ONLAR, “GERÇEK” GAZETECİ İDİ…
Manşet Haber 8.06.2020 18:38:39 0

ONLAR, “GERÇEK” GAZETECİ İDİ…

ONLAR, “GERÇEK” GAZETECİ İDİ…






Milli Mücadelenin Kalesi Pozantı Gazetesi’nin kurucusu, Çukurova Gazeteciler Cemiyeti geçmiş dönem Başkanlarından Tamer Ünal “Onlar Gerçek Gazeteciler İdi” başlıklı yazısı şöyle:





Fotoğraflar, geçmişin anılarını günümüz de devam ettiren, en önemli görsellerdir. Ancak, dijital ortamın giderek yaygınlaşıyor olması, insanları fotoğraf merakından ve anılarından da ediyor. Meslektaşımız, İsmail Başkan arşivinden, gönderdiği bir fotoğraf ile geçmişin günümüze yansımasına vesile oldu. Beni hayli duygulandırdı ve Yıllar öncesine taşıdı.





O Fotoğraf karesinde, yer alanların pek çoğu artık aramızda yok. Onlar ki, mesleğin duayenleri olup, gerçek gazeteciler idi. Bu onur timsalleri ile, aynı görsellik içerisinde yer almanın onurunu ve bunu da sizlerle paylaşmanın gururunu, bir kere daha yaşıyorum.   





Fotoğraf da, sol baştan ayaktakilerden ilki, Merhum Kenan Gedikoğlu’dur. Kendisi bir röportaj üstadı idi. Adana’da, Bugün Gazetesinde yetişti. Akşam ve Hürriyet, Haber Ajansı’nın,  Adana Bölge Temsilciliğini yaptı. 1980’li yıllarda da, Adana Güney Haber Gazetesinde, önemli yazılara imza attı.





Yanındaki ise, Merhum Mehmet Dalmaz olup,  kendisi Basın İlan Kurumu Adana Şubesi Müdürü idi. Merhum Refik Şölen’e gelince, Çukurova, Bölge Gazetelerinde, Baş Yazarlık yaptı. Türkçe yazım konusunda, son derece titiz bir meslek anlayışına sahip idi. Merhum Alaeddin Kutlu ise, Milliyet Gazetesinin 25 yılı aşkın süre ile Adana Bölge Temsilciliğini yaptı. Ve sonrasında da,  Adana da yayınlanan,  Ekspres Gazetesinin Genel Koordinatörlüğünü yürüttü. Merhum Kutlu’nun resminin yayındaki ise, halen yaşamını devam ettirmekte olan,  saygı değer büyüğümüz, Çetin Remzi Yüreğir’dir.





Babası Merhum Ahmet Remzi Yüreğir’in, 1918 yılında Atatürk’ün emri ile çıkarmaya başladığı Yeni Adana Gazetesinin bin bir zorlukla çıkarmaya devam eden, Çetin abimiz ne kişiliğinden  ne de yayın çizgisinden en ufak bir ödün vermeden  mücadelesini sürdürmekte olan müstesna bir isimdir.  Bilal Tipi, bizim jenerasyonun önemli isimlerinden biridir. Vatandaş Gazetesinden yetişti. Tercüman Gazetesinde görev yaptı. Sonrasında, bazı yerel gazetelerde başyazarlık yaptı. Ve halen emeklilik hayatını sürdürmektedir.  Ve Tamer Ünal. Mesleğe 1968 yılında Tercüman Gazetesinde başladı. Ak Ajans ve Güneş Gazetesinin Bölge Temsilciliklerini yaptı. Çukurova ve Güney haber Gazetesinde Genel Koordinatörlük yaptı. Altı yıl Çukurova Gazeteciler Cemiyet Başkanlığının yanı sıra, Türkiye Gazeteciler Federasyonun da Kurucu Başkanlığın da yer aldı. Ünal, Kurucu Başkan Merhum Çoban Yurtuçu’dan sonra, Çukurova Gazeteciler Cemiyetinde Başkanlık yapan İkinci Pozantı’lı oldu. 20 yıldan beri de, Milli Mücadelenin Kalesi Pozantı Gazetesini yayınlamayı sürdürüyor. Ünal’ın yanında yer alan ise, sonrasında, Hürriyet ve Tercüman Gazetelerinde görev yaptı. Genç yaşta da aramızdan ayrıldı. Fotoğraf da ayakta yer alanlardan, sol baştan sonuncusu ise, Erdoğan Varol’dur. Varol, TRT’nin Adana Bürosunda, önemli görevlerde bulundu. Çukurova Gazeteciler Cemiyetinin uzun süre de Başkanlığını yaptı. Günümüzde ise, bir Ege Kasabasında emekliliğinin keyfini çıkarıyor. Fotoğraf karesinde, oturanlardan sol baştaki ise, Pozantı’lı Hemşerimiz Merhum Çoban Yurtçu’dur. Kendisi, öğretmenliğinin yanı sıra, aynı zamanda Cumhuriyet Gazetesinin, Adana Bölge Temsilcisi olup, Çukurova Gazeteciler Cemiyetinin de, Kurucu Başkanlığını yaptı.





Mehmet Mercan, halen yaşamakta olan bir diğer meslek büyüğümüzdür. Cumhuriyet Gazetesi Adana Bölge Temsilciliğini yaptı.  Sonrasında, Hürriyet Gazetesi Adana Bölge temsilci yardımcısı oldu. Ve halen emeklilik yaşamını sürdürüyor. Merhum Coşkun Güven, Türk Sözü Gazetesi Sahiplerinden olup, Adana’nın Kurtuluş Mücadelesine büyük bir katkı koydu. Yanındaki ise, Atatürk’ün en yakınındaki Mücadele arkadaşlarından biri olan,  Merhum Ferit  Celal Güvendir. Yukarıda da bahsettiğimiz gibi, kendisi hem fiilen hem de bir gazeteci olarak, Milli Mücadele de çok önemli görevler üstlendi. Sonrasında da, iki dönem Millet Vekilliği yaptı. Ve Türk Sözü Gazetesini de çıkararak, mücadelesini ölümüne kadar sürdürdü.





Oturanlardan sonuncusu ise, İbrahim Nihat Geven’dir. Mesleğimizi en esprili isimlerden birisidir. Uzun yıllar, Milliyet Gazetesinde çalıştı. Yine aynı şekilde uzun bir süre, Türkiye Spor Yazarları Adana Şube Başkanlığını yürüttü. Şimdilerde ise, sakin bir emeklilik hayatını devam ettiriyor. Bütün bu onur timsali isimler, gerçek birer gazeteci idi. Yazıları ile yönlendirici, ülke bütünlüğü konusundaki mücadeleleri ile de, anıtlaşan bu meslek büyüklerimiz, birer gazeteci idi. Öyle yaşadılar ve öyle öldüler.





YA ŞİMDİKİLER Mİ… ?  Tamer ÜNAL



YAZARLAR

30.5° / 16.6°