Önerilenin 3 katı tuz tüketiyoruz
Manşet Haber 23.03.2013 11:37:03 0

Önerilenin 3 katı tuz tüketiyoruz

Önerilenin 3 katı tuz tüketiyoruz

dana(Ulus)tuz--Dünya Sağlık Örgütü, yüksek tansiyon, kalp ve böbrek hastalıkları başta olmak üzere şişmanlık, şeker hastalığı ve bazı kanser türlerinden korunmak amacıyla tüketilmesi gereken tuz miktarını günde 5 gram (bir çay kaşığı) olarak önerdiği bildirildi.

Adana İl Halk Sağlığı Müdürlüğü’nden yapılan açıklamada, aşırı tuz tüketiminin değiştirilebilir, sağlıksız bir beslenme uygulaması olduğu, birçok kronik hastalığın da temelini oluşturduğu belirtildi.  Aşın tuz tüketiminin hipertansiyon, kalp hastalığı, böbrek hastalığı, kemik erimesi, mide kanseri gibi birçok hastalık için risk faktörü oluşturduğu belirtilen Adana İl Halk Sağlığı Müdürlüğü açıklamasında şu görüşlere yer verildi:

“ Özellikle, oluşumunda aşın tuz tüketiminin önemli bir etken olduğu hipertansiyon, dünyada önlenebilir ölüm nedenleri arasında, bir numaralı risk faktörüdür. Hastalık yükü çalışmasına göre; ülkemizde her dört ölümden birisi, yüksek tansiyon ile ilgilidir. Aşın tuz tüketimi, yüksek kan basıncına neden olarak ya da olmadan, inmelerin en önemli sebeplerinden biri olarak gösterilmektedir.

Sodyum; organizmada sıvı dengesini sağlamada ve kan basıncının düzenlenmesinde rol oynar. Fazla tuz tüketimi, idrarla kalsiyum atımını da arttırır. Bu durum, kemiklerden kalsiyum kaybına neden olur. Kalsiyum kaybının artışı ise, osteoporoz ve kemiklerin kırılma riskini arttırır.

GÜNDE 5 GRAM TUZ

Dünya Sağlık Örgütü; yüksek tansiyon, kalp hastalıkları, böbrek hastalıkları başta olmak üzere şişmanlık, şeker hastalığı ve bazı kanser türlerinden korunmak ve kemik sağlığım korumak amacıyla tüketilmesi gereken tuz miktarını günde 5 gram (bir çay kaşığı) olarak önermektedir. Bu miktar ise yemeklere tuz eklenmeden doğal olarak günlük tüketilen yiyecek ve içeceklerle sağlanmaktadır.

Türkiye Hipertansiyon ve Böbrek Hastalıkları Derneği'nin 2012 yılında yaptığı ulusal çalışmaya göre kişi başına günde 15 gram tuz tüketildiği bulunmuştur. Bu miktar günlük alınması gereken tuzun 3 katına karşılık gelmektedir.

Sodyum tüketimi, toplumsal ve bireysel kan basıncı seviyesinin belirleyicisidir. Yapılan çeşitli çalışmalarda; Tuzun 1 g/gün azaltılmasının, felçlerde %34, kalp krizlerinde ise %24'lük bir azalma sağladığı, tespit edilmiştir.

3 KAT FAZLA TÜKETİYORUZ

Sonuç olarak; Ülkemizde tuz tüketimi, önerilen değerin üç katı kadardır. Fazla tuz tüketimi, yüksek kan basıncı artışına neden olmaktadır. Yüksek kan basıncı ise, ülkemizdeki ölümlerin ve hastalık yükünün en önemli nedeni olan kalp hastalıklarının, önde gelen risk faktörüdür. Halk sağlığının korunması ve hastalıkların oluşumunun önlenmesinde, multidisipliner bir yaklaşım ile, toplumumuzda tuz tüketimini kademeli olarak önerilen seviyelere düşürülebilmesi ancak, tuz tüketiminin azaltılmasına yönelik ulusal programlar ve uzun vadeli stratejilerin uygulamaya konulmasıyla başarıya ulaşabilecektir.”

YAZARLAR

35.8° / 20.3°