür etti.

Türk Girişim ve İş Dünyası Konfederasyonu'nun (TÜRKONFED) 2. Kalkınmada Bölgesel Dinamikler Sempozyumu'nun (TURKRES 2012) TÜRKONFED, ADSİAD ve Çukurova Üniversitesi (ÇÜ) ile ortaklaşa Adana'da düzenlendiğini hatırlatan Sönmez, Kalkınma Bakanı Cevdet Yılmaz'ın katıldığı sempozyuma ulusal ve uluslararası düzeyde akademisyen, öğretim üyesi, bilim ve iş insanları, ilçe belediye başkanları, sivil toplum örgüt yöneticileri, kamu kurum ve kuruluş temsilcilerinin katıldığına dikkat çekti.
ADSİAD Başkanı Süleyman Sönmez, kalkınmanın uzun vadeli faydasını görebilmek için toplumda da farkındalığın artırılması ve eğitime önem verilmesi gerektiğini belirtti.  Şehir ayrımcılığına düşmeden 'önce Çukurova' diyebilmenin önemine işaret eden Sönmez, Küreselleşen pazar ve rekabet şartları içinde yerel değil ulusal, hatta uluslararası düşünebilmeliyiz' dedi.
Sadece Adana'yı değil tüm bölgeyi kapsayan ve uluslararası düzeyde otoritelerin buluştuğu sempozyumun kamuoyunca iyi okunacağına inandığını, nitekim gazete ve televizyonların konuya geniş yer ayırdığını dile getiren Sönmez, 'Makro ölçekte düzenlenen sempozyum, ekonomik ve sosyal gelişimin bölgesel olarak düşünülmesi açısından son derece önemlidir. Bu bağlamda Çukurova olarak 26 kalkınma ajansı, Kalkınma Bakanı ve değerli panelistler ile iş dünyası temsilcilerinin bir araya geldiği organizasyona ev sahipliği yapmaktan ayrıca gurur duyduk. Bölgesel kalkınma, devletin desteği, özel sektörün yaratıcı ve yenilikçi çabaları, sivil toplum kuruluşlarının, tarafları doğal ortamlarda konuşarak uyumlaştırıcı, birleştirici fonksiyonu ile gerçekleşecektir. Bölge insanının mutabakatla üzerinde karar verdiği gelişme ilkeleri, yatırım yapılacak sektörler, iş ve görev paylaşımlarının belirlenmesi en temel gereksinimlerdir. Kalkınmanın uzun vadeli faydasını görebilmek için toplumda da farkındalığın artırılması ve eğitime önem verilmesi gerekir. Şehir ayrımcılığına düşmeden “Önce Çukurova” diyebilmeliyiz. Küreselleşen pazar ve rekabet şartları içinde yerel değil ulusal, hatta uluslararası düşünebilmeliyiz' diye konuştu.

2023 HEDEFİ VE ÇUKUROVA
Bölgeler arası gelişmişlik farklarının yüksekliği Türkiye'de de bölgesel kalkınma araçlarının bir kez daha gözden geçirilmesini gerekli kıldığını ifade eden Sönmez, şunları söyledi:
'Bölgesel kalkınma geçmişte olduğu gibi merkezi hükümetin müdahalesine dayalı yukarıdan aşağıya bir yaklaşım yerine artık bölgesel, yerel, ulusal ve hatta uluslararası aktörlerin katılımıyla gerçekleşebilecek bir olgu olarak tanımlanmaktadır. Yeni yönetişim mekanizmaları ve kalkınmanın yeni dinamikleri bölgesel kalkınmanın tanımını, stratejilerini, müdahale biçimlerini, aktörlerini, örgütlerini ve kurumsal yapılarını değiştirmektedir. Bölgesel ve yerel kalkınmayı gerçekleştirebilmek için bu ölçeklerde çeşitli kurumsal yapılanmalara ve örgütlenmelerin katılımına dayalı aşağıdan yukarı bir yaklaşıma ihtiyaç duyulmaktadır. Çukurova Bölgesi, ülkenin farklı bölge planlaması çabalarına sahne olmuş ender yörelerden biridir. Bölgenin kolay okunabilir coğrafyası, ekonomik dinamizmi, hızlı nüfus artışı ve hızlı kentleşmesi gibi etmenlerle değişik zamanlarda planlamadan sorumlu birimlerin ilgisini çekmiştir, çekmeye de devam etmektedir. Bu özellikleri Çukurova’yı 2023 Türkiye hedeflerinde öne çıkarmaktadır. Bölgesel Kalkınma Ajansları bulunduğu coğrafyanın mastır planları için girişimlerde bulunmalı, Devlet Planlama Teşkilatı’nın yerelleşmiş bir hali olmalıdır. Diğer bir deyişle kalkınma ajansları yerel potansiyellerin harekete geçirilmesi ve yerel unsurların öne çıkarılması için sivilleşme yoluna gitmelidir.  Çukurova’nın potansiyel ve dinamiklerinin öne çıkması için Kalkınma Bakanımız Sn. Cevdet Yılmaz öncülüğünde merkezi idarenin bölgemize büyük destek vermesi gerektiğine inanmaktayız. Zira Çukurova Bölgesi sadece Türkiye’nin değil dünyanın sayılı tarım havzası ve sanayi kültürünü barındıran bir bölgedir.
Her zaman belirttiğimiz gibi bölgesel kalkınmada öncü bir rol üstlenecek tüm kesimlerin senkronize olmaya ihtiyacı olduğu açıktır. Sürdürülebilir ve tüm dünya ülkelerince kabul görecek stratejilere ihtiyacımız vardır.

TABLO VE KİLİM HEDİYE EDİLDİ
ADSİAD Başkanı Süleyman Sönmez, sempozyuma katılan Kalkınma Bakanı Cevdet Yılmaz ve TÜSİAD Başkanı Ümit Boyner’e Adana Olgunlaşma Enstitüsü öğrencilerinin hazırladığı işlemeli tablo hediye ederken, ADSİAD Başkanvekili Mehmet Erel ise OECD Bölgesel Kalkınma Politikası Bölümü Başkanı Joaquim Oliviera Martins’e el yapımı kilim ve Çukurova’yı anlatan kitap, ADSİAD Başkan Yardımcısı Vedat Gizer de Kalkınma Bakanlığı Bölgesel Gelişme ve Yapısal Uyum Genel Müdürü Nahit Bingöl’e kitap hediye etti.

Yükleniyor

Yükleniyor

Yükleniyor

YAZARLAR

38.6° / 22°